Gesloten liveblog

UEFA komt met steunpakket van 236,5 miljoen euro voor Europees voetbal

De anticoronamaatregelen zijn door het kabinet verlengd tot 20 mei. Evenementen blijven tot september verboden. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op maandag 27 april de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van dinsdag 28 april

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Het RIVM heeft het laatste etmaal 43 nieuwe meldingen binnengekregen van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Het gaat niet alleen om mensen die in het afgelopen etmaal zijn overleden, want meldingen komen soms met één of meerdere dagen vertraging binnen.
 • Maandag lagen 905 Covid-19-patiënten op de intensive care, dat zijn er 29 minder dan een dag eerder. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg spreekt van een „geleidelijke verdere afname”.
 • Koningsdag verliep op enkele incidenten na rustig, de meeste mensen gaven gehoor aan de oproep thuis te blijven. Het koningshuis proostte digitaal aan het einde van de middag, dankbaar voor „iedereen die Nederland draaiende houdt.”
 • Het Formule 1-seizoen moet op 5 juli van start gaan, met een race voor lege tribunes in Oostenrijk. Daarna volgt een inhaalslag met wedstrijden over de hele wereld. Wat de aankondiging betekent voor de grand prix van Nederland in Zandvoort is nog onduidelijk.
 • De Britse overheid gaat familieleden van zorgmedewerkers die overlijden door Covid-19 voortaan een eenmalige uitkering geven van 60.000 pond als steun.
 • Het proces over de uitlevering van Julian Assange aan de Verenigde Staten is uitgesteld vanwege de coronacrisis. Door de maatregelen tegen het virus kunnen Assanges advocaten niet naar de Britse rechtszaal komen.
 • Voetbalbond UEFA heeft een steunpakket samengesteld van 236,5 miljoen euro voor het Europese voetbal. De 55 aangesloten nationale voetbalbonden kunnen elk aanspraak maken op 4,3 miljoen euro, waarvan ze zelf mogen beslissen hoe ze het gebruiken om de economische schade van de coronacrisis op te vangen.
 • Meer Amerikaanse staten maken zich op om coronabeperkingen de komende week te versoepelen, ondanks waarschuwingen van gezondheidsexperts. Zij zeggen dat een versoepeling zonder voldoende testcapaciteiten riskant is.

60.000 pond voor nabestaanden Britse zorgmedewerkers die overlijden aan Covid-19

Familieleden van een zorgmedewerker die komt te overlijden ten gevolge van Covid-19, krijgen voortaan een eenmalige uitkering van 60.000 pond (omgerekend bijna 70.000 euro). Dat heeft de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock maandag aangekondigd.

„Uiteraard kan niets een geliefde vervangen. Maar wij willen alles doen wat we kunnen om families in rouw te steunen.” Volgens Hancock onderzoekt de regering voor welke andere beroepen het eventueel wenselijk zou zijn om vergelijkbare steun aan te bieden.

Tot nog toe zijn er 82 medewerkers van het door de overheid gefinancierde zorgsysteem NHS en 16 maatschappelijk werkers overleden door de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. De Britse overheid is geregeld bekritiseerd vanwege tekorten in beschermende medische hulpmiddelen. Vanaf dinsdag gaat de NHS ook de niet-coronazorg weer opstarten.

Voor zover bekend is dit voor het eerst dat een dergelijke uitkering wordt aangeboden. In Nigeria wordt gewerkt aan een gratis levensverzekering vanuit de regering voor zorgmedewerkers, in de staten Massachusetts en Connecticut biedt een verzekeringsbedrijf sinds kort een gratis levensverzekering ter waarde van 25.000 dollar (23.000 euro) aan voor zorgmedewerkers.

Duitse doktoren protesteren met naaktfoto's tegen tekorten

Naakt. Zo voelen protesterende Duitse huisartsen zich in hun strijd tegen Covid-19. Vanwege de tekorten aan beschermende kleding en gezichtsmaskers. Onder de noemer Blanke Bedenken, 'naakte overwegingen', hebben zij zichzelf naakt laten fotograferen met alleen een dossiermap of een formuliertje voor hun edele delen. Het is een protest waarmee zij hun kwetsbaarheid willen tonen.

De huisartsen hebben een petitie opgezet en willen met de verzamelde handtekeningen naar het ministerie van Volksgezondheid stappen, met het verzoek mee te mogen denken met de politiek. „In de huidige crisis zijn we lange tijd alleen gelaten. We maakten beschermende schilden, naaiden maskers en jassen of lieten ze naaien.”

Net als Nederland kampt Duitsland met dreigende tekorten aan medische hulpmiddelen. Nu vanaf maandag ook in verschillende deelstaten van het land een verplichting tot het dragen van gezichtsmaskers in het openbaar vervoer en in winkels is ingegaan, wordt gevreesd dat deze tekorten snel zullen oplopen.

Volgens een studie van Duitse verzekeraars komen artsen tientallen miljoenen mondkapjes, handschoenen en beschermende jassen tekort. De huisartsen roepen mensen daarom op om zo veel mogelijk telefonisch contact op te nemen, zodat de schaarse medische hulpmiddelen niet onnodig gebruikt worden.

Bij hun protest lieten de huisartsen zich inspireren door de Franse arts Alain Colombié, die eind maart naakt op de foto ging. Volgens Colombié zijn artsen „kanonnenvoer” in de strijd tegen het coronavirus. „Wij zijn uw huisartsen. Om u veilig te behandelen, hebben wij en ons team beschermende uitrusting nodig.”

Twitter avatar BlankeBedenken Blanke Bedenken Wir sind Ihre Hausärztinnen und Hausärzte. Um Sie sicher behandeln zu können, brauchen wir Schutzausrüstung. Wenn uns das Wenige, was wir haben ausgeht, dann sehen wir so aus: https://t.co/PfxrY6GBil

UEFA komt met steunpakket van 236,5 miljoen euro voor Europese voetbalbonden

UEFA heeft een steunpakket van 236,5 miljoen euro samengesteld voor het Europees voetbal. Dat heeft de voetbalbond maandag bekendgemaakt. De 55 aangesloten nationale voetbalbonden kunnen elk aanspraak maken op 4,3 miljoen euro, waarvan ze zelf mogen beslissen hoe ze het gebruiken om de economische schade van de coronacrisis op te vangen.

„Onze sport staat voor een ongekende uitdaging door de Covid-19-crisis”, reageert UEFA-president Aleksander Ceferin. „We willen onze leden helpen op een manier die past bij de huidige omstandigheden.” Het bedrag is bedoeld voor de rest van dit seizoen en het volgende. Het geld komt uit het zogeheten HatTrick-fonds van UEFA. Daarin worden sinds 2004 opbrengsten opzij gezet om het Europees voetbal verder te ontwikkelen.

UEFA weet nog niet wanneer het de Champions League en Europa League wil hervatten. Sinds maart ligt het voetbal in Europa stil. Vorige week maakte UEFA al bekend dat het in totaal 70 miljoen euro gaat uitkeren aan clubs die inkomsten missen omdat wedstrijden niet meer doorgaan.

👉 UEFA has released €236.5m to help its 55 member associations meet the challenges of #COVID19 in their respective countries.

More information: 👇

— UEFA (@UEFA) April 27, 2020

De KNVB besloot vorige week dat Nederlandse clubs dit jaar niet meer promoveren of degraderen naar of uit de eredivisie.

Een greep uit de cijfers over de grens

 • In Rusland is inmiddels bij 87.000 mensen het coronavirus vastgesteld, dat betekent een toename maandag van ruim 6.000 gevallen. In totaal zijn in Rusland zeker 794 mensen overleden aan Covid-19. Het is zeer de vraag of president Poetin de strenge lockdown in het land na 30 april nog wil doorzetten.
 • New York, de zwaarst getroffen staat in de VS, ziet het aantal nieuwe coronadoden gestaag afnemen. Maandag zei gouverneur Andrew Cuomo dat het afgelopen etmaal 337 nieuwe sterfgevallen zijn gemeld. Cuomo verwacht dat de strenge coronamaatregelen in een groot deel van de staat ook na half mei nog geldig zullen blijven. Ook werd bekend dat de presidentiële voorverkiezing van de Democratische partij in New York is afgelast vanwege het virus. Aangezien Bernie Sanders de race inmiddels al heeft opgegeven, is Joe Biden toch al de gedoodverfde kandidaat namens de Democraten.
 • In Italië is het aantal nieuwe sterfgevallen weer ietsje toegenomen. De afgelopen 24 uur werden daar 333 doden gemeld, zondag waren dat er 260. Het totale dodental in het Zuid-Europese land staat nu op bijna 27.000. Sinds half maart zijn ook meer dan 150 Italiaanse zorgmedewerkers overleden aan Covid-19
 • Frankrijk heeft inmiddels het aantal coronaslachtoffers bijgesteld naar 23.293, een toename van 437 ten opzichte van zondag. Het aantal Fransen in het ziekenhuis en op de intensive care neemt langzaam af.
 • Het vastgestelde dodental in Turkije staat maandag op 2.900, een toename van 95 ten opzichte van zondag. Daar is bij bijna 113.000 mensen het coronavirus vastgesteld. President Erdogan maakte maandag bekend dat vanaf 1 mei in 31 Turkse steden een strenge lockdown ingaat. Die zal drie dagen duren.

De dag tot nu toe

Dit waren vandaag tot dusver de belangrijkste coronanieuwsfeiten:

 • Het RIVM heeft de voorbije 24 uur 43 nieuwe meldingen binnen gekregen van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Het gaat niet alleen om mensen die in het afgelopen etmaal zijn overleden, want meldingen komen soms met één of meerdere dagen vertraging binnen.
 • Maandag lagen 905 Covid-19-patiënten op de intensive care, dat zijn er 29 minder dan een dag eerder. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg spreekt van een „geleidelijke verdere afname”.
 • Het Formule 1-seizoen moet op 5 juli van start gaan, met een race voor lege tribunes in Oostenrijk. Daarna volgt een inhaalslag met wedstrijden over de hele wereld. Wat de aankondiging betekent voor de grand prix van Nederland in Zandvoort is nog onduidelijk.
 • Het proces over de uitlevering van Julian Assange aan de Verenigde Staten is uitgesteld vanwege de coronacrisis. Door de maatregelen tegen het virus kunnen Assanges advocaten niet naar de Britse rechtszaal komen.
 • Meer Amerikaanse staten maken zich op om coronabeperkingen de komende week te versoepelen, ondanks waarschuwingen van gezondheidsexperts. Zij zeggen dat een versoepeling zonder voldoende testcapaciteiten riskant is.

Aantal Nederlandse coronapatiënten op IC neemt af met 29

Maandag lagen volgens laatste cijfers 905 Covid-19-patiënten op de intensive care, 29 minder dan een dag eerder. Dit heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekendgemaakt. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg spreekt van een „geleidelijke verdere afname” van het aantal patiënten op de IC's.

873 coronapatiënten liggen op Nederlandse IC's, dat waren er 28 minder dan gisteren. Ook nog eens 32 Nederlanders zijn in Duitsland opgenomen, daar gaat het om één patiënt minder dan gisteren. De druk op de zorg wisselt per regio en ziekenhuis. Waar te veel druk op de zorg staat, worden patiënten verplaatst. In eerste instantie binnen de regio, maar ook naar daarbuiten of Duitsland. Het afgelopen etmaal waren er vijf verplaatsingen. Het LCPS laat verder weten dat ziekenhuizen zich komende week voorbereiden op non-COVID-zorg.

LCPS-voorzitter Ernst Kuipers reageert: „We zien een geleidelijke verdere afname van het aantal COVID- patiënten op de IC. De drukte wisselt per ziekenhuis en per regio. We stimuleren dat regio’s waar het drukker is, patiënten kunnen overplaatsen voor een evenredige landelijke verdeling. Verder bereiden de regio’s zich voor op een uitbreiding van non-COVID-zorg in de komende week.”

Na 'coronapauze' weer bouwvakkers bij Notre-Dame

Na een pauze van anderhalve maand vanwege het coronavirus, werken sinds maandag weer bouwvakkers aan de Notre-Dame in Parijs. Het herstelwerk aan de kathedraal is nog niet direct hervat: eerst moet de locatie voldoen aan coronamaatregelen, meldt persbureau Reuters. Onder meer douches en kleedkamers van bouwvakkers moeten worden aangepast om afstandsmaatregelen in acht te kunnen nemen.

Het tijdsverlies van anderhalve maand moet geen problemen opleveren voor de deadline van vijf jaar die president Emmanuel Macron eerder verbond aan het herstel van de kathedraal, aldus Patrick Chauvet, de rector van de Notre-Dame. „Dat betekent niet dat de restauratie dan helemaal klaar is, maar wel dat we de kathedraal weer in kunnen”, aldus Chauvet.

Op 15 april vorig jaar brak brand uit in de 850 jaar oude kathedraal. Het leidde tot veel schade, maar hulpdiensten konden voorkomen dat het dak van het gebouw compleet instortte. Eerder deze maand, op 10 april, werd de Notre-Dame voor het eerst sinds de brand in gebruik genomen. Op Goede Vrijdag hield de aartsbisschop van Parijs een viering in de kathedraal. Deze was vanwege de wederopbouw en coronamaatregelen zonder publiek.

Lees ook deze reportage van buitenlandredacteur Eva Cukier: 'Brand Notre-Dame: tragedie én buitenkans'

Uitleveringsproces Assange uitgesteld wegens coronavirus

Het proces over de uitlevering van Julian Assange aan de Verenigde Staten is uitgesteld vanwege de coronacrisis. Door de maatregelen tegen het virus kunnen Assanges advocaten niet naar de Britse rechtszaal komen. „Aanwezigheid op afstand is niet gepast in deze zaak”, bepaalde rechter Vanessa Baraitser maandag volgens persbureau Reuters.

Eind februari vond een eerste week van hoorzittingen plaats. Op 18 mei zou het proces met drie weken van hoorzittingen vervolgd worden. Advocaten van beide kanten zijn akkoord gegaan met het uitstel van het proces. Assanges heeft vanwege de maatregelen al een maand geen contact gehad met zijn advocaten, aldus het hoofd van zijn juridische team. Op 4 mei zal een nieuwe datum voor de te houden hoorzittingen bepaald worden.

Assange zit momenteel in de Londense Belmarsh-gevangenis vast in afwachting van een proces over uitlevering aan de VS. De Amerikaanse autoriteiten verdenken hem van het hacken van overheidscomputers en spionage.

De vorige hoorzitting in het uitleveringsproces vond plaats via een videoverbinding. Dat ging niet zonder problemen: een gedeelte van de zitting was niet te horen voor journalisten die digitaal inbelden, waardoor een griffier de argumenten van één van de advocaten van Assange woord voor woord moest herhalen.

RIVM: 43 nieuwe doden door coronavirus gemeld, 65 ziekenhuisopnames

Het RIVM heeft de voorbije 24 uur 43 nieuwe meldingen binnen gekregen van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Het gaat niet alleen mensen om die in het afgelopen etmaal zijn overleden, want meldingen komen soms met één of meerdere dagen vertraging binnen. In het weekend er vaak nog meer vertraging. In totaal zijn voor zover bekend 4.518 Nederlanders overleden door het coronavirus.

Daarnaast heeft het RIVM de voorbije dag 65 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnames vanwege Covid-19 binnengekregen. Ook hier geldt dat er waarschijnlijk sprake is van een vertraging in het doorgeven van de cijfers door ziekenhuizen. 10.521 Nederlanders zijn vanwege een corona-infectie opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Zowel op het gebied van sterfgevallen als dat van ziekenhuisopnames is er „nog steeds” sprake van een „dalende lijn”, aldus het RIVM. Zondagmiddag lagen nog 934 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care. Ook dat aantal daalt de laatste weken geleidelijk. In de loop van maandag worden de meest recente IC-cijfers bekend.

Het aantal gemelde besmettingen is maandag toegenomen met vierhonderd tot 38.245. Het daadwerkelijke aantal mensen dat besmet is ligt zeer waarschijnlijk hoger aangezien niet iedereen met ziekteverschijnselen wordt getest.

Nieuwe cijfers uit België, Spanje en Indonesië

 • In Spanje zijn maandag 331 sterfgevallen gemeld. Hiermee is het dodental als gevolg van Covid-19 gestegen naar 23.521. Het totaal aantal bevestigde besmettingen is met 1.831 opgelopen tot 209.465. Zondag mochten kinderen voor het eerst sinds de lockdown van 14 maart weer de straat op.
 • In België werden het afgelopen etmaal 127 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Ook werden 113 doden gemeld. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Hoewel het aantal ziekenhuisopnames de afgelopen dagen lijkt te stabiliseren waarschuwde viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum zo min mogelijk de straat op de gaan. „We moeten duidelijk zijn: in de huidige fase van de epidemie moeten we vooral zo vaak mogelijk thuis blijven om de verspreiding tegen te gaan", zei Van Gucht volgens de krant De Standaard. Vanaf maandag 4 mei is het in België verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer.
 • In Indonesië is het aantal bevestigde besmettingen met Covid-19 opgelopen met 241 naar 9.096. Dat heeft de minister van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het dodental is afgelopen etmaal met 22 gestegen naar 765. De autoriteiten hebben beloofd om in april en mei „massaal” te gaan testen in de hoop in juli het normale leven te kunnen hervatten.

Rustig in de trein

Het is vooralsnog rustig op het spoor. Vervoerder NS zegt weinig meldingen van drukte in de treinen binnen te krijgen, en op de stations is het rustiger dan op normale zondagen. Dat blijkt uit camerabeelden. Volgens een woordvoerder zijn er nog geen incidenten geweest. Het spoorbedrijf had voor het weekend al opgeroepen om vandaag niet met de trein te reizen, om drukte te voorkomen. Vanaf woensdag wordt de basisdienstregeling aangepast en gaan er weer meer intercity's rijden.

Twitter avatar NS_online NS online ⚠️ De trein is nog steeds geen uitje ⚠️
Laat ruimte aan mensen die de trein het hardst nodig hebben. En houd a.u.b. 1,5m afstand #coronavirus #covid19 https://t.co/ETamlKHTwg

Formule 1-seizoen moet op 5 juli beginnen met race zonder publiek

Het Formule 1-seizoen moet op 5 juli van start gaan, met een race voor lege tribunes in Oostenrijk. Daarna volgt een inhaalslag met wedstrijden over de hele wereld, zodat er eind december alsnog vijftien à achttien grands prix zijn geweest. Dat heeft Chase Carey, directeur van de organisatie achter de Formule 1, maandag bekendgemaakt.

Wat de aankondiging betekent voor de grand prix van Nederland in Zandvoort is nog onduidelijk. De race zou eigenlijk komend weekend plaatsvinden, maar is vanwege de coronacrisis uitgesteld. Mogelijk wordt het evenement in de zomer ingehaald. Een complete racekalender wordt zo snel mogelijk gepubliceerd, aldus Carey.

Een ruwe schets van het ingekorte raceseizoen geeft Carey wel. Het is de bedoeling dat de Formule 1-wagens in juli, augustus en begin september te zien zullen zijn op Europese circuits. Van september tot en met oktober volgen races in Azië en Noord- en Latijns-Amerika. Het seizoen moet in december eindigen met grands prix in Bahrein en Abu Dhabi.

Lees ook: Zandvoort zal langer moeten wachten op Formule 1

Carey verwacht dat de eerste races van het jaar zonder publiek zullen plaatsvinden. „We hopen weer fans te kunnen verwelkomen naarmate we verder in het seizoen geraken.” De Amerikaan zegt ook dat er nog protocollen moeten worden opgesteld voor de manier waarop de raceteams, media en F1-medewerkers veilig van en naar de races kunnen reizen. Tot slot benadrukt Carey dat alle plannen nog overhoop kunnen worden gegooid door de pandemie. „We hebben allemaal te maken met de onvoorspelbaarheid van het virus.”

Vanmorgen werd duidelijk dat de grand prix van Frankrijk dit jaar hoe dan ook niet doorgaat. Het circuit van Silverstone, waar de Britse grand prix wordt gehouden, liet de mogelijkheid open om achter gesloten deuren te racen. Eigenlijk zou het seizoen al half maart van start zijn gegaan, maar de eerste tien races zijn geannuleerd of uitgesteld.

Twitter avatar F1 Formula 1 A potential start date for the season Formula 1 is targeting a 15-18 race season, beginning in Austria on the weekend of July 3-5 #F1 https://t.co/UjBGtvDj2s

Johnson: moeten risico op tweede piek erkennen

De Britse regering gaat in de komende dagen werken aan de plannen voor de versoepeling van de lockdown. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson maandag aangekondigd. In een korte toespraak voor de ambtswoning Downing Street 10, zei hij dat het Verenigd Koninkrijk „dicht bij de piek is” van de corona-uitbraak.

Hij zei goed te begrijpen dat mensen onderhand wel een versoepeling zouden willen zien van de coronamaatregelen, om vrijelijk vrienden en familie op te kunnen zoeken en weer aan het werk te gaan. De Britse regering is doordrongen van de onrust van bedrijven en ondernemers en wil de economie ondersteunen en weer op laten starten.

Maar daarvoor moeten moeilijke dilemma's worden afgewogen, zo stelde Johnson. Hij vroeg de Britten hun ongeduld te beteugelen. „We moeten het risico van een tweede piek erkennen (...) We zijn zo dicht bij het einde van deze piek.” Het strenge beleid in het VK heeft er volgens de premier voor gezorgd dat „de slechtste voorspellingen” konden worden voorkomen: „We hebben de NHS in bescherming genomen, die is niet ingestort. (...) We hebben er collectief voor gezorgd dat de curve platter is.”

De premier, die maandag weer aan het werk gaat nadat hij zelf besmet was met het coronavirus, heeft niet aangegeven wanneer wordt begonnen met het versoepelen van de lockdown. Als dat gebeurt, gaat het stap voor stap, zo omschreef hij.

Twitter avatar BBCNews BBC News (UK) "This is the moment of opportunity... it is also the moment of maximum risk" UK Prime Minister Boris Johnson tells business leaders "I understand your impatience" to get back to work, but says we "must also recognise the risk of a second spike" https://t.co/5ktCK6To75 https://t.co/Qs5uOWdaMQ

F1: ook grand prix van Frankrijk geschrapt

De Formule 1-race in Frankrijk, die op 28 juni had moeten plaatsvinden, is geannuleerd. Doorgang van de grand prix is vanwege de anti-coronamaatregelen van de Franse regering onmogelijk geworden, laat de organisatie van de race in Le Castellet maandag weten.

Alle grote evenementen zijn in Frankrijk zeker tot half juli verboden. Daardoor was het afblazen van de grand prix min of meer een formaliteit. Toeschouwers die al een kaartje hadden voor de race, horen binnenkort hoe ze hun geld terug kunnen krijgen. Van uitstel naar later dit jaar zal geen sprake zijn, aldus hoofd van Franse grand prix Eric Boullier. „We hebben onze blik al gericht op de zomer van 2021.”

De Britse grand prix op Silverstone gaat voorlopig door, maar dan wel zonder publiek. Er wordt nu onderzocht of zo'n wedstrijd voor lege tribunes haalbaar is, maakte het circuit maandag bekend. Ook racefans met kaartjes voor deze race kunnen hun geld terugkrijgen. Ze krijgen ook de keuze hun tickets om te boeken naar 2021.

De eerste tien races die op Formule 1-kalender stonden, waaronder de grand prix van Nederland in Zandvoort, zijn vanwege de coronacrisis uitgesteld of geschrapt. Vooralsnog is de grand prix van Oostenrijk, op 5 juli, de eerste die nog wel doorgaat.

Achter de schermen overlegt de Formule 1-organisatie druk met teams en circuits over hoe en wanneer het seizoen van start kan gaan. Mogelijk worden er meerdere races binnen korte tijd georganiseerd op hetzelfde circuit, bijvoorbeeld Silverstone. Op die manier hoopt de Formule 1 dit jaar nog meer dan vijftien races te kunnen houden.

Charles Leclerc (Ferrari) en Lewis Hamilton (Mercedes) vorig jaar tijdens de grand prix van Frankrijk. Foto Gerard Julien/AFP

Koningsdag dit jaar vooral digitaal

Vanwege de coronacrisis ziet Koningsdag er dit jaar nogal anders uit. Geen grote festiviteiten, geen openbare optredens van het koningshuis. Er zijn in plaats daarvan wel allerlei online initiatieven opgezet. In een apart blog houdt NRC het belangrijkste nieuws rondom de nationale feestdag bij.

Lees ook: Vanaf het eigen balkon of via een livestream: Koningsdag op afstand

Kabinet wil spoedwet tegen 'ongrondwettelijke' noodverordeningen

Het kabinet wel met een spoedwet een einde maken aan de, volgens juristen, ‘onhoudbare’, ‘ondemocratische’ en ‘ongrondwettelijke’ noodverordeningen. De daarin vastgelegde maatregelen als het verbod op groepsvorming zonder anderhalve meter afstand te houden, raken de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van vereniging, godsdienst en onderwijs. En dat de politie te volle huizen binnengaat, schendt het recht op de persoonlijke levenssfeer.

Lees ook: Spoedwet voor noodmaatregelen

Australië lanceert corona-app, meer dan een miljoen downloads

Bijna 4,5 procent van de Australische bevolking heeft de nieuwe corona-app COVIDSafe gedownload. Dat heeft de Australische minister van Volksgezondheid Greg Hunt bekendgemaakt. De app, die zondag werd gelanceerd, werd binnen vijf uur een miljoen keer gedownload.

Twitter avatar GregHuntMP Greg Hunt Australians are rising to this challenge in the best possible way. Thank-you. https://t.co/p5Ndi0h1QE https://t.co/kAk9JKd9VX

Hoeveel mensen gebruik moeten maken van de app om succesvol te zijn, is volgens de minister niet duidelijk. „Zo veel als mogelijk", zei hij. „Het gaat erom dat onze deskundigen worden geholpen bij het opsporen van mensen die misschien zijn blootgesteld. We zijn onze verwachtingen al ver vooruit.”

Over het algemeen adviseren deskundigen een deelname van 60 procent. De app werkt via bluetooth en registreert bij welke andere gebruikers iemand in de buurt is geweest. Op die manier moet het eenvoudiger worden om mensen te waarschuwen die in contact zijn gekomen met personen die besmet raken met het coronavirus. In Australië zijn 83 mensen overleden aan Covid-19 en zijn 6.700 besmettingen gemeld.

In Duitsland 110 sterfgevallen gemeld

Het officiële dodental door corona in Duitsland staat nu op 5.750. Het Robert Koch-Institut, de Duitse evenknie van het RIVM, meldt maandagochtend dat er 110 meer sterfgevallen zijn gerapporteerd sinds zondag. Het aantal bekende besmettingsgevallen is toegenomen met 1.018, en staat daarmee op 155.193. Er wordt in Duitsland veel getest, en de autoriteiten hechten meer dan in Nederland belang aan het aantal besmettingen.

De dagelijkse toename in besmettingen is over het afgelopen weekend elke dag gedaald. Zondag werden 1.737 nieuwe positieve tests gemeld, zaterdag 2.055 en vrijdag 2.337. In meerdere Duitse steden, zoals Berlijn, werd afgelopen weekend gedemonstreerd door mensen die een verdere versoepeling van de coronamaatregelen eisen.

'De Jonge wil vanaf 11 mei weer bezoek in een aantal verpleeghuizen'

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) wil vanaf 11 mei in een aantal verpleeghuizen weer bezoek toelaten. Hij werkt aan een voorstel dat hij op maandag 4 mei wil voorleggen aan het Outbreak Management Team (OMT). Dat zegt hij in een interview met het Nederlands Dagblad. Op 6 mei wil hij op basis van het advies van het OMT een besluit nemen „zodat we op 11 mei met een pilot kunnen starten van een groep verpleeghuizen die vooruitloopt op de rest van het land".

Minister Hugo de Jonge spreekt met bewoners van Centrum voor Wonen en Zorg Heidestede. Foto Marco de Swart/ANP

Sinds 20 maart is het vanwege de uitbraak van het coronavirus verboden een verpleegtehuis te bezoeken. Versoepeling van de regels zou volgens de minister aan een aantal voorwaarden moeten voldoen. Zo moet het aantal besmettingen in het tehuis „nihil” zijn en is het bezoek niet ongelimiteerd. „Dat kan niet Jan en alleman zijn. Misschien moeten we dat beperken tot één mantelzorger of contactpersoon per verpleeghuisbewoner.”

Waar het bezoek kan plaatsvinden, is nog niet duidelijk. „Misschien moet dat in een aparte ruimte. Ook zal het op afspraak moeten, zodat niet een hele stroom aan bezoekers tegelijk door de gang loopt. Dat kan echt niet.”

Met de pilot hoopt hij ervaring op te doen waarmee ook andere verpleeghuizen de bezoekersregeling kunnen verruimen. „We moeten zoeken hoe we het menselijke aspect, en wat medisch noodzakelijk is, beter kunnen combineren.”

Bisschoppen dringen aan op hervatting kerkdiensten in Italië

Op aandringen van Italiaanse bisschoppen heeft de Italiaanse premier Giuseppe Conte beloofd om met een plan te komen om kerkdiensten te kunnen hervatten, met inachtneming van veilige afstanden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat schrijft AP.

De bisschoppen klaagden zondag dat onder de versoepelde regels die Conte zondagavond aankondigde, nog steeds geen toestemming is voor missen in aanwezigheid van kerkgangers. In een verklaring schreven ze „niet te kunnen accepteren dat de uitoefening van vrijheid van godsdienst wordt aangetast".

Sinds Italië begin maart landelijk op slot ging in verband met de pandemie van Covid-19, mogen kerken geen diensten houden met publiek. Wel mogen ze hun deuren open houden voor bezoekers die individueel willen bidden.

Drukte op stranden in Californië ondanks coronaregels

In het zuiden van de Amerikaanse staat Californië zijn tienduizenden mensen zondag naar het strand gegaan om verkoeling te zoeken van een hittegolf - ondanks richtlijnen om thuis te blijven om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat schrijft AP.

In Newport Beach vergeleken bewoners de drukte met die van de nationale feestdag, 4 juli. Strandwachten maanden mensen om bij elkaar vandaan te blijven. Ook het naburige Huntington Beach trok veel badgasten, ondanks het feit dat parkeerplaatsen waren gesloten. Er werd een temperatuur bereikt van 32 graden.

Autoriteiten waarschuwen dat besmettingen met het virus kunnen oplopen als coronaregels niet worden nageleefd. In Californië zijn meer dan 43.000 gevallen van Covid-19 vastgesteld. Ruim zeventienhonderd mensen zijn er aan de longziekte overleden.

Mensen steken zondag de Pacific Coast Highway over in Huntington Beach in Californië. Foto Marcio Jose Sanchez / AP

Voor twaalfde dag op rij geen coronadoden in China

In China zijn zondag drie nieuwe gevallen van Covid-19 vastgesteld. Voor de twaalfde dag op rij zijn in China geen patiënten aan de longziekte overleden. Dat heeft de nationale gezondheidscommissie maandag verklaard, meldt Reuters.

Het aantal nieuwe gevallen ligt lager dan de dag ervoor, toen elf nieuwe besmettingen werden vastgesteld. In totaal liggen nog 723 patiënten met Covid-19 in ziekenhuizen. Het totale aantal vastgestelde gevallen in China is opgelopen tot 82.830. Het dodental ligt op 4.633.

Dodental Covid-19 in VS stijgt weer minder snel

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 1.330 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld. Dat schrijft AFP op basis van cijfers van Johns Hopkins University in Baltimore.

Het cijfer ligt aanmerkelijk lager dan het etmaal ervoor, toen 2.494 sterfgevallen werden gemeld als gevolg van het coronavirus. De dag daarvoor lag het aantal op 1.258. Dat was het laagste aantal in bijna drie weken.

In totaal is het aantal bekende gevallen van Covid-19 in de Verenigde Staten volgens cijfers van Johns Hopkins opgelopen tot meer dan 964.000. Omdat niet alle patiënten worden getest, ligt het werkelijke aantal hoger. Het aantal doden als gevolg van de longziekte in de VS is inmiddels meer dan 55.000, veruit het hoogste cijfer ter wereld.

Meer staten VS versoepelen coronaregels

Meer Amerikaanse staten maken zich op om coronabeperkingen de komende week te versoepelen, ondanks waarschuwingen van gezondheidsexperts dat dat riskant is zonder voldoende testcapaciteiten. Dat schrijft Reuters.

Colorado, Mississippi, Minnesota, Montana en Tennessee staan op het punt bedrijven toestemming te geven te heropenen. Georgia, Oklahoma, Alaska en South Carolina hebben al stappen in die richting gezet, na wekenlange lockdowns waarbij bijna één op de zes Amerikanen zijn of haar baan is kwijtgeraakt.

Gezondheidsautoriteiten waarschuwen dat het toestaan van meer contacten en economische activiteit kan leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. Volgens hen hebben de sluitingen van bedrijven en orders om thuis te blijven, die de afgelopen weken in 42 van de 50 staten zijn afgekondigd, ervoor gezorgd dat het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met Covid-19 in de Verenigde Staten is afgevlakt.

Niettemin is het aantal bekende gevallen van Covid-19 in de VS volgens Johns Hopkins University opgelopen tot meer dan 964.000. Omdat niet alle patiënten worden getest, ligt het werkelijke aantal hoger. Het aantal doden als gevolg van de longziekte is inmiddels meer dan 55.000. Volgens gezondheidsexperts moeten capaciteiten om te testen en contacten van patiënten te traceren op grote schaal worden uitgebreid voordat bedrijven veilig kunnen worden heropend.

Staten die beginnen met heropening liggen over het algemeen in regio's die minder hard zijn getroffen door de pandemie, zoals het zuiden, het Midden-Westen en de westelijke bergstaten. Zo geeft Montana bedrijven toestemming maandag te heropenen, op voorwaarde dat social distancing in acht wordt genomen. Evenals in enkele andere staten hebben kerken zondag hun diensten hervat in de noordwestelijke staat, als deel van een gefaseerde versoepeling van coronaregels.

Een mis begint zondag in de kathedraal van Sint-Helena in Helena, Montana. Kerken in de noordwestelijke staat hebben zondag hun diensten hervat, met verminderde capaciteit. Foto Matt Volz / AP

In Minnesota mogen 80.000 tot 100.000 werknemers in fabrieken en kantoren vanaf maandag weer aan het werk. In Colorado mogen winkels vanaf maandag open voor afhaalorders. Kapperssalons mogen er vrijdag weer open. Tennessee staat vanaf maandag restaurants toe hun deuren te openen. In Mississippi loopt een bevel om thuis te blijven af.

New York, de zwaarst getroffen staat van de VS, is nog terughoudend met plannen voor heropening. Bedrijven moeten er nog zeker tot half mei gesloten blijven. Volgens gouverneur Andrew Cuomo kunnen fabrieken en de bouw in het noorden van de staat als eerste open, mogelijk half mei. In New York werden zondag 367 doden gemeld, het laagste aantal sinds 20 maart.

Politie Rotterdam beëindigt huisfeest van studenten

De politie van Rotterdam heeft een einde gemaakt aan een feest in een studentenhuis in het centrum van de stad. Veertien personen kregen een bekeuring van 390 euro wegens overtreding van de noodverordening in verband met het coronavirus, meldt het ANP.

Volgens wijkagent Wim Rietveldt kreeg de politie een melding over het feest. Agenten hebben het pand omsingeld en feestvierders naar buiten laten komen. Een nacht eerder maakte de politie van Rotterdam ook een einde aan een illegaal feest. Daarbij werden acht mensen bekeurd.

Twitter avatar WA_Cool_Zuid Wim Rietveldt @politieRdam_C kreeg een melding over een feestje op de begane grond in een studentenflat aan de #Rochussenstraat. We hebben het pand rondom dichtgezet, waarna we iedereen naar buiten lieten komen. 14 man verbaliseert tz samenkomst in strijd met #Coronavirusnl
#samensterk

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Het officiële dodental als gevolg van Covid-19 in Nederland is gestegen tot 4.475, dat is 66 meer dan op zaterdag. Omdat niet iedereen met ziekteverschijnselen wordt getest, ligt het daadwerkelijke dodental vermoedelijk hoger.
 • Er liggen nu 934 Nederlandse coronapatiënten op de IC, 25 minder dan gisteren. „We zien overall nog steeds een lichte daling, met kleine regionale verschillen”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 • De veiligheidsberaad waarschuwt tegen groepsvorming: vier Koningsdag thuis. Op sommige plekken in het land was het zondag weer drukker dan de afgelopen weken. Vooral in winkelstraten was veel volk op de been, toch zijn er geen grote incidenten geweest.
 • Op een nertsenfokkerij in Brabant zijn dieren besmet geraakt met het coronavirus. Minister Schouten van Landbouw (ChristenUnie) heeft een meldplicht ingesteld: wie zieke dieren treft, moet dat meteen melden bij de NVWA.
 • Een eerste repatriëringsvlucht uit Marokko vertrok zondagavond. De groep die nu toch mocht afreizen, werd samengesteld op basis van urgentie. Er zitten nog zo’n 2.700 Nederlanders vast.
 • Conte presenteerde versoepeling van de maatregelen in Italië. Met als motto „als je van Italië houdt, houd afstand” heeft de Italiaanse premier Conte de lijnen uitgezet voor een gedeeltelijke hervatting van het openbare leven in Italië.

 

Lees hier het blog van zondag terug