Gesloten liveblog

Veiligheidsregio’s: vier Koningsdag thuis

De anticoronamaatregelen zijn door het kabinet verlengd tot 20 mei. Evenementen blijven tot september verboden. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op zondag 26 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Meer staten VS versoepelen coronaregels

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Het officiële dodental als gevolg van Covid-19 in Nederland is gestegen tot 4.475, dat is 66 meer dan op zaterdag. Omdat niet iedereen met ziekteverschijnselen wordt getest, ligt het daadwerkelijke dodental vermoedelijk hoger.
 • Er liggen nu 934 Nederlandse coronapatiënten op de IC, 25 minder dan gisteren. „We zien overall nog steeds een lichte daling, met kleine regionale verschillen”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 • De veiligheidsberaad waarschuwt tegen groepsvorming: vier Koningsdag thuis. Op sommige plekken in het land was het zondag weer drukker dan de afgelopen weken. Vooral in winkelstraten was veel volk op de been, toch zijn er geen grote incidenten geweest.
 • Op een nertsenfokkerij in Brabant zijn dieren besmet geraakt met het coronavirus. Minister Schouten van Landbouw (ChristenUnie) heeft een meldplicht ingesteld: wie zieke dieren treft, moet dat meteen melden bij de NVWA.
 • Een eerste repatriëringsvlucht uit Marokko vertrok zondagavond. De groep die nu toch mocht afreizen, werd samengesteld op basis van urgentie. Er zitten nog zo’n 2.700 Nederlanders vast.
 • Conte presenteerde versoepeling van de maatregelen in Italië. Met als motto „als je van Italië houdt, houd afstand” heeft de Italiaanse premier Conte de lijnen uitgezet voor een gedeeltelijke hervatting van het openbare leven in Italië.

Eerste repatriëringsvlucht vertrokken uit Marokko

De eerste repatriëringsvlucht met zo’n driehonderd Nederlanders is zondagavond vertrokken vanuit Marokko. Dat heeft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) bekendgemaakt. Er kwam een groep van zo’n drieduizend Nederlanders vast te zitten in Marokko, die het land niet op tijd kon verlaten toen het in lockdown ging.

Sommigen kwamen in problemen doordat ze medicijnen nodig hebben die niet te verkrijgen waren in Marokko. Lange tijd wilden de Marokkaanse autoriteiten niemand laten gaan; een brief die de groep aan de Marokkaanse koning Mohammed schreef leek ook geen verandering te brengen. De groep die nu toch mag afreizen is samengesteld op basis van urgentie, zo meldt minister Blok op Twitter:

Twitter avatar ministerBlok Stef Blok Goed nieuws. De eerste vlucht uit Marokko met gestrande reizigers in urgente situaties is op weg naar NL. Dank aan de Marokkaanse autoriteiten voor de samenwerking. We blijven er hard aan werken dat ook de overige reizigers veilig thuiskomen. https://t.co/0GJmbMvxIP

Update: De eerste repatriëringsvlucht is maandag rond 00:30 uur geland op Schiphol.

Conte presenteert versoepeling van de maatregelen in Italië

Met als motto „als je van Italië houdt, houd afstand” heeft de Italiaanse premier Conte de lijnen uitgezet voor een gedeeltelijke hervatting van het openbare leven in Italië. Maar de scholen blijven dicht tot september, en over hervatting of niet van de voetbalcompetitie is nog geen besluit genomen.

Conte lichtte de maatregelen toe op een persconferentie zondagavond. Vanaf 4 mei gaan de bouw, de industrie en de groothandel weer open. Op 18 mei mogen alle winkels weer hun rolluiken omhoog halen en gaan ook de deuren van musea en bibliotheken weer open. Restaurants, kappers en schoonheidssalons moeten wachten tot 1 juni.

Bij alle maatregelen geldt een voorwaarde: afstand houden, in veel gevallen mondmaskers op, en ”rigoureuze veiligheidsprotocollen”. Conte zei dat voor de chirurgische maskers een richtprijs van 50 cent per masker zal gaan gelden – nu worden die vaak nog voor drie euro per stuk verkocht. Ook kunnen per zone van het land de maatregelen weer worden verscherpt als blijkt dat daar het aantal besmettingen weer stijgt.

Dalende lijn
De versoepeling komt nadat het aantal doden en het aantal nieuwe besmettingen al meer dan een week een dalende lijn vertoont, al blijven er vooral over de stad Milaan en de regio Piëmont zorgen. Zondag was het aantal nieuwe geregistreerde doden 260, het laagste aantal sinds 15 maart.

De mogelijkheden voor familiebezoek en individueel sporten in de open lucht worden verruimd, maar vooralsnog zijn verplaatsing buiten de eigen regio alleen mogelijk voor werk, gezondheid of een aantoonbare dringende noodzaak. Feesten en andere samenkomsten blijven verboden, op straffe van een forse geldboete. Voor begrafenisplechtigheden wordt een uitzondering gemaakt, met een maximum van vijftien aanwezigen.

Conte zei dat het kabinet twee doelen voor ogen heeft: „De komende maanden moeten we de basis leggen voor de herstart van het land” op zo’n manier dat „we alle zaken in ons land die niet goed gaan, radicaal veranderen”.

Vrouwen zaterdag in Caresna, in Noord-Italië, tijdens de viering van San Giorgio. Foto Marco Bertorello/AFP

Veiligheidsberaad waarschuwt tegen groepsvorming: vier Koningsdag thuis

Het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van alle 25 veiligheidsregio's van Nederland, roept op om Koningsdag thuis te vieren. In de oproep die zondag werd gedaan zei voorzitter Hubert Bruls dat de meeste mensen zich aan de maatregelen houden en nog steeds proberen om 1,5 meter afstand aan te houden.

„Hoewel er gunstige ontwikkelingen in de verspreiding van het coronavirus lijken te zijn, worden er nog steeds mensen ziek en overlijden er elke dag mensen”, schrijft Bruls. „De oproep om vooral thuis te blijven geldt dus ook op Koningsdag. Ook morgen wordt er opgetreden tegen groepsvorming, bijvoorbeeld op straat, parken of in winkels.”

Volgens het Veiligheidsberaad was het zondag op sommige plekken weer drukker dan in voorgaande weken. Dit leidde niet tot grote incidenten en de maatregelen van het kabinet werden volgens Bruls goed nageleefd. Verschillende gemeenten riepen zondag hun inwoners op om thuis te blijven: dit gebeurde onder meer in Tilburg, Den Bosch, Den Helder en Urk.

Frans dodental stijgt met 242 naar 22.856

Het officiële aantal sterfgevallen als gevolg van het nieuwe coronavirus is in Frankrijk van zaterdag op zondag met 242 gestegen naar 22.856. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, aldus persbureau Reuters. Op zaterdag werden nog 369 nieuwe sterfgevallen gemeld in Frankrijk.

152 sterfgevallen vonden plaats in ziekenhuizen, het laagst gemelde aantal in vijf weken, en negentig in een bejaarden- of verzorgingstehuis. Van het totale aantal coronadoden in Frankrijk overleed ruim zestig procent in het ziekenhuis, en bijna veertig procent in een verpleegtehuis. Mogelijk zijn er in Frankrijk meer mensen overleden aan Covid-19 dan de officiële cijfers weergeven, vooral in het weekend zit er nogal wat vertraging tussen de sterfgevallen zelf en de meldingen daarover.

In de drie zwaarst getroffen Europese landen, Frankrijk, Spanje en Italië, hebben maatregelen het aantal nieuwe besmettingen terug weten te dringen. Alle drie de landen zijn begonnen aan de eerste stapjes uit de lockdown. Zo mogen Spaanse kinderen weer één keer per dag naar buiten, onder toezicht van een volwassene, en mag waarschijnlijk vanaf 2 mei weer buiten gewandeld en gesport worden - afhankelijk van het verloop van de epidemie. In Frankrijk presenteert de premier dinsdag een nationale exitstrategie aan het parlement, waarover dan gedebatteerd en gestemd zal worden. Italië wil vanaf 4 mei een groot deel van het bedrijfsleven weer open laten gaan en het werk in fabrieken en op bouwplaatsen weer hervatten.

Italië registreert 260 nieuwe sterfgevallen, het laagste aantal sinds 14 maart

In Italië zijn sinds zaterdag 260 doden gemeld als gevolg van het coronavirus. Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa zondag. Het is het laagste aantal doden sinds 14 maart – kort voor de piek van enkele honderden doden per dag, soms meer dan duizend. Tot op heden zijn er zeker 26.644 Italianen overleden aan de longziekte Covid-19. Het werkelijke aantal ligt hoger; niet iedereen die aan het virus is overleden, is erop getest.

Italië is hard getroffen door het virus. Italianen moeten sinds 10 maart binnenblijven; de scholen waren toen al bijna een week gesloten. De eerste stappen om de lockdown in het land te versoepelen, zijn inmiddels aangekondigd. De Italiaanse premier Conte maakte zondag bekend dat de scholen in september weer opengaan.

Ook in België neemt aantal Covid-19-patiënten op IC af

Ook in België daalt het aantal patiënten dat met Covid-19 op de intensive care ligt. Op de Belgische IC's liggen 891 coronapatiënten, dat zijn er 43 minder dan 24 uur eerder. Sinds zaterdag zijn 204 nieuwe Covid-19-patiënten in het ziekenhuis opgenomen, wat het totaal aantal patiënten dat momenteel in het ziekenhuis ligt op 3.959 brengt. Dat meldt het Belgische instituut voor volksgezondheid Sciensano zondag.

Ondertussen is aantal vastgestelde doden aan Covid-19 in België de zevenduizend gepasseerd. Het afgelopen etmaal werden er 178 sterfgevallen gerapporteerd, in totaal vielen er zeker 7.094 doden. Net als in andere landen is het werkelijke aantal sterfgevallen in België vermoedelijk hoger, omdat het even duurt voordat een overlijden in de officiële cijfers wordt opgenomen.

Ook bij de zuiderburen zijn verpleeghuizen zwaar getroffen, 103 van de nieuwe sterfgevallen vonden plaats in een woonzorgcentrum. De overige 75 vonden plaats in een ziekenhuis.

„Het aantal nieuwe hospitalisaties stabiliseert verder, maar blijft vrij hoog”, schrijft Sciensano. „Hou dus vol en volg de algemene maatregelen op, zorg goed voor jezelf en voor anderen.”

Aantal coronadoden in Verenigd Koninkrijk stijgt met 413

In het Verenigd Koninkrijk zijn sinds zaterdag 413 nieuwe sterfgevallen door het nieuwe coronavirus gemeld. Het totaal aantal doden ligt nu op 20.732. Het overgrote deel van de slachtoffers viel in Engeland, in totaal 18.420, 336 meer dan 24 uur geleden.

„We zien nu zeer definitief een trend van minder ziekenhuisopnames", zei het hoofd van de Britse gezondheidsdienst NHS, Stephen Powis, aldus Reuters. Van een versoepeling van de maatregelen kan echter nog geen sprake zijn, aldus Dominic Raab, de Britse minister van Buitenlandse Zaken die het premierschap van Boris Johnson waarneemt terwijl hij herstelt van Covid-19, eerder op zondag op de Britse zender Sky News.

„We bevinden ons in een kwetsbaar en gevaarlijk stadium”, zei Raab. „We gaan heel voorzichtig te werk en we houden ons op dit moment aan het medische advies, terwijl we al het huiswerk doen om ervoor te zorgen dat we te zijner tijd voorbereid zijn op de volgende fase.”

Terug aan land na corona-uitbraak: 'alsof je een nieuwe wereld instapt'

Na een Atlantische oversteek van ruim een maand is een zeilschip met 24 Nederlandse scholieren zondag aangekomen in de haven van Harlingen. De jongeren waren op een vijfweekse reis langs eilanden in de Cariben, waarna ze volgens het oorspronkelijke plan zouden terugvliegen. Maar toen door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus veel landen in lockdown gingen, werd besloten om in plaats daarvan de oversteek per schip te maken.

De zestienjarige Jona was een van de opvarenden van de Wylde Swan. Hij herinnert zich dat er bij vertrek vanuit Nederland in februari nog weinig bekend was over het coronavirus. „Er was één Nederlandse besmetting toen. We zagen de bui al hangen, maar niemand wist dat het zo snel zou gaan.”

De Wylde Swan lag twee weken later voor anker bij het eiland Saint Lucia toen iedereen naar het dek moest komen, en Jona te horen kreeg dat de tocht naar Nederland over zee zou gaan. „Iedereen reageerde verschillend. Sommigen waren teleurgesteld, anderen vonden het superspannend.”

Tijdens de overtocht van 36 dagen konden de jongeren brieven naar huis schrijven, die via de satelliet werden verstuurd. Ze werden op de hoogte gehouden van de uitbraak van het coronavirus via dagelijkse nieuwsberichten, die in de eetzaal werden opgehangen. Toen ze op de Azoren waren, zagen ze de impact van het virus voor het eerst, zegt hij. „Er kwamen mensen met maskers en in van die ruimtepakken naar ons toe. Het was een heel vreemd gezicht.”

Het schip was in principe vrij van het coronavirus, en dus hoefden de scholieren geen afstand van elkaar te houden. Zondagmiddag kwam Jona als tweede van boord. „Het is heel onwerkelijk, alsof je een nieuwe wereld instapt.”, lacht hij. „Toen we één voet aan land zetten, was alles anders. Ik ging bij m’n vrienden langs, maar moest er de hele tijd aan denken om 1,5 meter afstand te houden. Dat hoefde aan boord niet.”

De Nederlandse scholieren die met het zeilschip Wylde Swan vanuit het Caribisch gebied de oversteek naar Nederland maakten arriveren in de haven van Harlingen. Foto Catrinus van der Veen / ANP

De dag tot nu toe

Dit zijn vandaag tot dusver de belangrijkste coronanieuwsfeiten:

 • Het officiële dodental als gevolg van Covid-19 in Nederland is gestegen tot 4.475, dat is 66 meer dan op zaterdag. Omdat niet iedereen met ziekteverschijnselen wordt getest, ligt het daadwerkelijke dodental vermoedelijk hoger.
 • Er liggen nu 934 Nederlandse coronapatiënten op de IC, 25 minder dan gisteren. „We zien overall nog steeds een lichte daling, met kleine regionale verschillen”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 • Nadat bij meerdere nertsen op twee Brabantse houderijen een besmetting met het coronavirus is vastgesteld, heeft minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) een meldplicht ingesteld. Wanneer sprake is van verhoogde sterfte of ziekteverschijnselen als ademhalingsproblemen, moeten onder andere nertsenhouders en dierenartsen dit melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
 • De Franse politie heeft een partij met 140.000 illegale mondkapjes onderschept uit Nederland. Een deel van de lading bestond uit mondkapjes met het hoogste beschermingslabel FFP2. De rest van de lading betrof chirurgische mondmaskers. De politie heeft twee mannen gearresteerd.
 • In de Chinese stad Wuhan, waar de wereldwijde coronapandemie begon, liggen nu geen coronapatiënten meer in het ziekenhuis. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten zondag gezegd tegen persbureau Reuters.

Politie deelde zaterdagnacht 34 coronaboetes uit

In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie zeker twee ongeoorloofde bijeenkomsten beëindigd. 34 mensen hebben hierbij een boete gekregen voor het overtreden van de coronamaatregelen. Dat meldt de politie zondag.

In het Noord-Hollandse Boesingheliede werden 26 mensen betrapt in een tot sishalounge omgebouwde garagebox. De garagebox was ingericht met bankstellen en er stonden zo'n veertig waterpijpen opgesteld. Iedereen die aanwezig was heeft een boete gekregen vanwege het samenscholingsverbod dat de verspreiding van het coronavirus moet beperken. Twee aanwezigen zijn gearresteerd omdat ze geen legitimatie konden tonen.

Nog eens acht boetes zijn uitgedeeld op een feestje in het Utrechtse Vijfheerenlanden, dat maakte burgemeester Sjors Fröhlich bekend op Twitter. Op zondagochtend werd de bijeenkomst beëindigd door de politie. Alle acht aanwezigen kregen een boete van vierhonderd euro.

Twitter avatar SjorsFrohlich Sjors Fröhlich In Nieuwland heeft @POl_VHL vanmorgen vroeg een einde gemaakt aan een feestje. Die waren waarschijnlijk de hele nacht doorgegaan. Dubbele kater, want elke aanwezige is beboet. Hoe dom kun je zijn?#BlijfThuis

934 coronapatiënten op de IC, 25 minder dan zaterdag

Zondag lagen 934 Covid-19-patiënten op de intensive care, dat zijn er 25 minder dan een dag eerder. Zo heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag bekendgemaakt. De „daling zet door, conform verwachting”, schrijft LCPS.

901 coronapatiënten liggen op Nederlandse IC's, 21 minder dan zaterdag, en 33 liggen in Duitsland. „We zien overall nog steeds een lichte daling, met kleine regionale verschillen”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Waar teveel druk op te zorg komt te staan, worden patiënten verplaatst. In eerste instantie binnen de regio, maar ook naar daarbuiten of Duitsland. In de afgelopen 24 uur zijn er vijf verplaatsingen geweest tussen regio's, waarvan vier naar een IC. Naast de coronapatiënten liggen ook 395 andere patiënten op de IC.

Australië voert corona-app in

De Australische regering heeft zondag een corona-app gelanceerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De app is vrijwillig en de regering belooft dat de privacy van gebruikers gewaarborgd wordt. Dat meldt persbureau Reuters.

Australië hoopt met de app de maatregelen tegen Covid-19 te kunnen versoepelen en de economie weer op gang te krijgen. Het land, dat bijna zevenduizend geregistreerde besmettingen telt en 83 doden, is er grotendeels in geslaagd om de epidemie onder controle te krijgen. Zo valt de druk op de gezondheidszorg in vergelijking met veel Europese landen mee.

„We zijn aan de winnende hand, maar we hebben nog niet gewonnen”, zei de Australische minister van Volksgezondheid Greg Hunt tijdens een briefing op televisie waarin de ingebruikname van de app 'COVIDSafe' werd aangekondigd. De regering vreest een tweede golf en heeft daarom besloten om het gebruik van een app in te voeren.

De COVIDSafe-app is ontwikkeld op basis van een model uit Singapore, waar de inzet relatief succesvol is gebleken. De app maakt gebruik van Bluetooth-technologie van mobiele telefoons om te achterhalen of een persoon binnen anderhalve meter van iemand met een besmetting is geweest.

De gecodeerde gegevens worden doorgestuurd naar de gezondheidsautoriteiten, waarmee besmettingshaarden sneller kunnen worden opgespoord. De gegevens worden opgeslagen op een centrale server. Privacy-organisaties hebben kritiek op de app; de Australische regering houdt vol dat deze veilig is. Ook is toegezegd dat de app geen locatiegegevens verzamelt. De app zou alleen de naam, het telefoonnummer, de leeftijdsgroep en postcode van een gebruiker vragen.

Minstens 40 procent van de Australische bevolking moet de app downloaden voordat deze werkelijke effectief is, zeggen de autoriteiten. Uit peilingen blijkt dat ongeveer 45 procent van de Australiërs bereid is de app te downloaden. Ook in Nederland laat het kabinet een corona-app ontwikkelen. Er is echter veel kritiek op de gang van zaken.

Lees ook: Kabinet houdt vast aan app in strijd tegen Covid-19

Acteur Brad Pitt valt Trump aan verkleed als viroloog Fauci

Acteur Brad Pitt heeft zaterdagavond verkleed als viroloog Anthony Fauci de Amerikaanse president Donald Trump aangevallen in het tv-programma Saturday Night Life. „Ten eerste wil ik alle oudere vrouwen in Amerika bedanken die me ondersteunende, inspirerende en soms grafische e-mails hebben gestuurd”, begint Pitt zijn sketch als Fauci. „Er is veel verkeerde informatie over het virus. En ja, de president heeft wat vrijheid genomen met onze richtlijnen.”

In de sketch worden fragmenten getoond van persconferenties van Trump over de uitbraak van het coronavirus, gevolgd door uitleg van Pitt met wat de president eigenlijk probeerde te zeggen.

Zo zegt Trump dat er „relatief snel” een vaccin tegen Covid-19 zal zijn. „Relatief snel is een interessante uitdrukking”, zegt Pitt. „Relatief snel tegen opzichte van de geschiedenis van de aarde? Zeker. Het vaccin zal er snel zijn. Maar als je een vriend zou vertellen 'ik kom relatief snel langs', en je duikt anderhalf jaar later op, dan zou je vriend relatively pissed-off zijn.”

Na nog een aantal voorbeelden richt Pitt zich tot de echte Fauci, die hij bedankt voor zijn kalmte en helderheid. Ook bedankt Pitt medisch personeel en hun families voor hun aanwezigheid in de frontlinie.

De sketch is nogal ironisch gezien het feit dat Fauci eerder in een interview zei dat als een acteur hem zou vertolken bij Saturday Night Live, dat hij dan wilde dat Brad Pitt dat zou doen.

Franse politie onderschept 140.000 illegale mondkapjes uit Nederland

In Saint-Denis, een voorstad van Parijs, heeft de Franse politie 140.000 mondkapjes uit Nederland in beslag genomen die bestemd waren voor de illegale verkoop. De Franse politie spreekt van een recordvangst, melden Franse media.

Sinds het begin van de coronapandemie mogen mondmaskers en andere medische spullen niet worden verhandeld in Frankrijk. De regering wil deze middelen eerlijk kunnen verdelen onder mensen die in de gezondheidszorg werken.

De politie heeft twee mannen gearresteerd, een van 60 en een tweede van 46. Ze werden aangehouden terwijl ze de mondkapjes uit een vrachtwagen aan het laden waren. De oudere man, de verkoper, had de mondkapjes in Nederland gekocht en wilde deze met winst doorverkopen.

De tweede man, de koper, zou ook van plan zijn geweest om de kapjes met winst door te verkopen. Een deel van de lading bestond uit mondkapjes met het hoogste beschermingslabel FFP2. De rest van de lading betrof chirurgische mondmaskers.

De afgelopen weken werden al vaker in buitenwijken van de Franse hoofdstad partijen met mondmaskers in beslag genomen: bijna 29.000 maskers in Aubervilliers, 32.000 maskers in een magazijn in Saint-Ouen en een paar duizend FFP2-maskers bij een telefoonbedrijf in La Courneuve.

RIVM meldt 66 nieuwe coronadoden

In Nederland zijn het afgelopen etmaal 66 nieuwe meldingen bekend van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Dat meldt het RIVM zondag. Het betreft niet alleen mensen die in de voorbije 24 uur zijn overleden, want meldingen komen soms met één of meerdere dagen vertraging binnen. Momenteel is van in totaal 4.475 mensen in Nederland bekend dat zij zijn overleden aan het coronavirus.

Sinds zaterdagmiddag zijn er 75 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Ook wat betreft dit aantal zit er een vertraging in de verwerking van de meldingen. Het totaal aantal Nederlanders dat met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen is (geweest) is 10.456. Zaterdagmiddag lagen nog 959 coronapatiënten op de intensive cares in Nederland. In de loop van zondag worden de meest recente IC-cijfers bekend.

Het aantal gemelde besmettingen is toegenomen met 655 tot 37.845. Het daadwerkelijke aantal mensen dat besmet is ligt hoogstwaarschijnlijk hoger aangezien niet iedereen met ziekteverschijnselen wordt getest.

Italiaanse premier Conte: sommige bedrijven weer open vanaf 4 mei

Italië, het Europese land dat het zwaarst is getroffen door het coronavirus, gaat sommige bedrijven vanaf 4 mei heropenen, zodat de productie en de economie weer op gang kunnen komen. Dat heeft premier Giuseppe Conte gezegd in een interview met de Italiaanse krant La Republica.

Volgens Conte moeten „strategisch belangrijke” economische activiteiten snel weer van start gaan. Vooral de productie en de bouw zullen voor een deel weer worden opgestart. Bedrijven die door het grote publiek worden bezocht, zoals restaurants en cafés, zullen langer moeten wachten. De scholen blijven tot september gesloten, aldus Conte.

Premier Giuseppe Conte wil strategisch belangrijke economische activiteiten snel weer opstarten. Foto Maurizio Brambatti/EPA

Komende week verwacht de Italiaanse regering een plan naar buiten te brengen over hoe het land gefaseerd de lockdown kan versoepelen. Het kabinet werkt op dit moment nog aan de details, zei Conte. Wel gaf hij al aan dat prioriteit moet worden gegeven aan productie- en industriesectoren die op de export zijn gericht, omdat bedrijven in die sectoren anders om dreigen te vallen.

„We kunnen deze lockdown niet langer verlengen... Dan zouden we het risico lopen het sociaal-economische weefsel van het land ernstig te beschadigen”, zei Conte. Bedrijven moeten strikte gezondheidsmaatregelen nemen voordat ze hun deuren kunnen openen.

Italië telt volgens de Johns Hopkins University bijna 200.000 besmettingen en ruim 26.000 doden. Vooral het noorden van het land werd zwaar getroffen door het coronavirus. Het aantal nieuwe bevestigde sterfgevallen door corona neemt de afgelopen tijd in het hele land af.

Lees ook: In Italië rotten de aardbeien op het veld

Van Nieuwenhuizen: niet voor de flauwekul met de trein

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) is bezorgd over de toenemende drukte op de wegen en in het openbaar vervoer. Dat zei ze in het programma WNL op Zondag. „We zeggen niet voor niks: blijf nog steeds zo veel mogelijk thuis”, aldus de minister.

Ook sprak Van Nieuwenhuizen zich uit over drukte in het openbaar vervoer. Ze riep op het ov niet te belasten met onnodige tripjes naar de andere kant van het land. „Ga nou niet voor de flauwekul met de trein ergens heen om iets leuks te doen”, zei de minister.

Van Nieuwenhuizen hoopt dat na de coronacrisis het autogebruik beperkt blijft en mensen meer thuis blijven werken. Ze richtte zich daarbij specifiek tot werkgevers: „Je ziet nu dat het kan, thuiswerken heeft prima rendement, vergaderingen kunnen best in teleconferenties en videoconferenties.”

De NS pleitte eerder al voor voor het verplicht stellen van mondkapjes in de treinen. NS-topman Roger van Boxtel vrijdag zei in het televisieprogramma Op1 dat zonder die veiligheidsmaatregel de komende maanden slechts 25 of 30 procent van de capaciteit van de treinen kan worden benut.

Lees ook wat eerder schreven over beperkte vervoerscapaciteit: Wie mag er straks mee met het ov?

Minister Schouten kondigt maatregelen aan na coronabesmettingen nertsenhouderijen

Minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) heeft per direct nieuwe maatregelen aangekondigd nadat bij nertsen op twee Brabantse houderijen Covid-19 is vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zondagochtend. Er is een onderzoek gestart om de bron te achterhalen. Daarbij wordt uitgegaan van besmetting van mens op dier.

Meerdere nertsen bij twee bedrijven in Gemert-Bakel en Laarbeek zijn besmet het coronavirus. Zij hadden ziekteverschijnselen, waaronder ademhalingsproblemen. Ook medewerkers van beide bedrijven hadden verschijnselen van het longvirus. Eerder werd al bekend dat katten en andere dieren met het nieuwe coronavirus besmet kunnen raken. Ook was al gebleken dat fretachtigen, zoals nertsen, gevoelig zijn voor een coronabesmetting. Voor zover bekend kunnen landbouwdieren of huisdieren het virus niet op mensen overdragen.

Schouten heeft een meldplicht ingesteld voor nertsenhouders, dierenartsen en personen in onderzoeksinstellingen. Wanneer er sprake is van ademhalingsproblemen en verhoogde sterfte bij nertsen moeten dit worden gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Om eventuele verspreiding van het virus naar andere bedrijven te voorkomen mogen zowel de dieren en de mest, een besmet bedrijf niet verlaten. De meldplicht geldt vooralsnog alleen voor nertsen.

Voor het personeel van de houderijen gelden extra hygiënemaatregelen. Verder wordt geadviseerd in een straal van 400 meter rond de bedrijven niet te wandelen of fietsen.

Minister Schouten heeft een meldplicht voor besmetting bij nertsen ingesteld. Foto Bart Maat/ANP

Singapore meldt 931 nieuwe besmettingen, vooral arbeidsmigranten

Singapore heeft zondag 931 nieuwe coronavirusinfecties geregistreerd, een grotere stijging dan een dag eerder toen 618 nieuwe besmettingen werden gemeld. Het totale aantal Covid-19-besmettingen staat nu op 13.624. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

De overgrote meerderheid van de nieuwe gevallen bestaat uit arbeidsmigranten die meestal in slaapzalen of krappe huizen wonen, zei het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring. Slechts vijftien van de nieuwe besmettingen betreffen mensen die permanent in Singapore wonen.

De kleine stad- en eilandstaat van 5,7 miljoen mensen heeft volgens officiële cijfers nu een van de hoogste besmettingspercentages in Azië. Dat is grotendeels het gevolg van uitbraak onder de ruim 300.000 voornamelijk Zuid-Aziatische arbeidsmigranten.

'Geen coronapatiënten meer in ziekenhuizen Wuhan'

In ziekenhuizen in de Chinese stad Wuhan, waar de wereldwijde coronapandemie begon, liggen nu geen coronapatiënten meer. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten zondag gezegd tegen persbureau Reuters.

Een man draagt een mondmasker op straat in Wuhan. Foto STR/AFP

„Volgens het laatste nieuws staat het aantal nieuwe coronapatiënten in Wuhan sinds 26 april op nul,” zei een woordvoerder tegen Reuters. „Dat is dankzij de gezamenlijke inspanningen van Wuhan en medisch personeel uit het hele land.” In de miljoenstad zijn in totaal 46.452 besmettingen gemeld, iets meer dan de helft van het totale aantal in China. Ook zijn in de stad 3.869 mensen bezweken aan Covid-19, 84% van het totale aantal coronadoden in het land.

Wereldwijd bestaan twijfels over de betrouwbaarheid van de Chinese cijfers. Er wordt vermoed dat niet iedereen die ziek is wordt meegeteld in de statistieken, zoals patiënten zonder of met nauwelijks verschijnselen of mensen die thuis stierven.

Duitsland meldt 140 nieuwe coronadoden

In Duitsland zijn het afgelopen etmaal 1.737 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het Robert Koch-Institut, de Duitse evenknie van het RIVM, meldde zondagochtend 140 nieuwe sterfgevallen. Daarmee is het dodental in het land opgelopen tot 5.640.

Het is al een aantal dagen onrustig in verschillende Duitse steden, waaronder Berlijn. Demonstranten menen dat overheden vanwege het coronavirus meer macht naar zich toe trekken. Eerder deze week versoepelde Duitsland de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19. Zo mochten winkels met een oppervlakte tot 800 vierkante meter de deuren weer openen, en gaan scholen deels weer open. De gevolgen hiervan voor het aantal besmettingen in het land, worden pas later duidelijk.

Lees wat we eerder schreven over de situatie in Duitsland: Merkel is bang voor ‘orgie’ aan debatten over versoepeling

Trump lijkt persconferenties te gaan minderen

Voor het eerst in twee maanden heeft het Witte Huis zaterdagavond geen briefing gehouden over de stand van zaken rondom het coronavirus in de Verenigde Staten. Dit besluit zou zijn genomen nadat de persconferenties van president Trump met steeds meer kritiek gepaard gingen.

Trump leek via Twitter al aan te kondigen dat er vanaf nu minder publieke briefings gehouden zouden worden. “Wat is het doel van het houden van persconferenties in het Witte Huis als de slappe mainstream media niets anders doen dan vijandige vragen stellen, terwijl ze weigeren om de waarheid of feiten accuraat te rapporteren. Deze briefings zijn mijn tijd niet waard”, schreef de president.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump What is the purpose of having White House News Conferences when the Lamestream Media asks nothing but hostile questions, & then refuses to report the truth or facts accurately. They get record ratings, & the American people get nothing but Fake News. Not worth the time & effort!

Een dag eerder beantwoordde Trump al geen vragen van de pers en voor zondag staan er volgens het Witte Huis ook geen publieke optredens van de president op de agenda. Deze week kreeg Trump veel kritiek nadat hij op een persconferentie suggereerde dat men schoonmaakmiddel zou moeten injecteren tegen het coronavirus. Later zei hij dat die uitspraken sarcastisch bedoeld waren.

Volgens de laatste cijfers van de Johns Hopkins University zijn er in de laatste 24 uur bijna 2.500 doden gevallen door de gevolgen van het coronavirus. Het totaal ligt nu op 53.511 slachtoffers.

Premier Spanje nog boos om Nederlandse houding rondom noodsteun

De Spaanse premier Pedro Sánchez is nog altijd verbolgen over de manier waarop Nederland zich heeft opgesteld tijdens de onderhandelingen om noodsteun voor getroffen Europese landen. Met name de halsstarrige houding van minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft voor irritatie gezorgd, zei de premier tijdens een persconferentie volgens de NOS.

Volgens Sánchez waren excuses op zijn plek geweest. “Ik had wel graag iets van de Nederlandse premier willen horen. Waarin hij iets had gezegd over Spanje. Iets waarin hij was ingegaan op die onterechte kritiek van zijn minister van financiën.”

Sánchez ziet de pandemie als een goed moment voor de Europese Unie om te laten zien wat solidariteit betekent. Volgens de premier is dit niet het moment om te praten over eventuele voorwaarden rondom de noodsteun die Spanje uit het herstelfonds kan krijgen. “Dit is een oorlog. En in een oorlog stel je geen voorwaarden aan hulp. We steken ons in schulden om levens te redden. Hier hebben we maar een doel: als collectief, als land, levens redden. Daaraan kun je geen voorwaarden van buiten stellen”.

Boris Johnson maandag weer aan het werk

Boris Johnson is voldoende hersteld van de gevolgen van het coronavirus om weer aan het werk te gaan. Vanaf maandag zal de Britse premier zijn taken weer oppakken, bevestigt zijn woordvoerder. In de eerste week van april werd Johnson opgenomen in het ziekenhuis.

Johnson gaat maandag weer aan het werk. Foto EPA/Pippa Fowles

In diezelfde week werd hij overgebracht naar de intensive care toen zijn situatie verslechterde. Hij verbleef daar een week en is sindsdien thuis herstellende van Covid-19. Tijdens zijn afwezigheid werd Johnson vervangen door minister Dominic Raab.

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Het officiële dodental als gevolg van Covid-19 in Nederland is gestegen tot 4.409. Omdat niet iedereen met ziekteverschijnselen wordt getest, ligt het echte dodental vermoedelijk hoger.
 • Er liggen nu 959 Nederlandse coronapatiënten op de IC, vier minder dan gisteren. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg valt de geringe daling „binnen de normale schommelingen”.
 • Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er nog geen bewijs dat mensen die genezen zijn van Covid-19 en antistoffen in hun bloed hebben immuun zijn voor het virus. Een immuniteitspaspoort zoals Chili dat wil invoeren ziet het WHO dan ook als riskant.
 • Zorgpersoneel in onder andere verpleeghuizen kampt nog steeds met een tekort aan medische hulpmiddelen, waaronder mondkapjes.
 • Als de daling van de getallen zoals in de afgelopen dagen doorzet, voert Spanje een versoepeling van de maatregelen door voor de maand mei.
 • Wetenschappers pleiten voor meer transparantie bij de werkwijze van het Outbreak Management Team. Zij vinden het nu nog te onduidelijk waar het OMT zich op baseert bij zijn adviezen aan de overheid.

 

Lees hier het blog van zaterdag terug
[/up]