Voetbal

KNVB: geen promotie en degradatie, ook geen landskampioen

Er promoveren en degraderen dit seizoen geen clubs naar of uit de eredivisie. Dat betekent dat ADO Den Haag en RKC Waalwijk volgend seizoen actief blijven in de hoogste voetbalcompetitie en dat SC Cambuur en De Graafschap in de eerste divisie blijven. Koploper Ajax gaat met het beste ticket de Champions League in, maar wordt niet aangewezen als landskampioen. Dat heeft de KNVB vrijdag besloten in een videovergadering met de profclubs.

Het kabinet maakte dinsdag bekend dat het betaald voetbal tot 1 september stilligt. De voetbalbond vergaderde vrijdag met de clubs over de gevolgen hiervan. Zestien van de 34 profclubs spraken hun voorkeur vóór degradatie uit, negen waren hiertegen. Omdat er „geen duidelijke voorkeur” was, heeft de KNVB zelf een besluit genomen.

Het voetbalseizoen gaat voor het eerst sinds 75 jaar de boeken in zonder officiële kampioenen. Bij het stopzetten van de eredivisie was Ajax op doelsaldo koploper, in de eerste divisie stond SC Cambuur bovenaan. De huidige stand in de eredivisie wordt wel gebruikt om te bepalen wie naar de Champions League en Europa League mag. (NRC)

Einde voetbalseizoen pagina E27