Overname passagierstak Embraer door Boeing afgeketst

Embraer Een overnamedeal van een aanzienlijk deel van de Braziliaanse vliegtuigfabrikant Embraer door Boeing, waar een bedrag van 4,2 miljard dollar mee zou zijn gemoeid, gaat niet door.
Vanwege de coronacrisis staan veel vliegtuigen aan de grond.
Vanwege de coronacrisis staan veel vliegtuigen aan de grond. Foto Michael Probst/AP

De overname van een groot deel van vliegtuigproducent Embraer door Boeing gaat niet door, ondanks het principeakkoord dat hierover in 2018 was getekend. Dat maakt Boeing zaterdag bekend. De bedrijven zijn er volgens Boeing niet in geslaagd om de juiste voorwaarden voor de overname vast te leggen voordat de deadline hiervoor in de nacht van vrijdag op zaterdag verliep.

Embraer heeft woedend gereageerd op de aankondiging van Boeing. Het bedrijf zegt dat Boeing de voorlopige overeenkomst „op oneigenlijke wijze” heeft verbroken. Boeing zou met „verzonnen beschuldigingen” hebben geprobeerd onder de aankoop uit te komen. „We zijn van mening dat Boeing de zaak telkens heeft vertraagd en zich keer op keer niet aan de overeenkomst heeft gehouden.” Boeing wil afzien van de deal vanwege zijn problematische financiële situatie en het debacle met de 737 MAX, aldus Embraer. De Brazilianen zeggen de schade die ze lijden door het afblazen van de overname te zullen verhalen op Boeing.

Lees ook: Braziliës trots kan ’t niet meer alleen

De vliegtuigbouwers wilden een aanzienlijk deel van de verkeersvliegtuigentak van Embraer afsplitsen en onderbrengen in een joint venture, waarvan Boeing voor 80 procent en Embraer voor 20 procent eigenaar zou worden. Hiervoor zou de Amerikaanse vliegtuigfabrikant 4,2 miljard dollar (3,8 miljard euro) betalen. Op welke afspraken deze deal nu exact is misgelopen, is nog niet bekend.

Kleinere vliegtuigen

Embraer, dat in 2019 in totaal 198 vliegtuigen afleverde, is de op twee na grootste vliegtuigfabrikant ter wereld, na Boeing en Airbus. Het Braziliaanse bedrijf was interessant voor Boeing omdat het voornamelijk kleinere verkeersvliegtuigen produceert, tot een maximum van 150 passagiers. Embraer werkt al jaren samen met Boeing en zal daar naar eigen zeggen ondanks de afgeketste deal mee doorgaan.

In Brazilië was de overname van het bedrijf ook een controversieel onderwerp. De Unie van Metaalwerkers vreesde voor banenverlies, ook al zou de joint venture in het Latijns-Amerikaanse land gevestigd blijven.