Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Het is duidelijk: u bent het zat. U gaat in uw brieven nog niet zo ver als de journalist die na de persconferentie van premier Rutte een beloning vroeg voor het goede gedrag van de laatste weken, maar de ‘intelligente lockdown’ heeft veel Nederlanders, en ook NRC-lezers, inmiddels lang genoeg geduurd.

Begin van de week ontvingen we een flink aantal pleidooien voor het gebruik van mondkapjes om een softe exit mogelijk te maken. In de dagen ná de persconferentie domineerde vooral de roep om perspectief, om een tijdpad richting een wat normaler leven. Het thuisblijven, schrijft Sofie de Vroom in een brief op rijm, leidde althans bij haar tot een „midlife-corona-crisis”. Het RIVM, meldt Frank Treurniet in een mondkapjespleidooi, verwart de noodsituatie met een „leefbare exitstrategie”.

Enkele lezers verwijzen naar Zweden, waar minder strenge maatregelen gelden. Maartje Post suggereert vanaf 2 mei een wekelijkse „Zweedse zaterdag” om te zien waar zo’n versoepeling toe leidt. „Kwetsbare mensen blijven dan binnen en de rest mag zonder restricties naar buiten”, schrijft ze. „Vooral jonge mensen hebben die uitlaatklep nodig.”

Dr. G.C. Lagers-Van Haselen wil, hierop variërend, een „tijdslot” waarop „ouderen en zwakkeren” de straat op kunnen. Bert Nielsen opteert voor een ‘plexiglaseconomie’ ter vervanging van wat ‘anderhalvemetereconomie’ is gaan heten: ov, horeca en theater met veilige schermen „zodat we elkaar niet besmetten”. Verwar doel en middelen niet, zegt hij. „We zitten in de kramp waar we uit moeten”, aldus Bert van Dam, die wijst op de „eigen verantwoordelijkheid” van de burger. „Als ik oud ben en overgewicht heb, dan ga ik dus even niet naar dat feestje als de IC-bedden vol zijn”, schrijft hij. „Zo simpel is het.”

Is het zo simpel? Daarover valt te twisten. Maar u zoekt de uitgang.

chef Opinie