‘De koelkast gaat echt leeg’

In het mandje

Natuurvoedingsadviseur en hormooncoach Myrthe Johansen (45) laat boodschappen bezorgen via Hofweb, een bedrijf dat biologische producten levert, veelal van boeren uit de omgeving. „Ik wil dat mijn voedsel zo min mogelijk kilometers maakt.”

Doet u sinds de coronacrisis anders inkopen?

„De bestelling wordt groter, want ik mijd publieke plekken zo veel mogelijk. Het heeft ook voordelen: de koelkast gaat echt leeg. Als je maaltijden voor een hele week plant, ben je je bewuster van wat je in huis hebt en kun je verspilling makkelijker tegengaan.”

Waarom via deze partij?

„Je steunt boeren uit de omgeving en je krijgt seizoensgroenten die je niet altijd makkelijk in een supermarkt koopt. Nu zitten er waterkers en raapsteeltjes bij. En het is supervers! Ook is biologisch-dynamisch en lokaal nu extra belangrijk, met het coronavirus. We weten niet precies waardoor dat is ontstaan, maar dat het komt doordat we op een verkeerde manier met de aarde omgaan, lijkt me duidelijk.”

Komt u helemaal niet in supermarkten?

„Normaal één keer per week voor bananen of avocado’s, die gaan ’s ochtends door de smoothie. Die kunnen natuurlijk niet lokaal verbouwd worden.”

Wat eet u vanavond?

„Vanavond is toevallig kliekjesdag, haha! Tegen de verspilling. Morgen wordt het gevulde portobello met pompoen, geitenkaas en noten en een raapsteeltjessalade met verschillende groenten en zonnebloempitten.”