Coronanieuws

Geen thermometers

Bedrijven hebben niet het recht om de lichaamstemperatuur van medewerkers of bezoekers te meten. De Autoriteit Persoonsgegevens gaat hiertegen optreden. Werkgevers mogen niet zomaar gezondheidsgegevens opvragen van hun medewerkers. Organisaties gebruiken thermometers en thermische camera’s om mensen te controleren op koorts. Het is ook niet toegestaan als een werknemer toestemming heeft verleend, omdat hij of zij zich onder druk gezet kan voelen om mee te werken.

Dit weekend vertrekt er een repatriëringsvlucht vanuit Marokko naar Nederland. Verschillende Marokkaanse Nederlanders zijn hiervan donderdag op de hoogte gesteld door de Alarmcentrale Bijzondere Bijstand Buitenland. Het vliegtuig zou zondag om 20.00 uur vertrekken vanuit Casablanca. Er zitten zo’n 3.000 mensen vast in Marokko. De overheid daar zou aan de hand van verstrekte medische gegevens de reizigers geselecteerd hebben.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima heffen maandag op Koningsdag het glas, als hij van achter zijn computer een nationale toost uitbrengt. Daarmee sluit hij de viering van Koningsdag digitaal om 16.00 uur af, zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Rond 10.00 uur zal de koning vanuit Paleis Huis ten Bosch een korte boodschap uitspreken. In de loop van de dag zijn beelden van het koninklijk gezin te zien op televisie en via de socialemediakanalen.

De fabrikant van de desinfecterende schoonmaakmiddelen Dettol en Lysol waarschuwt mensen deze producten niet in te nemen. De Britse multinational Reckitt Benckiser kwam met dit advies, nadat de Amerikaanse president Donald Trump donderdagavond tijdens een persconferentie had geopperd om te onderzoeken of het injecteren van een desinfecterend middel werkt om het coronavirus te bestrijden. Trump deed het voorstel donderdag nadat het hoofd van de wetenschappelijke afdeling van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid had gezegd dat een desinfectiemiddel het virus binnen enkele minuten doodt. „Bijna als een schoonmaak”, reageerde Trump. Geschrokken van de reacties, zei Trump vrijdag dat het sarcastisch bedoeld was.

Het aantal mensen bij wie kanker is vastgesteld, is in de tweede week van april weer toegenomen. Dat blijk uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Het aantal diagnoses was eerder gezakt omdat mensen niet naar de huisarts gingen of omdat de doorverwijzingen naar de ziekenhuizen langer dan normaal bleven liggen vanwege het coronavirus.

Vanaf begin mei is weer beperkt toerisme mogelijk in Zeeland. De veiligheidsregio maakte bekend dat mensen met een tweede huis in de provincie weer welkom zijn. Ook mag een deel van de vakantiewoningen weer verhuurd worden. De exacte ingangsdatum en uitwerking van het plan zijn nog niet duidelijk.