Arbeidsomstandigheden

Ontslagen klokkenluider: ‘Amazon wil ons stil krijgen’

Amazon probeert werknemers die protesteren tegen hun werkomstandigheden het zwijgen op te leggen. Dat zegt voormalig werknemer en klokkenluider Maren Costa in gesprek met NRC.

De afgelopen weken protesteerden honderden ‘Amazonians’ in onder meer de VS, Spanje, Italië en Polen voor betere bescherming tegen Covid-19 in de warehouses van Amazon. Het Franse Hof van beroep eiste vrijdag dat het bedrijf medewerkers beter beschermt, op straffe van een boete van 100.00 euro per overtreding. Werknemers klagen onder meer over ‘kartonnen afscheidingswanden’ en een gebrek aan transparantie over besmettingen.

Amazon ontsloeg de afgelopen weken zeker zes werknemers die betrokken waren bij de protesten, onder wie Emily Cunningham en Maren Costa – de leiders van Amazon Employees for Climate Justice (AECJ). Deze actiegroep nam het recentelijk op voor rechten van Amazons magazijnmedewerkers.

Vrijdag meldden honderden Amazon-werknemers zich ziek om te protesteren tegen het ontslag van Cunningham en Costa. Volgens een woordvoerder kregen de werknemers ontslag vanwege het overtreden van ‘interne protocollen’.

Interview Costa Pagina E8-9