Volgend jaar 15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes

Afval Jaarlijks eindigen zo’n 100 miljoen kleine flesjes in het milieu. Net als met grote flessen komt daar nu statiegeld op.
Op zowel grote als kleine flesjes komt straks statiegeld te staan.
Op zowel grote als kleine flesjes komt straks statiegeld te staan. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Op kleine plastic flesjes wordt vanaf juli volgend jaar 15 eurocent statiegeld geheven. Consumenten kunnen de kleine flesjes dan net als grotere plastic flessen inleveren bij bijvoorbeeld supermarkten of bij tankstations. Dat heeft minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen, D66) vrijdag bekendgemaakt. De maatregel moet leiden tot minder plastic zwerfafval.

Volgens Van Veldhoven worden in Nederland jaarlijks zo’n 900 miljoen kleine plastic flesjes verkocht, waarvan er 100 miljoen in het milieu eindigen. Met een statiegeldsysteem zou 90 procent van alle verkochte flessen, groot en klein, alsnog worden ingeleverd. Op grote flessen staat momenteel 25 cent statiegeld.

Omdat er een jaar voorbereidingstijd nodig is voor het invoeren van de maatregel, wil Van Veldhoven nu „duidelijkheid geven aan alle partijen”. Voor horeca en kleine bedrijven geldt een uitzondering. De minister zegt ook te overwegen of mogelijk statiegeld op blikjes kan worden geheven.