Uitspraak

Anonieme verklaringen getuigen toegestaan in MH17-proces

De identiteit van twaalf getuigen in het MH17-proces mag verborgen blijven. Dat heeft de rechtbank van Den Haag donderdag bepaald. De advocaten van verdachte Oleg Poelatov, die zich als enige van de vier verdachten laat verdedigen, hadden hoger beroep ingesteld tegen het toekennen van deze status. De identiteit van tientallen getuigen in het MH17-proces is vanwege „een reëel veiligheidsrisico” afgeschermd. Een deel van hen is als bedreigde getuige gehoord. In het MH17-proces staan drie Russen en één Oekraïener terecht. Het Nederlandse Openbaar Ministerie houdt hen verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen daarbij om het leven. Het proces begon op maandag 9 maart en gaat in juni verder. (NRC)