Thuiskok

Penne carciofi e pancetta

Artichokes
Artichokes

Artisjokken zijn zo’n ingrediënt waar de Italianen wel raad mee weten. Vul een kom met water, snij de citroen in vieren, knijp er sap uit en doe ook de stukken in het water. Maak de artisjokken schoon: snij de top eraf en verwijder alle harde blaadjes tot je alleen de zachte, gele blaadjes overhoudt. Snij de steel af tot ongeveer twee centimeter en schil het stuk dat nog aan de artisjok zit. Snij de artisjok overlangs door de helft, schep het ‘hooi’ uit het hart en snij de helften in dunne reepjes. Bewaar ze in het citroenwater zodat ze niet zwart worden.

Breng een pan water met zout aan de kook. Bak de ui zachtjes in een koekenpan met een scheut olijfolie. Voeg na een paar minuten de reepjes pancetta toe, bak ze een beetje uit en doe er de uitgelekte artisjokkenreepjes bij. Laat alles 7-10 minuten bakken, roer goed. Blus af met een scheut witte wijn en laat de saus verder garen. Voeg, als de saus dreigt droog te koken, wat kookwater van de pasta toe. Kook de penne en giet twee minuten eerder af dan de kooktijd op het pak aangeeft. Bewaar het kookwater. Doe de penne bij de saus, meng alles goed, voeg zo nodig kookwater toe en laat nog even garen. Haal de pan van het vuur, meng er de geraspte kaas doorheen. Verdeel de penne over de borden en dien direct op.