Oliecrisis

Saoedi-Arabië wil miljarden ophalen via staatsobligaties

. Saoedi-Arabië kan dit jaar voor een bedrag van omgerekend 58 miljard dollar aan staatsobligaties gaan uitgeven om zijn overheidsfinanciën te versterken, die hard worden geraakt door de scherp gedaalde olieprijzen. Dat zou de grootste schulduitgifte van Saoedi-Arabië ooit zijn sinds het land zijn debuut maakte op de internationale obligatiemarkten in 2016. Door de fors lagere olieprijzen staan de inkomsten van Saoedi-Arabië sterk onder druk. Daar komt nog de productieverlaging bovenop die onlangs werd afgesproken door oliekartel OPEC, Rusland en andere olieproducenten. Riad heeft te maken met een flink oplopend begrotingstekort en is al bezig de uitgaven te verlagen. Er wordt door de overheid wel geld uitgetrokken om de impact van de coronacrisis op de Saoedische economie te verzachten. (ANP)