KNVB: geen promotie en degradatie, ook geen landskampioen

Voetbal De KNVB heeft de knoop doorgehakt nadat de eredivisie en eerste divisie moesten worden stilgelegd vanwege de uitbraak van het coronavirus.
Hekkensluiter RKC Waalwijk, hier in actie tegen FC Emmen, blijft eredivisionist.
Hekkensluiter RKC Waalwijk, hier in actie tegen FC Emmen, blijft eredivisionist. Foto ANP

Er promoveren en degraderen dit seizoen geen clubs naar of uit de eredivisie. Dat betekent dat ADO Den Haag en RKC Waalwijk volgend seizoen actief blijven in de hoogste voetbalcompetitie en dat SC Cambuur en De Graafschap eerstedivisionist blijven. Koploper Ajax gaat met het beste ticket de Champions League in, maar wordt niet aangewezen als landskampioen. Dat heeft de KNVB vrijdag besloten in een videovergadering waarin met de profclubs werd gesproken over de afwikkeling van het voetbalseizoen.

De KNVB sprak dinsdag het voornemen uit de eredivisie en eerste divisie te beëindigen, nadat het kabinet vanwege de uitbraak van het coronavirus had besloten betaald voetbal tot 1 september te verbieden. De voetbalbond vergaderde vrijdag met de clubs over de gevolgen hiervan. Zestien van de 34 profclubs spraken hun voorkeur vóór degradatie uit, negen waren hiertegen (de andere negen stemden blanco). Omdat er „geen duidelijke voorkeur” was, heeft de KNVB daarop zelf een besluit genomen.

Europees voetbal

Het voetbalseizoen gaat daarnaast voor het eerst sinds 75 jaar de boeken in zonder officiële kampioenen. Bij het stopzetten van de eredivisie was Ajax op doelsaldo koploper, in de eerste divisie stond SC Cambuur bovenaan. De huidige stand in de eredivisie wordt wel gebruikt voor de toewijzing van startbewijzen voor de Champions League en Europa League. De KNVB zegt hiermee de richtlijnen van de Europese voetbalbond UEFA te volgen.

Lees ook: Voor het eerst in de geschiedenis is voetballen in de eredivisie verboden

Ajax krijgt als nummer één het ‘hoogste’ startbewijs voor de Champions League. Pas later wordt duidelijk of deze recht geeft op de groepsfase van het hoogste Europese clubtoernooi, of dat de Amsterdammers in de laatste voorronde instromen. AZ plaatst zich als nummer twee voor de tweede voorronde van de Champions League. De Europa League-tickets gaan naar Feyenoord (groepsfase), PSV en Willem II (derde en tweede voorronde). Deze verdeling moet nog worden goedgekeurd door de UEFA.

Rechtszaak

FC Utrecht heeft aangekondigd dat het naar de rechter en UEFA stapt om het besluit van de KNVB aan te vechten. De club stelt „evenveel recht” te hebben op een ticket voor de groepsfase van de Europa League als mede-bekerfinalist Feyenoord. Volgens FC Utrecht kan dit startbewijs reglementair niet worden verdeeld op basis van de stand in de competitie.

Op het moment dat de eredivisie werd stilgelegd, stond FC Utrecht zesde in de eredivisie. Daarmee greep het op basis van de ranglijst net naast Europees voetbal. Ook dat ligt gevoelig, omdat nummer vijf Willem II een wedstrijd meer gespeeld heeft. De bekerfinalist verwijt de KNVB dat het „geen woord gesproken” heeft over het feit dat de Utrechters evenveel verliespunten hadden als Willem II, en bovendien een beter doelsaldo en beter onderling resultaat.

Ook AZ, dat evenveel punten maar een lager doelsaldo had dan nummer één Ajax, gaat „op voorhand” niet akkoord. De club uit Alkmaar heeft nog geen juridische stappen aangekondigd. Volgens AZ heeft de KNVB een verzoek om de steun voor het besluit te peilen, zoals wel gebeurde over promotie en degradatie, „direct afgewezen”.

‘Schandalig’

SC Cambuur stelt in een reactie „dat deze muis nog een staart krijgt”. De koploper van de eerste divisie leek met elf punten voorsprong hard op weg naar promotie en noemt de beslissing „onbegrijpelijk” en „schandalig”. De Graafschap, dat als nummer twee ook een goede kans maakte op eredivisievoetbal, is van mening dat de KNVB de eerste divisie „vergelijkt met amateurvoetbal” en beraadt zich eveneens op eventuele vervolgstappen.

De KNVB schrijft in een toelichting, die is verstuurd voordat de verschillende clubs met een reactie kwamen, dat elk besluit „ergens pijn zou doen”. De bond stelt dat clubs die zich hebben geplaatst voor Europees voetbal „de zware morele verplichting” hebben om 25 procent van de startgelden die zij hiervoor ontvangen, beschikbaar te stellen om te verdelen onder de andere clubs.

De eredivisie en eerste divisie werden half maart stilgelegd. De meeste eredivisieclubs moesten toen nog acht wedstrijden spelen, een niveau lager stonden nog negen speelronden op het programma. Ook zouden er nog play-offs om Europees voetbal en promotie/degradatie moeten worden afgewerkt, evenals de bekerfinale. De eredivisie is de eerste hoogste voetbalcompetitie in Europa die definitief is beëindigd vanwege de coronacrisis.