Kabinet wil 2 tot 4 miljard euro steun voor KLM

Luchtvaart Het Nederlandse kabinet wil 2 tot 4 miljard euro beschikbaar stellen voor KLM. Air France krijgt van de Franse regering een steunpakket van 7 miljard euro.
Geparkeerde KLM-vliegtuigen op de Aalsmeerbaan van Schiphol.
Geparkeerde KLM-vliegtuigen op de Aalsmeerbaan van Schiphol. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

Het Nederlandse kabinet wil een steunpakket van 2 tot 4 miljard euro beschikbaar stellen voor luchtvaartmaatschappij KLM. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. De precieze vorm en omvang van het pakket, om te voorkomen dat KLM „omvalt”, moet nog worden uitgewerkt. Volgens Hoekstra moet hierbij worden gedacht aan garantstellingen en directe leningen.

Aan de steun worden wel voorwaarden verbonden. Zo mag KLM voorlopig geen dividend uitkeren of winst delen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) voegde daaraan toe dat ook moet worden gedacht aan het terugbrengen van het aantal nachtvluchten en het verder verminderen van de CO₂-uitstoot, zodat KLM „maximaal bijdraagt” aan het publieke belang.

Hoekstra benadrukte op de persconferentie „het vitale belang” dat KLM, samen met Schiphol, heeft voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid. Hoekstra wil voorkomen dat KLM als een „dominosteen” omvalt. „Dat heeft gevolgen voor alle andere steentjes: voor Schiphol, voor distributiecentra en allerlei soorten handel.” Volgens Van Nieuwenhuizen is een gezond en sterk KLM „een onmisbare schakel voor ons economisch herstel”.

Lees ook: Waarom houden zoveel Nederlanders van KLM?

Frankrijk

Nederland heeft „intensief contact” gehad met de Franse staat om het moederbedrijf Air France-KLM te redden, zei Hoekstra. Eerder op de avond werd in Frankrijk een steunpakket ter waarde van 7 miljard euro voor Air France aangekondigd. Daarvan heeft 4 miljard euro de vorm van een staatsgarantie voor bankleningen. De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire stelde dat „ons nationale bedrijf” moet worden gered en sprak over een „historisch” steunpakket.

De luchtvaartmaatschappijen worden hard geraakt door de uitbraak van het coronavirus, waardoor het internationale passagiersluchtverkeer goeddeels stilligt. KLM kan volgens Hoekstra „nog een aantal weken” verder, maar met 90 procent van de vloot aan de grond is „het einde snel in zicht” als de overheid niet zou bijspringen.

‘Dankbaar’

KLM-topman Pieter Elbers zegt in een reactie „dankbaar” te zijn voor de voorgenomen steun. „Nederland mag rekenen op onze volledige inzet”, aldus Elbers. Verder belooft hij „het vertrouwen in ons bedrijf” waar te maken. Volgens Schiphol is de steun ook „goed nieuws” voor het bestemmingennetwerk van Nederland via de luchthaven, en daarmee voor de Nederlandse economie en samenleving.

Verschillende Kamerleden benadrukten vrijdagavond het belang van de voorwaarden die worden gesteld aan het steunpakket. Zo noemt Jan Paternotte (D66) deze „net zo belangrijk” als de „opluchting voor heel veel KLM’ers”. PvdA’er Henk Nijboer schrijft dat zijn partij snel een debat wil om de „strenge voorwaarden” aan de staatssteun te bespreken. Daarbij moet het volgens hem onder meer gaan over het behoud van werkgelegenheid.

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen is kritischer. Ze verwijt het kabinet dat wel miljarden worden uitgetrokken voor KLM, maar dat het ziekenhuizen „failliet [laat] gaan”. Marijnissen wil dat KLM alleen wordt gesteund als de staat „meer zeggenschap”in de luchtvaartmaatschappij krijgt.