In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat natuurbranden vele hectares natuur verwoestten in Nederland en Polen, bereidden moslims zich voor op ramadan in tijden van de coronapandemie, trouwden Natasha en Michael Davis op een parkeerplaats en ging een noodziekenhuis open in het sportstadion van Cardiff.
De grote natuurbrand die deze week dagen woedde, heeft zeker achthonderd van de duizend hectare van natuurgebied de Deurnese Peel verwoest. Donderdagavond had de brandweer de brand onder controle en mochten de bewoners van de 59 woningen die dinsdag werden ontruimd, weer naar huis. Volgens de burgemeester van de gemeente is het „een enorme klap voor de natuur”. Van bovenaf is de schade goed te zien.
Foto Sem van der Wal/ANP
Wellicht haastten deze kinderen zich in de straten van Tripoli om nog een laatste aankoop te doen. Deze week is de traditionele vastenmaand voor moslims begonnen. Door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus is de ramadan dit jaar heel anders - overal geldt het devies: binnen blijven. Publieke iftars, gezamenlijke gebeden en andere religieuze bijeenkomsten zijn verboden. In Nederland ziet ondernemer en eigenaar van webwinkel islamproducten.nl dat ,,mensen meer met hun kinderen thuiszitten en die tijd goed willen besteden om hun spelenderwijs de islam mee te geven.".
Foto Ibrahim Chalhoub/AFP
Al bijna veertig dagen geldt in Frankrijk een strikte lockdown. Weinig Europese landen zijn in de strijd tegen het coronavirus dat longziekte Covid-19 veroorzaakt zo repressief. In een maand tijd werden al meer dan 700.000 boetes uitgereikt voor het zonder geldige reden op straat zijn. Politieagenten controleren boodschappentassen. Heb je geen essentiële aankopen gedaan dan volgt een boete van 360 euro. Net als in vele andere landen is het dus rustig op straat, zeker op toeristische plekken waar het normaliter drommen is, zoals hier bij Le Mont Saint Michel in Normandië.
Foto Damien Meyer/AFP
Om mensen te waarschuwen voor de gevaren van het coronavirus dat ook in India rondwaart, rijden als het virus vermomde tuktuks rond. Via de luidsprekers wordt de bevolking gewezen op de geldende maatregelen. Ook in het overbevolkte India gelden strikte maatregelen in de hoop verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen.
Arun Sankar/AFP
In het Braziliaanse Manaus is op de begraafplaats een aparte plek gereserveerd voor graven van mensen die vermoedelijk en zeker zijn gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Sinds de uitbraak van het virus in China eind december 2019 is het wereldwijde dodental als gevolg van Covid-19, dat wordt veroorzaakt door het coronavirus, opgelopen tot meer dan 180.000.
Foto Michael Dantas/AFP
Op de grond en in de lucht: Turkse en Russische troepen patrouilleren in het noordoosten van Syrië, terwijl een vrouw voor haar schaapskudde zorgt. Deze week staan voor het eerst, in het Duitse Koblenz, twee Syriërs terecht voor meervoudige moord en marteling. De Syriërs werkten voor het regime van Assad.
Foto Delil Souleiman/AFP
Het dragen van mondkapjes: het ene land (onder andere Duitsland en België) raadt zijn burgers aan dat wel te doen, het andere land, waaronder Nederland, ziet weinig er weinig heil in. Maar ondanks of het opgelegd is of niet, veel burgers wereldwijd, zoals deze vrouw in Londen, dragen op straat beschermingsmateriaal, zoals een mondkapje of plastic handschoenen. De muurschildering achter de vrouw is een eerbetoon aan het Britse zorgpersoneel.
Foto Tolga Akmen /AFP
Ieder jaar, in de lente, eert Japan zijn gevallen militairen door de tijd heen. De ceremonie bij het Yasukuni-moment, dat controversieel is omdat er ook namen op staan van veroordeelde oorlogsmisdadigers die de dood van miljoenen op hun geweten hebben, was dit jaar korter als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Het eerbetoon van de Japanse premier werd door buurland Zuid-Korea met ,,diepe teleurstelling en spijt’’ ontvangen.
Foto Behrouz Mehri /AFP
Natasha en Michael Davis beloven elkaar eeuwige trouw. De locatie van de bruiloft was wel een aparte: een parkeerplaats. Het Californische Anaheim heeft een aantal bijzondere maatregelen getroffen zodat mensen kunnen trouwen en gemeentepersoneel ook op veilige wijze rijbewijzen of andere vergunningen kan afgeven. Het trouwen op de parkeerplaats waarbij de trouwambtenaar in een kassagebouwtje zit en door een portofoon de plechtigheid verricht, is daar een voorbeeld van.
Foto Apu Gomes/AFP
De duiven hebben vrij spel op het Simon Bolivarplein in het hart van Bogotá. Colombiaanse soldaten, met mondmaskers op, patrouilleren door de straat om de opgelegde lockdown te handhaven.
Foto Juan Barreto/AFP
Keurig op afstand wonen deze mensen de officiële opening bij van het zogenoemde Drakenhart ziekenhuis. In het Principality stadion in Cardiff is het grootste veldhospitaal van het Verenigd Koninkrijk opgebouwd, waar honderden coronapatiënten zorg kunnen krijgen. Maandag werd het noodziekenhuis officieel geopend en sprak prins Charles de mensen via een videoboodschap toe.
Foto Ben Birchall/ AFP
Deze Indiase boeren staan, keurig opgesteld in rijen, te wachten op hun beurt bij een groothandel, nabij Majholi Tehsil, een plaatsje 45 kilometer van Jabalpur. Hun wagens zitten vol tarwe. Ook in India gelden strikte maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken.
Foto Uma ShankarMishra/AFP
Dit jaar was het thema van Earth Day klimaatverandering. Door de coronapandemie konden er geen gezamenlijke acties of demonstraties op straat worden gehouden, maar werden er over de hele wereld digitale acties gevoerd. Deze Poolse artiest vond een leeg dak in Wroclaw om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Op 22 april 1970 gingen miljoenen Amerikanen de straat op om te protesteren tegen vernietiging van de aarde door onder meer de olie-industrie. Sindsdien wordt elk jaar op die datum aandacht gevraagd voor een betere en gezondere aarde.
Foto Krzysztof Cwikv/Agencja Gazeta/ Reuters
Vlammen hebben in het grootste Poolse nationale park (Biebrza), vlakbij Wrocen in het noordoosten van Polen, circa 6.000 hectares aan grond en bos verwoest. De natuurbrand is een van de ergste in de afgelopen honderd jaar en de droogte maakt het de blussers moeilijk om het vuur onder controle te krijgen.
Foto Artur Reszko/EPA