Dader massaschietpartij Canada viel eerst vriendin aan

Bloedbad De 51-jarige Wortman schoot op verschillende plekken in totaal 22 mensen dood. Nu blijkt dat hij daarvoor ruzie heeft gehad met zijn vriendin.
Een vrouw en dochter herdenken de slachtoffers van de massaschietpartij in Canada afgelopen weekend.
Een vrouw en dochter herdenken de slachtoffers van de massaschietpartij in Canada afgelopen weekend. Foto AFP

De schutter die vorige week 22 mensen doodschoot in Canada, had voorafgaand aan het bloedbad een ruzie met zijn vriendin. De politie zei vrijdag tijdens een persconferentie dat de man haar had mishandeld, maar dat zij wist te ontsnappen. Canadese media schrijven dat ze ook was vastgebonden, wat door de politie niet werd bevestigd.

De 51-jarige Gabriel Wortman schoot zaterdagavond 18 april eerst vijf mensen dood in het plaatsje Portapique. Vervolgens reed hij in de regio rond en schoot hij op verschillende andere plekken op bewoners en automobilisten. Twaalf uur na het eerste incident werd hij bij een vuurgevecht gedood door de politie. Daarbij kwam ook een agent om het leven. Het gaat om het dodelijkste schietincident in Canada ooit.

Wortman reed in een namaakpolitieauto en droeg een namaakuniform. Daardoor lijkt het erop dat sprake was van voorbedachte rade. De politie stelt nu dat een ruzie met zijn vriendin ook „aanleiding kan zijn geweest” voor de dader. De vrouw zou vastgebonden zijn geweest, maar zich losgewerkt hebben en het bos bij Portapique in gevlucht zijn. Daar belde ze vervolgens het alarmnummer.

De Canadese premier Justin Trudeau wil dat Canada een moment stilstaat bij het drama. „Laten we bijeenkomen om de mensen te steunen die zo verschrikkelijk veel verloren hebben.”