Coronanieuws

Meer Duitse doden

In Duitsland zijn sinds vrijdag meer dan 150.000 bevestigde besmettingen. Het aantal nam de voorbije 24 uur met 2.337 toe, een minder grote stijging ten opzichte van donderdag. Dat meldde het ‘Duitse RIVM’ vrijdag. Het aantal doden steeg wel sneller dan een dag eerder, met 227 toe naar 5.321. Duitsland versoepelde deze week een deel van de lockdownmaatregelen. Het aantal besmettingen moet onder de duizend komen voordat de maatregelen verder versoepeld kunnen worden, zei het ‘Duitse RIVM’ vrijdag.

Nederlandse supermarkten hebben honderden werknemers aangenomen om de boodschappen te bezorgen, blijkt uit een rondgang van de NOS. Het extra personeel helpt lange wachttijden voorkomen. AH zag de online bestellingen vervijfvoudigen en trok zeshonderd extra medewerkers aan, zowel jongeren als tijdelijk werkloze horeca-medewerkers die op uitzendbasis worden ingezet. Ook Coop zag de vraag vervijfvoudigen, Jumbo haalde de helft meer online-omzet binnen dan normaal. Beide supermarkten namen „honderden nieuwe” medewerkers aan.

Donderdag meldde het Nederlandse RIVM 123 nieuwe sterfgevallen, die sinds de vorige update op woensdag waren geregistreerd. Zo stond het officiële dodental op 4.177. Het aantal IC-patiënten daalde met 42 tot 1.008. Later deze vrijdag zou het RIVM nieuwe cijfers bekendmaken.

België krijgt voorlopig geen traceerapp die virusdragers en hun contacten moet opsporen. Het land legt zich toe op handmatig contactonderzoek. Bij een positieve test „moet men gaan kijken met wie die in contact is geweest”, volgens minister Philippe De Backer. „Men schrijft op met wie men in contact is geweest en belt die personen op. Die personen moeten op hun beurt getest worden.”

Vanaf maandag 11 mei worden in Nederland op „beperkte schaal” zaken behandeld waarbij procespartijen en verdachten in de rechtszaal aanwezig zijn. Het gaat alleen om zaken waarbij fysieke aanwezigheid „onmisbaar wordt geacht”, meldt de Raad voor de Rechtspraak. Er wordt prioriteit gegeven aan straf-, jeugd(straf)- en familiezaken.

Het Franse telefoonnummer 119, voor kinderen in nood, is vorige week 14.531 keer gebeld.. Dit is ruim 89 procent vaker dan in dezelfde week een jaar eerder. In Nederland ziet het Landelijk netwerk Veilig Thuis tot dusver een kleine toename in het aantal meldingen, maar het waarschuwt ook dat er nu minder zicht is op wat er achter de deuren gebeurt.

De nog te starten behandeling van een op de vijf kankerpatiënten is uitgesteld. Dat bleek uit een peiling onder 5.302 patiënten. Uitstel geldt voor een op de acht patiënten die al behandeld werden vóór de crisis. Bijna altijd was dit op initiatief van het ziekenhuis, met als doel het risico op besmetting te verkleinen voor de patiënt.