Laatste nieuws Covid-19

Wetenschappers pleiten voor meer openheid bij OMT

De anticoronamaatregelen zijn door het kabinet verlengd tot 20 mei. Evenementen blijven tot september verboden. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zaterdag 25 april de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws:

Het coronablog van zondag 26 april Premier Spanje nog boos om Nederlandse houding rondom noodsteun

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Het officiële dodental als gevolg van Covid-19 in Nederland is gestegen tot 4.409. Omdat niet iedereen met ziekteverschijnselen wordt getest, ligt het echte dodental vermoedelijk hoger.
 • Er liggen nu 959 Nederlandse coronapatiënten op de IC, vier minder dan gisteren. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg valt de geringe daling „binnen de normale schommelingen”.
 • Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er nog geen bewijs dat mensen die genezen zijn van Covid-19 en antistoffen in hun bloed hebben immuun zijn voor het virus. Een immuniteitspaspoort zoals Chili dat wil invoeren ziet het WHO dan ook als riskant.
 • Zorgpersoneel in onder andere verpleeghuizen kampt nog steeds met een tekort aan medische hulpmiddelen, waaronder mondkapjes.
 • Als de daling van de getallen zoals in de afgelopen dagen doorzet, voert Spanje een versoepeling van de maatregelen door voor de maand mei.
 • Wetenschappers pleiten voor meer transparantie bij de werkwijze van het Outbreak Management Team. Zij vinden het nu nog te onduidelijk waar het OMT zich op baseert bij zijn adviezen aan de overheid.

Wetenschappers pleiten voor meer openheid bij OMT

Een aantal wetenschappers pleit zaterdag tegenover Nieuwsuur voor meer openheid bij het Outbreak Management Team (OMT). Volgens hen is de onderbouwing van de adviezen van het OMT aan de regering over de aanpak van het coronacrisis nu te onduidelijk.

De kritiek van de wetenschappers gaat met name over het gesloten karakter van het OMT-overleg - de notulen zijn niet openbaar, en leden van het team mogen niet aan de pers vertellen wat er tijdens vergaderingen is besproken. Daarnaast staan er in de adviezen van het OMT, die wél gepubliceerd worden, geen wetenschappelijke noten en uitleg over de data en rekenmodellen die het team heeft gebruikt.

Volgens Eric-Jan Wagenmakers, methodoloog aan de Universiteit van Amsterdam, is het niet duidelijk „of de adviezen gebaseerd zijn op de mening van de experts of op hard wetenschappelijk onderzoek”. Arts-microbioloog Jan Kluytmans, zelf als expert uitgenodigd voor het OMT, wijst ook op het belang van openheid over gebruikte methodes en onderzoeksresultaten. „Zodat anderen ze kunnen toetsen.” Microbioloog Alex Friedrich heeft moeite met de geheimhoudingsplicht voor OMT-leden. Wetenschappers „spreken juist open met elkaar”, aldus Friedrich, die net als Kluytmans meerdere malen mee vergaderde met het OMT.

Nieuwsuur meldt ook dat de verscheidenheid aan meningen van de experts in het OMT niet altijd tot uiting komt in het advies. Zo zouden de wetenschappers verschillend gedacht hebben over de sluiting van de scholen, terwijl het advies duidelijk vermeldde dat een schoolsluiting niet veel zou doen tegen de virusverspreiding. Volgens Wagenmakers begeeft het OMT zich daarmee op „politiek” grondgebied. „Twijfel hoort bij de wetenschap en als wetenschappers het in de commissie met elkaar oneens zijn, dan hoort dat vermeld te worden in het rapport.”

Hoe moet het nu verder met het OMT? Lees ook: De lastige vragen liggen nu bij het kabinet

Het RIVM zegt in een reactie tegen Nieuwsuur dat het „niet de taak van het OMT is om een wetenschappelijke dissertatie te leveren”. De groep moet „onder grote druk en in zeer korte tijd” de regering voorzien van „het best mogelijke professionele advies”. Van een gedegen wetenschappelijke onderbouwing is volgens het RIVM wel degelijk sprake. Over de bronnen die het OMT gebruikt, de overwegingen en de twijfels achter de adviezen geeft OMT-voorzitter Jaap van Dissel bovendien wekelijks uitleg aan de Tweede Kamer, zegt het RIVM. Verder benadrukt het instituut dat notulen van adviescommissies als het OMT „als uitgangspunt altijd vertrouwelijk zijn”.

De aanpak van de coronacrisis door het kabinet is de voorbije weken in grote mate beïnvloed door het OMT. Premier Rutte beaamde eerder deze maand dat de adviezen van het orgaan „heilig” zijn. Het OMT bestaat hoofdzakelijk uit artsen, virologen, biologen en epidemiologen. De laatste dagen gaan er stemmen op om ook andere experts toe te voegen, zoals economen en gedragswetenschappers.

Jaap van Dissel, voorzitter van het OMT, afgelopen woensdag tijdens zijn briefing aan de Tweede Kamer. Foto Sem van der Wal/ANP

Spanje kondigt voorwaardelijke versoepeling lockdown aan

Vanaf 2 mei mogen Spanjaarden weer buiten sporten en samen met huisgenoten wandelingen maken, als tenminste de daling van de coronacijfers doorzet. Dat heeft de Spaanse premier Pedro Sánchez zaterdag aangekondigd. De versoepelde maatregelen zullen in de maand mei en mogelijk tot in juni gelden.

Vanaf zondag mogen kinderen van veertien jaar en jonger al onder begeleiding van een ouder of een voogd de deur uit. Daarbij moet nog wel rekening worden gehouden met de onderlinge afstand, schrijft de Spaanse krant El País.

De Spanjaarden leven sinds 14 maart onder strikte coronamaatregelen, waarbij ze alleen voor boodschappen of cruciaal werk de deur uit mogen. Het aantal nieuwe besmettingsgevallen en het dagelijkse dodental daalt de afgelopen tijd. Vandaag en gisteren lag het dagelijkse aantal getelde overleden personen onder de vierhonderd, wat hoopgevend was volgens de premier.

Anti-quarantainedemonstratie Berlijn opgebroken door politie

„Ik wil mijn leven terug”, zongen demonstranten zaterdag in het stadscentrum van Berlijn. Honderden mensen waren op en rondom het Rosa Luxemburgplein bijeengekomen om zich te beklagen over de coronamaatregelen in het land, totdat de politie het protest opbrak omdat hiervoor geen toestemming verleend was. Daarbij zijn zo'n honderd arrestaties verricht, schrijft de politie van Berlijn op Twitter.

Tijdens deze vierde zaterdag op rij van protesten in Berlijn, beweerden de demonstranten dat het coronavirus overheden de mogelijkheid geeft meer macht naar zich toe te trekken. Ook in de Duitse stad Stuttgart waren enkele honderden demonstranten op de been die het niet eens zijn met de restricties die de Duitse regering heeft ingesteld. Verschillende groepen aan zowel de linker- als de rechterkant van het politieke spectrum hadden tot het protest opgeroepen.

Afgelopen week werd in Duitsland besloten om de maatregelen te verlichten: meer winkels mogen weer de deuren openen en scholen gaan deels weer open. Daarentegen worden mondkapjes wel op steeds meer plekken verplicht gesteld.

Demonstranten en een politieagent zaterdag in Berlijn. Foto Christian Mang/Reuters

'Nog onvoldoende beschermingsmiddelen in verpleeghuizen'

Zorgpersoneel in verpleeghuizen en andere instellingen heeft nog altijd niet de beschikking over voldoende beschermingsmiddelen tegen het coronavirus. Dat laat beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden NU'91 zaterdag weten, meldt persbureau ANP.

De belangenvereniging heeft zelf een onderzoek gehouden onder zijn leden, waaruit volgens ANP blijkt dat er in veel instellingen geen of weinig mondkapjes en ander beschermingsmaterialen voorhanden zijn. In de thuiszorg zouden de problemen het grootst zijn. Voorzitter van NU'91 Stella Salden zegt dat de verdeling van beschermingsmiddelen „al weken geleden op orde had moeten zijn”.

Vanaf vorige week maandag worden mondmaskers juist op een aangepaste manier over de zorg verdeeld. Waar het beschermingsmateriaal eerst vooral in de ziekenhuizen belandde, zou het voortaan ook in voldoende mate bij bijvoorbeeld verpleeghuizen, ggz-instellingen en de thuiszorg terecht moeten komen.

Het ministerie van Volksgezondheid laat zaterdag volgens ANP weten dat er dankzij het nieuwe verdelingsmodel al een „aanzienlijke verschuiving” heeft plaatsgevonden. „Er gaan nu veel meer beschermingsmiddelen naar de verpleeghuiszorg en de thuiszorg”. Volgens het ministerie heeft Nederland nu in totaal 130 miljoen mondkapjes in bestelling.

Mondkapjesproductie in een fabriek in Deventer. Foto Vincent Jannink/ANP

Een greep uit de laatste cijfers over de grens

 • Het aantal mensen dat in Britse ziekenhuizen overleden is door het coronavirus, staat nu op 20.319. De afgelopen dag kwamen er ruim achthonderd nieuwe meldingen van sterfgevallen binnen bij de autoriteiten.
 • In Italië is het dodental als gevolg van Covid-19 het voorbije etmaal opgelopen naar 26.384. Er werden 415 nieuwe doden gemeld.
 • De Amerikaanse staat New York telde het afgelopen etmaal 437 doden. Daarmee komt het totaal op ruim 16.000. Gouverneur Andrew Cuomo kondigde zaterdag aan dat apotheken coronatests mogen gaan uitvoeren. De staat gaat daarnaast bij meer mensen controleren of zij antistoffen tegen het virus in hun bloed hebben.

 

Het is belangrijk om bij bovenstaande sterftecijfers op te merken dat ze in de meeste gevallen niet compleet zijn. Veel mensen die overlijden aan het coronavirus zijn niet getest, en belanden zodoende niet in de statistieken. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen in verzorgingshuizen. In werkelijkheid liggen de dodentallen dus hoger dan de officiële cijfers weergeven.

Poolse voetbalcompetitie gaat eind mei verder, zonder publiek

In Polen is het besluit genomen: vanaf eind mei gaat het professionele voetbal weer van start. Er zal weliswaar zonder publiek gespeeld worden, maar in ieder geval kunnen de Polen dan vanuit hun thuisisolatie de wedstrijden volgen.

Premier Mateusz Morawiecki gaf zaterdag tijdens een persconferentie het groene licht voor hervatting van de voetbalcompetitie. Hij maakte ook bekend dat de Polen vanaf begin mei weer op buitenvelden mogen sporten. „Sport is belangrijk voor onze nationale economie en draagt bij aan onze gezondheid,” aldus de premier. De voorzitter van de Poolse voetbalcompetitie zegt blij te zijn met het besluit van de premier. Op 29 mei moeten de wedstrijden weer verder gaan.

Ook in andere landen staan de voetballers te popelen om weer het veld op te mogen. De voorzitter van de Franse voetbalfederatie, Noël Le Graët, kondigde vrijdag aan van plan te zijn het seizoen halverwege juni te hervatten met de bekerfinale. In Spanje zou La Liga ook mogelijk in juni weer voortgezet kunnen worden, zonder publiek en met iedere paar dagen coronatests voor de spelers.

Intussen wordt in Engeland gesproken over het herstarten van de Premier League, met kleinere groepen publiek die vooraf getest worden. Dat zou volgens The Times op 8 juni gaan gebeuren. Een snelle hervatting van het profvoetbal van de Bundesliga is een heikel discussiepunt in Duitsland. Supportersverenigingen vinden het geen goed idee, en vinden het getuigen van „minachting tegenover de rest van de samenleving” als de competitie binnenkort zou worden opgepakt.

In Nederland gaat het profvoetbal hoe dan ook niet meer verder. De afwikkeling van het seizoen door de KNVB leidde vrijdag tot boosheid en verwarring in de voetbalwereld. De woede was vooral gericht tegen het besluit van de bond om geen clubs te laten degraderen en promoveren.

Lees ook Afwikkeling van het voetbalseizoen door KNVB loopt uit op een klucht

De dag tot nu toe

Dit waren vandaag tot dusver de belangrijkste coronanieuwsfeiten:

 • Het officiële dodental als gevolg van Covid-19 in Nederland is gestegen tot 4.409. Omdat niet iedereen met ziekteverschijnselen wordt getest, ligt het echte dodental vermoedelijk hoger.
 • Er liggen nu 959 Nederlandse coronapatiënten op de IC, vier minder dan gisteren. Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg betekent dat niet dat „de geleidelijke daling” van de voorbije weken „geheel tot stilstand komt”, en valt de geringe daling „binnen de normale schommelingen”.
 • Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er nog geen bewijs dat mensen die genezen zijn van Covid-19 en antistoffen in hun bloed hebben immuun zijn voor het virus. Landen die hun samenlevingen willen 'heropenen' aan de hand van immuniteitspaspoorten nemen daarom een risico, aldus de WHO.
 • Ov-bedrijven roepen Nederlanders op om met Koningsdag en in de meivakantie niet met de bus, trein, tram of metro te reizen. Het ov is, zoals de afgelopen weken al het geval was, enkel bedoeld voor mensen met vitale beroepen.
 • Vanaf aanstaande woensdag gaat een steunloket open voor startups en andere jonge, innovatieve bedrijven. Zij kunnen daar terecht voor een overbruggingskrediet. De regering trekt voorlopig 100 miljoen euro uit voor de regeling.

Aantal Nederlandse coronapatiënten op de IC vrijwel gelijk gebleven

Er lagen zaterdagmiddag nog 959 Nederlanders met het coronavirus op de intensive care. Dat zijn er vier minder dan een dag eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding.

De daling van het aantal IC-patiënten was de laatste twee weken niet zo klein als nu, maar volgens Ernst Kuipers van het Landelijke Netwerk Acute Zorg is er geen reden voor bezorgdheid. „De afname van vandaag is gering, maar valt binnen de normale schommelingen. We hebben geen reden om aan te nemen dat de geleidelijke daling geheel tot stilstand komt.” Mogelijk valt de daling lager uit doordat ontslagen op de IC „in het weekend wat later op de dag plaatsvinden dan doordeweeks”, aldus Kuipers.

Van de Nederlanders met corona op de intensive care liggen er 37 in Duitse ziekenhuizen. Vier mensen zijn de afgelopen dag teruggeplaatst naar een IC in Nederland. Naast de 959 coronapatiënten liggen er ook 385 mensen op de intensive care die geen Covid-19 hebben. In het uiterste geval zijn er in Nederland 2.400 IC-bedden beschikbaar.

RIVM: 120 nieuwe doden door coronavirus, 100 ziekenhuisopnames

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 120 nieuwe meldingen ontvangen van sterfgevallen door het coronavirus. Dat zijn niet alleen mensen die in de voorbije 24 uur zijn overleden, want sterfgevallen worden vaak met vertraging doorgegeven. In totaal heeft de longziekte Covid-19 geleid tot 4.409 gemelde sterfgevallen in Nederland.

Het aantal ziekenhuisopnames is sinds vrijdagmiddag gestegen met honderd. Ook voor dit cijfer geldt dat er een vertraging zit in de verwerking van de meldingen. Het totaal aantal Nederlanders dat met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen is (geweest) komt uit op 10.381. Vrijdagmiddag lagen nog 963 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care. Later vanmiddag worden de meest recente IC-cijfers bekendgemaakt.

Tot nog toe zijn er 37.190 mensen positief getest op het coronavirus. Het daadwerkelijke aantal ligt veel hoger, want lang niet iedereen met ziekteverschijnselen wordt getest.

Cijfers slachtoffers in het buitenland

 • In Duitsland is het dodental door het coronavirus opgelopen naar 5.500. In het afgelopen etmaal meldde het Robert Koch-Institut 179 nieuwe sterfgevallen.
 • België meldde zaterdagochtend 241 nieuwe coronadoden. Daar zitten 58 overleden mensen uit Vlaamse woonzorgcentra van een dag eerder bij, die nog niet waren gerapporteerd. De druk op de ziekenhuizen neemt intussen af, het aantal patiënten daalde per saldo met 160. Uit bloedonderzoek blijkt dat 4,3 procent van de Belgen antistoffen in het bloed heeft tegen het coronavirus.
 • Iran rapporteerde zaterdag 76 nieuwe dodelijke slachtoffers door het coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal gemelde doden op 5.650.
 • Voor de tweede dag op rij is het aantal nieuwe sterfgevallen in Spanje minder dan vierhonderd. Het afgelopen etmaal telde het land 378 nieuwe overledenen, waardoor het totaal uitkomt op 22.902 overledenen. Een dag eerder waren er 367 nieuwe sterfgevallen gemeld.

WHO: nog geen bewijs immuniteit coronavirus

Er is nog geen bewijs dat mensen die hersteld zijn van het coronavirus immuun zijn voor een nieuwe besmetting. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zaterdag in een verklaring volgens persbureau Reuters.

Het is volgens de WHO nog niet bewezen dat patiënten die hersteld zijn van de longziekte Covid-19 en antilichamen hebben opgebouwd, beschermd zijn tegen een nieuwe besmetting met het coronavirus. De WHO waarschuwt dan ook voor zogenaamde immuniteitspaspoorten en certificaten voor mensen die in het verleden besmet zijn geweest met corona. Deze documenten kunnen leiden tot een groter verspreidingsrisico, omdat pasjesdragers de standaard adviezen mogelijk gaan negeren, stelt de WHO.

Chili gaat als eerste land ter wereld immuniteitskaarten invoeren voor mensen die hersteld zijn van het coronavirus. Kaarthouders mogen aan het werk, zodat de economie van het Zuid-Amerikaanse land weer gaat draaien. Ongeveer vijfduizend Chilenen komen voor zo'n pas in aanmerking. Iedereen die hersteld is van de longziekte Covid-19 en na twee weken geen symptomen meer vertoont, kan na een test een immuniteitskaart krijgen.

Lees ook: Chili voert als eerste land immuniteitspaspoorten in

Curaçao stuurt 84 Amerikaanse zorgmedewerkers terug vanwege besmetting

Curaçao stuurt 84 Amerikaanse zorgmedewerkers terug naar de Verenigde Staten nadat een van hen positief had getest op het coronavirus. Dat maakte de Curaçaose minister van Gezondheid Suzanne Camelia-Römer vrijdag bekend, meldt het Antilliaans Dagblad. De zorgverlener zou begin april in de VS al getest zijn op het virus, maar de resultaten niet hebben afgewacht. De medewerker had volgens Camelia-Römer geen symptomen bij aankomst in Curaçao.

De ruim tachtig gespecialiseerde artsen en verplegers uit de VS werden eerder deze maand door Nederland naar Curaçao gestuurd, om de ziekenhuiszorg op het eiland te ondersteunen. Volgens de minister hebben de VS niet goed gehandeld door de zorgverleners zonder afwachting van de testresultaten naar het eiland te sturen.

De artsen en verplegers waren volgens Camelia-Römer ook niet goed geïnformeerd over de situatie op Curaçao. Zo was het voor de zorgverleners niet duidelijk dat op het eiland een lockdown en verplichte tweeweekse quarantaine bij aankomst uit het buitenland gelden. Op de eerste avond is de groep in de bar van het hotel samengekomen. „Ze hadden zich professioneel moeten gedragen en de quarantaine moeten respecteren en ook begrijpen”, aldus minister Camelia-Römer.

Ook Aruba stuurt ruim twintig gearriveerde Amerikaanse zorgverleners terug. Zij zaten in hetzelfde vliegtuig als de medewerkers die op weg waren naar Curaçao.

Lege straten in Willemstad op Curaçao door de coronamaatregelen. Foto Prince Victor/ANP

Ov-bedrijven: vermijd openbaar vervoer op Koningsdag en in meivakantie

Openbaarvervoersbedrijven roepen ertoe op om maandag tijdens Koningsdag en daarna in de meivakantie niet met de trein of bus te reizen, behalve als het niet anders kan. De bedrijven willen voorkomen dat reizen met het openbaar vervoer een uitje wordt, schrijven onder meer NS en Connexxion vrijdag op sociale media.

Nederland moet bereikbaar blijven voor „zorgmedewerkers, mantelzorgers, vakkenvullers en andere mensen voor wie reizen met het ov echt noodzakelijk is", aldus de vervoersbedrijven. „Wij rijden alleen voor de helden die de strijd aangaan met het coronavirus. Help hen, help elkaar”, is de boodschap.

Twitter avatar NS_online NS online Reis ook met Koningsdag en in de meivakantie niet met het OV als dat niet nodig is. Blijf thuis! Zo houden we NL bereikbaar voor zorgmedewerkers, mantelzorgers, vakkenvullers en andere mensen voor wie reizen met het OV echt noodzakelijk is. Help hen, help elkaar. #samensterker. https://t.co/L20E7akZJo

Rome experimenteert met coronaregels in metro

Rome is aan het experimenteren met coronaregels voor in de metro, als op 4 mei naar verwachting een groot deel van de beperkingen worden opgeheven. Op de stations is met blauwe stippen aangegeven hoeveel afstand mensen moeten houden (één stip per passagier, op een meter van elkaar verwijderd). Aan de ingang boven de grond is de toestroom gereguleerd door medewerkers van het vervoersbedrijf: niet meer dan dertig mensen per drie minuten. Dat moet ertoe leiden dat ieder metrostel niet meer dan honderdvijftig mensen vervoert. De passagiers zouden dan om en om kunnen zitten.

Bij de eerste test, vrijdag, bleek al dat er grote problemen zijn. Voor de stations ontstonden lange rijen, waar de meeste mensen geen afstand hielden. Ook zal de capaciteit waarschijnlijk niet genoeg zijn – voor de coronacrisis konden in één metrostel ongeveer twaalfhonderd mensen reizen.

Waarschijnlijk wordt ook in bussen het aantal passagiers beperkt, al is nog onduidelijk wie daarop moet toezien. De gemeente Rome onderzoekt de mogelijkheid om extra bussen in te zetten door gebruik te maken van toeristenbussen. Die staan immers stil, nu er geen toeristen meer komen.

De definitieve regels moeten worden opgesteld als het kabinet bekend heeft gemaakt hoe de versoepeling van de regels eruitziet, die op 4 mei zou moeten ingaan. Zo is nog onduidelijk of en wanneer mondmaskers verplicht worden gesteld.

Op de metrostations in Rome is blauwe stippen aangegeven hoeveel afstand mensen moeten houden. Foto EPA

Steunloket voor startups volgende week open

Startups, scale-ups en andere jonge en innovatieve bedrijven kunnen een aanvraag indienen voor een speciaal overbruggingskrediet. Het loket voor deze Corona-Overbruggingslening (COL) gaat vanaf woensdag 29 april open, meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat, CDA) zaterdag.

Door de coronacrisis is het ophalen van nieuwe financiering voor startups een probleem, schrijft het ministerie. Voor de regeling heeft het kabinet voorlopig 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. Bedrijven die hier gebruik van willen maken, kunnen leningen krijgen tussen de 50.000 en 2 miljoen euro. De rente op de lening is 3 procent. Bij bedragen boven de 250.000 euro moeten bedrijven wel zelf een kwart van hun financiering regelen.

Staatssecretaris Keijzer vindt startups en scale-ups „van groot belang voor de toekomst van onze economie en onze maatschappij”. De bedrijven zorgen volgens de staatssecretaris voor „de inkomsten en banen van morgen” en dragen bij aan het oplossen van wereldwijde uitdagingen, zoals bijvoorbeeld de coronacrisis.

Politie grijpt in bij feest van ruim 100 mensen in Apeldoorn

De politie heeft vrijdagavond een feest in Apeldoorn waar ruim honderd mensen bij aanwezig waren beëindigd. Volgens de politie hield de groep zich niet aan de coronamaatregelen die voorschrijven om minimaal anderhalve meter afstand te houden. Boetes zijn door de grootte van de groep nog niet uitgedeeld, maar zullen in de komende dagen wel volgen, laat een woordvoerder weten.

Zeker tien politiewagens en een helikopter werden ingezet bij de politie-actie op de Laan van Zodiak in het noorden van Apeldoorn. De politie bekijkt momenteel beelden van de bodycams die de agenten droegen. Op basis hiervan zullen mogelijk boetes uitgedeeld worden.

Burgemeester Ton Heerts laat op Twitter weten het „jammer” te vinden dat de ingreep nodig was. „Maar wie denkt dat de coronaregels alleen voor anderen gelden, vergist zich.”

Twitter avatar gem_apeldoorn Gemeente Apeldoorn Burgm Heerts:”Jammer dat dit moest. Maar wie denkt dat de Corona-regels alleen voor anderen gelden, vergist zich.” https://t.co/Zz0vFJC8GP

Politie heeft vanavond ingegrepen op de Laan van Zodiac. Een groep van ruim 100 personen hield zich niet aan de corona maatregelen: teveel mensen te dicht bij elkaar. Het toezicht werd ondersteund met de politieheli. De politiehandhaaft: er zullen boetes worden uitgedeeld. ^JA

— Politie Apeldoorn (@POL_Apeldoorn) April 24, 2020

Ministeries starten campagne tegen huiselijk geweld

Het Rijk begint een nieuwe voorlichtingscampagne tegen huiselijk geweld. Een reclamespotje en een speciale website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Justitie en Veiligheid geven slachtoffers en hun netwerk tips voor het melden van huiselijk geweld.

Door de coronamaatregelen blijven mensen veelal thuis, waardoor huiselijk geweld vaker verborgen blijft. Hulpverleners waarschuwden eerder in NRC voor extra spanningen thuis. Kinderen gaan niet naar school, partners niet naar hun werk. Doordat iedereen thuisblijft en er meer stress is, neemt de kans op huiselijk geweld toe. Daarnaast ligt het publieke leven plat, waardoor signalen van huiselijk geweld lastiger worden opgepikt. In Nederland wordt een toename in huiselijk geweld verwacht volgens Valente, brancheorganisatie voor maatschappelijke opvang, maar harde cijfers ontbreken vooralsnog.

Lees ook: Coronacrisis maakt slachtoffers van huiselijk geweld onzichtbaar

In de nieuwe voorlichtingscampagne geeft het Rijk tips en adviezen op www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl tegen fysieke, psychische of seksuele mishandeling van partners, kinderen en ouderen. De slogan van de campagne luidt: 'Het houdt niet op, totdat je iets doet.' Ook wordt aangeraden aan slachtoffers en buitenstaanders die huiselijk geweld vermoeden om telefonisch contact te zoeken met Veilig Thuis.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge #Corona raakt sommige vrouwen en kinderen extra hard. Thuisblijven helpt tegen het virus, maar niet tegen huiselijk geweld. Daar mogen we juist nu niet van wegkijken. Zet die eerste stap en doorbreek het geweld: praat er over of vraag advies 👉 https://t.co/BgmS2njOU4 https://t.co/CL5sqQhhR6

Huisartsen: 764 patiënten overleden buiten het ziekenhuis

In de afgelopen weken overleden zeker 764 mensen buiten het ziekenhuis aan een vermoedelijke besmetting met het coronavirus. Dat blijkt zaterdag uit de laatste cijfers van het Consortium Huisartsgeneeskunde. Deze patiënten werden niet getest op het virus en zijn daarom niet meegenomen in de officiële sterftecijfers (momenteel 4.289) van het RIVM. Op basis van klinisch onderzoek vermoeden huisartsen dat het om Covid-19 gaat.

Via een online meldsysteem verzamelde het consortium meldingen van huisartsen over patiënten met Covid-19. In totaal stonden huisartsen ongeveer achttienhonderd patiënten met het coronavirus buiten het ziekenhuis bij. Daaronder vallen ook mensen die wel positief zijn getest op het virus.

Ook blijkt uit de meldingen dat al voor 6 maart, toen het eerste sterfgeval officieel bevestigd werd, patiënten overleden aan het coronavirus. Huisartsen hebben symptomen in deze gevallen pas later herkend. In sommige gevallen werd een partner positief getest na overlijden.

Bij 759 patiënten werd bewust afgezien van ziekenhuisopname, vaak uit wens van de patiënt zelf. „In de meeste gevallen was er ook een andere reden om niet naar het ziekenhuis te verwijzen, zoals de kwetsbaarheid door stapeling van ziekten of het vooruitzicht op isolatie in het ziekenhuis”, zegt Marco Blanker, coördinator van het Consortium Huisartsgeneeskunde. De gemiddelde leeftijd van deze patiënten was tachtig jaar. De meeste patiënten zonder ziekenhuisopname verbleven thuis of in een verzorgingstehuis.

Huisartsen doen tests bij patiënten in de coronahuisartsenpost in Den Haag. Foto Arie Kievit/Hollandse Hoogte

Correctie: In een eerdere versie stond dat van de 764 overleden mensen bij 759 patiënten werd afgezien van ziekenhuisopname. Dat klopt niet. De 759 patiënten die afzagen van een ziekenhuisopname zijn niet allemaal overleden. Dat is hierboven aangepast.

Dagelijks dodental VS daalt naar 1.258

In de Verenigde Staten zijn het afgelopen etmaal 1.258 overlijdensgevallen als gevolg van het coronavirus geregistreerd, meldt de Johns Hopkins University. Dat is fors minder dan de dag ervoor toen het dodental 3.176 bedroeg.

Het aantal geregistreerde coronadoden schommelt de laatste anderhalve week fors met de 4.491 gemelde doden van vorige week donderdag als dieptepunt. In de VS zijn nu in totaal 51.017 mensen overleden aan het virus.

Volgens gezondheidsexperts is het ondanks de sterke daling die nu wordt gemeld nog te vroeg om te spreken van een neerwaartse trend. Daarvoor moet het aantal besmettingen en sterfgevallen aanhoudend dalen.

Deze vrijdag zijn de staten Georgia en Oklahama weer deels open gegaan, ondanks kritiek daarop van president Trump en gezondheidsdeskundigen.

Minister Pompeo wil WHO toch deels blijven betalen

De Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken wil de geldkraan naar wereldgezondheidsorganisatie WHO niet helemaal dichtdraaien. Hij wil in bepaalde landen projecten in de strijd tegen het coronavirus en polio blijven steunen, meldt persbureau Bloomberg.

President Trump kondigde vorige week aan de Amerikaanse bijdrage aan de WHO voorlopig op te schorten, omdat de organisatie in zijn ogen heeft gefaald bij de aanpak van de uitbraak van het coronavirus en China de hand boven het hoofd houdt. De Verenigde Staten betalen jaarlijks een bijdrage van 400 miljoen tot 500 miljoen dollar en zijn daarmee de grootste geldschieter van de WHO.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Pompeo is nu tot de conclusie gekomen dat belangrijke projecten tegen polio en corona in onder meer Afghanistan, Egypte, Libië, Pakistan, Soedan, Syrië en Turkije nauwelijks op een andere manier gefinancierd kunnen worden.

NS wil spoorconcessie voorlopig niet betalen

De Nederlandse Spoorwegen verwachten aan het eind van het jaar een miljard euro tekort te komen en willen daarom dat het kabinet de kosten voor het gebruik van het spoor voorlopig niet in rekening brengt. Dat zei NS-topman Roger van Boxtel in het televisieprogramma Op1:

„Wij vragen niet zomaar om geld zoals KLM nu krijgt, maar we vragen om een aantal dingen niet te hoeven betalen. We betalen een concessieprijs voor het rijden op het hoofdrailnet, voor het rijden op de hogesnelheidslijn. En we betalen ProRail voor het gebruik van het spoor. Daar hoop ik echt van dat het kabinet zou zeggen, dat hoef je voorlopig niet te betalen.”

Volgens Van Boxtel mist NS per juni een half miljard aan inkomsten en aan het eind van het jaar een miljard euro. Hij zei ook niet echt te geloven in de 1,5-meterregeling voor de trein of andere vormen van openbaar vervoer:

„Ik denk niet dat anderhalve meter afstand in het openbaar vervoer kan. Als je dat eist, kun je hooguit 25 of 30 procent van het aantal mensen kwijt in de trein of in de tram. Dat kan niet.”

De NS-topman vindt dat mondkapjes wel een rol moeten gaan spelen bij een 'intelligente open-up', zowel voor het personeel als voor de reizigers. België kondigde vrijdagavond aan mondkapjes vanaf 4 mei verplicht te gaan stellen in het openbaar vervoer.

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • Het Nederlandse kabinet wil een steunpakket van 2 tot 4 miljard euro beschikbaar stellen voor luchtvaartmaatschappij KLM. Air France krijgt van de Franse regering een steunpakket van 7 miljard euro.
 • De KNVB heeft de knoop doorgehakt nadat de eredivisie en eerste divisie moesten worden stilgelegd. Geen enkele club promoveert of degradeert. Ajax krijgt het beste ticket voor de Champions League, maar wordt niet aangewezen als landskampioen.
 • Het RIVM heeft 112 nieuwe meldingen van mensen die zijn overleden door Covid-19 geregistreerd. De daling van het aantal coronapatiënten op een IC van de afgelopen dagen zet door, naar een totaal van 963.
 • De sterfte in Nederlandse verzorgingstehuizen is weer afgenomen, maar lag vorige week met 1.496 sterfgevallen nog wel flink hoger dan gebruikelijk.
 • De coronamaatregelen in België worden vanaf 4 mei langzaam versoepeld. Wel worden mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer voor iedereen vanaf 12 jaar oud, en ook op de werkvloer als geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden.
 • Vanaf begin mei is weer beperkt toerisme mogelijk in Zeeland. Mensen met een tweede huis in de provincie zijn binnenkort weer welkom. Ook mag een deel van de vakantiewoningen straks worden verhuurd.
 • Bedrijven die vanwege de coronacrisis een beroep hebben gedaan op staatssteun, hebben gezamenlijk 1,5 miljoen mensen in dienst. Het UWV heeft inmiddels 1,7 miljard euro overgemaakt.
 • Het ruime begrotingsoverschot dat Nederland al enige jaren kent, zal omslaan in een tekort van 92 miljard euro, blijkt uit voorlopige berekeningen.
 • Er is weer een lichte toename in het aantal kankerdiagnoses te zien. Dit was afgenomen doordat mensen zich bezwaard voelen naar een dokter te gaan en doordat doorverwijzingen blijven liggen.
 • Fabrikant van desinfecterende middelen Dettol waarschuwt deze producten vooral niet te injecteren of drinken, nadat de Amerikaanse president Trump had geopperd dat dit zou werken. Dit was volgens Trump sarcastisch bedoeld.
 •  

  Lees hier het blog van vrijdag terug