Brieven

Brieven 24/8/2020

Coronacrisis

Geef horeca geen fooi

Het kenmerk van „een duivels dilemma” (aldus premier Rutte, 21/4) is dat de uitkomst verre van ideaal is. Welke keuze ook, de prijs die wordt betaald is hoog en er vallen slachtoffers. De Nederlandse horeca is er een van. Eenmalig vierduizend euro en een tegemoetkoming in de loonkosten die in werkelijkheid veel minder dan 90 procent blijkt te zijn is een fooi. Het onvermijdelijke gevolg is, behalve enorme werkloosheid, verschraling van het aanbod. Neem Amsterdam: criminelen en puissant rijke families die hun duistere geld witwassen zullen de noodlijdende bedrijven opkopen. Dit leidt tot nog minder diversiteit, nog meer puur commercieel aanbod en minder uitstraling.

Dus rijk en gemeente, kom over de brug. Substantieel en voor de lange termijn. Scheld belastingen kwijt, in plaats van ze uit te stellen, en restitueer geld dat is betaald voor drank, exploitatie- en terrasvergunningen, ten minste voor de periode dat een onderneming verplicht dicht is. Ik houd mijn café dicht in ieders belang , dus maak mijn onderneming niet kapot.


Café-eigenaar en filosoof

persconferentie Rutte

Noem dit nooit ‘normaal’

In de persconferentie had Mark Rutte het weer over het „nieuwe normaal”. Wat bedoelt hij daarmee? Een anderhalvemetersamenleving waarin mensen met een grote boog om elkaar heen lopen, grote evenementen verboden zijn en bezoek aan verpleeghuizen beperkt? Waar op begrafenissen maar een paar mensen aanwezig mogen zijn die elkaar niet fysiek mogen troosten? Velen hebben er begrip voor dat beperkingen nog een tijdje zullen gelden om het virus in te dammen. Maar laten we hopen dat dit nooit normaal wordt. In Ruttes eigen woorden: „Pleur op met je nieuwe normaal.”

Vluchtelingen

Help de kinderen

Donderdag (23/4) riepen tientallen prominenten in een advertentie in NRC het kabinet op om minderjarige vluchtelingen uit Griekenland op te vangen. Enige jaren geleden is overeengekomen dat EU-landen kinderen zouden opnemen die zonder familieleden in overvolle vluchtelingenkampen op Lesbos, Samos en Chios verblijven. Het gaat om 1.600 kinderen. Deze kinderen leven in erbarmelijke omstandigheden. In Nederland vroegen drie hulporganisaties gemeenten alvast om plek te bieden aan kinderen die zonder familie in de Griekse kampen verblijven. Volgens Vluchtelingenwerk hebben er inmiddels 32 gemeenten positief gereageerd. De Nederlandse regering wijst de opname van kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen af. In antwoord op Kamervragen zei staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en veiligheid, VVD) dat herplaatsing „contraproductief” werkt en mensensmokkel in stand houdt. Volgens haar moeten mensen die geen recht hebben op asiel versneld terugkeren, om de situatie op de eilanden beter te maken. Wat een standpunt. Het gaat hier om de opname van kinderen die zonder familieleden onder erbarmelijke omstandigheden in overvolle vluchtelingenkampen verblijven. Wat voor regering hebben we hier?

Volkslied

Andere tekst graag

De komende weken zal ons volkslied weer vaak worden gespeeld en gezongen. Prachtig toch? Het brengt ons samen en versterkt de onderlinge band. Een heel belangrijke functie van het Wilhelmus.

Vreemd is wel dat we uit volle borst eer en trouw betuigen aan twee vreemde mogendheden. Dus zou ik ervoor willen pleiten dat er, zonder afbreuk te doen aan het huidige koningschap, een nieuwe tekst komt die allereerst aansluit bij de aard van ons land, en bij de aard en verlangen van ons volk.