Aantal faillissementen ligt dankzij regelingen nog op niveau van vorig jaar

Hoewel grote delen van de Nederlandse economie al wekenlang stilstaan, blijft het aantal faillissementen voorlopig binnen de perken. Vorige week zijn zestig bedrijven en instellingen failliet verklaard, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt. Dat waren er fors minder dan een week eerder, en nauwelijks meer dan in de weken voor de corona-uitbraak.

Ook over de eerste zestien weken van het jaar verschilt het aantal faillissementen vooralsnog weinig met voorgaande jaren. Tussen 1 januari en medio april werden volgens het CBS 986 bedrijven failliet verklaard: één minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Onder eenmanszaken lag het aantal faillissementen zelfs fors lager dan in de eerste zestien weken van 2019.

Toch is dat niets anders dan „stilte voor de storm”, stelden kenners onlangs in NRC. In een crisis duurt het vaak een tijdje voordat het aantal faillissementen oploopt. „Dat er een golf van faillissementen aankomt lijkt mij, hoe triest ook, onvermijdelijk”, aldus curator Noor Zetteler van het Utrechtse advocatenkantoor Wijn & Stael.

Dat het aantal faillissementen voorlopig meevalt, is onder meer het gevolg van regelingen waarmee de overheid is gekomen. Zo kunnen bedrijven uitstel aanvragen op het betalen van btw en loon- en winstbelasting. Daarnaast is een noodregeling beschikbaar waar bedrijven met een flinke omzetdaling 90 procent van alle loonkosten kunnen claimen. Bovendien zit tussen het aanvragen van faillissement en de uitspraak ervan volgens het CBS een aantal weken, omdat rechters de zaak niet meteen behandelen. (NRC)