Ziekenhuisbedden

RIVM-baas: ‘23.000 IC-opnames voorkomen’

RIVM-directeur

Zonder de anti-coronamaatregelen die de regering heeft genomen waren naar schatting ruim 23.000 extra IC-opnames nodig geweest. Dat heeft directeur infectieziektebestrijding van het RIVM Jaap van Dissel woensdag gezegd tijdens de briefing aan de Tweede Kamer. Het totaal aantal Nederlandse coronapatiënten dat sinds het begin van de uitbraak op de IC is beland, bedroeg woensdagavond volgens de Nationale Intensive Care Evaluatie 2.684, inclusief mensen die inmiddels zijn ontslagen of overleden. Ook concludeert het RIVM dat het zogenoemde reproductiegetal is afgenomen, maar niet verder lijkt te dalen. Aan het begin van de epidemie stak één besmet persoon gemiddeld 2 of 2,5 anderen aan. Dat is teruggebracht tot iets onder de 1, maar dit getal stagneert. Het RIVM kan dit nog niet goed verklaren. (NRC)