Tabaksindustrie

Deense eigenaar Agio sluit Brabantse sigarenfabrieken

De sigarenfabrieken van Royal Agio Sigars in Duizel en Eersel sluiten binnen anderhalf jaar hun deuren. De nieuwe eigenaar, het Deense Scandinavian Tobacco Group (STG), sluit naast de Brabantse fabrieken ook een productielocatie op de Dominicaanse Republiek. Hierdoor verliezen 800 werknemers van de in totaal 11.000 werknemers van Agio en STG hun baan. In Nederland gaat het om 280 banen.

De Denen namen het Brabantse familiebedrijf Royal Agio Cigars vorig jaar over voor 210 miljoen euro. STG bestempelt de sluiting van de productielocaties nu als investering in de toekomst. Met de vakbonden is voor de Nederlandse werknemers die hun baan verliezen een sociaal plan afgesproken.

De sluiting van de Nederlandse vestigingen betekent niet dat STG Nederland verlaat. Op een nieuwe kantoorlocatie in Eindhoven blijven zo’n 150 medewerkers werkzaam in commerciële functies.

Bij Royal Agio Cigars, de op drie na grootste sigarenproducent ter wereld, werken 3.200 mensen. De onderneming heeft ook eigen fabrieken in België en Sri Lanka.

Royal Agio Cigars is opgezet door de familie Wintermans en onder meer bekend van de merken Agio, Balmoral en Panter. De broer van de oprichter is later een eigen bedrijf begonnen. Dat kwam in 1996 al in handen van STG. (ANP)