In beeld

Sobere ramadan tijdens de coronapandemie

Moslims over de hele wereld maken zich op voor de vastenmaand ramadan. Het wordt een sobere editie dit jaar, aangezien moslimlanden publieke iftars (maaltijden om de vasten te breken), gezamenlijke gebeden en andere religieuze bijeenkomsten hebben verboden. De ramadan is een tijd van bezinning, reflectie en gezelligheid, waarbij families na zonsondergang samenkomen om een maaltijd te delen. Het is ook een tijd waarin de solidariteit groot is, en mensen boodschappen doneren doneren aan minderbedeelden. En dat komt als geroepen voor miljoenen mensen die hun baan of inkomsten zijn kwijtgeraakt als gevolg van de pandemie.
Een landarbeider draagt een mand met bananen naar de markt in de Pakistaanse miljoenenstad Karachi, aan de vooravond van ramadan. De regering heeft een nationale lockdown ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
Rizwan Tabussum/AFP
Buiten zijn winkel in Gaza-Stad stalt een verkoper lantaarns uit die hij verkoopt voor ramadan. Moslims over de hele wereld bereiden zich voor op de heilige maand, waarin ze van zonsopkomst tot zonsondergang vasten.
Mohammed Abed /AFP
Een vrouw met een mondkapje voor haar mond loopt bellend langs lantaarns die zijn uitgestald voor de ramadan in de wijk Sayeda Zeinab in Caïro. De islamitische vastenmaand begint voor de Egyptenaren met de nieuwe maan, later deze week. In Egypte en andere moslimlanden zijn religieuze bijeenkomsten tijdens de ramadan verboden.
Nariman El-Mofty /AP Photo
Een drukke straat in de Iraakse hoofdstad Bagdad nadat de autoriteiten de restricties vanwege de corona-epidemie hadden versoepeld aan de vooravond van ramadan. Moslims maken zich op voor een ongewoon sobere editie van de vastenmaand nu iftars en gezamenlijke gebeden zijn verboden vanwege de pandemie.
Ahmad al-Rubaye/AFP
Een man desinfecteert een kroonluchter in de Cobanija-moskee in Sarajevo. Diverse moskeeën in de hoofdstad en de rest van Bosnië werden gedesinfecteerd in aanloop naar de ramadan, om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen.
Kemal Softic/AP Photo
Dagloners in de Afghaanse hoofdstad Kabul staan met kruiwagens in de rij om gratis bloem op te halen. Die wordt uitgedeeld door zakenlieden aan de vooravond van de ramadan.
Rahmat Gul /AP Photo
Iraniërs winkelen in de Grote Bazaar van Teheran vlak voor het begin van de ramadan, een tijd van vasten, reflectie en gezellig samenzijn met familie, buren en vrienden. Maar het wordt een sobere editie dit jaar, te midden van de corona-epidemie. Iran is een van de landen die het hardst zijn geraakt.
Atta Kenare/AFP
Vrouwen in Hadayek el-Maadi, een wijk in de Egyptische hoofdstad Caïro, kijken vanaf het balkon toe hoe jongeren de straat versieren ter voorbereiding op de ramadan.
Khaled Desouki /AFP
Moslims in de Pakistaanse miljoenenstad Karachi praktiseren social distancing tijdens het avondgebed.
Rizwan Tabassum/ AFP
Een blik op straatversieringen in de wijk al-Midan voorafgaand aan de maand ramadan in de Syrische hoofdstad Damascus. De regering heeft het op 19 april alle commerciële en dienstverlenende beroepen toegestaan ​​om hun activiteiten volgens een bepaald schema te hervatten.
Youssef Badawi/EPA
Een straatverkoper weegt blikken met dadels op de oude markt van de Jemenitische hoofdstad Sanaa.
Mohammed Huwais/AFP
Een vrouw met gezichtsmaskers doet inkopen op een markt in de Algerijnse hoofdstad Algiers.
Toufik Doudou/AP Photo
Turken moeten een masker dragen op markten en andere openbare plekken. Daar houden de meeste mensen zich netjes aan om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Vanaf woensdagnacht geldt er een lockdown in 31 Turkse steden, die tot en met zondag duurt. Daarom deden mensen woensdag veel inkopen, ook al zijn er elke dag nog wel wat buurtwinkeltjes open, waar mensen tot vroeg in de middag heen kunnen. Bakkers en winkels die zoetigheden verkopen, mogen aan huis bezorgen.
Sedat/Suna/EPA