Recensie

Recensie Muziek

Shabazz Palaces gaat van geruststellend tot onrustig

Shabazz Palaces is een rapduo uit Seattle, bestaand uit rapper Ishmael Butler en beat-creator Tendai Maraire. Butler (50) zat ooit in rapcrew Digable Planets. Zijn huidige duo flirt met het afrofuturisme van Sun Ra, in zowel stijl als thema’s. Ook hier wordt kakofonische jazz en overstuurde elektronica-chaos afgewisseld met glooiende harmonieën. Mooi voorbeeld is ‘Reg Walks By The Looking Glass’, een kalme meditatie van uitdijende saxofoonklanken, ruimtelijke echo’s en treurzang over Reginald, de onlangs overleden jazzmuzikant en vader van Butler.

Dit vijfde album, The Don of Diamond Dreams, brengt stijlen en gedachten samen: van onrustig tot geruststellend. De muziek is een eigen universum, waar elektronische wirwar wordt ondersteund door een organisch klinkende basgitaar, en ruimtelijke jazzdrums. Shabazz Palaces kan ook luchtig zijn, in het dubbelzinnige ‘Chocolate Souffle’ bijvoorbeeld, en in ‘Bad Bitch Walking’. En vindingrijk: avontuur heet hier ‘Ad Venture’.