Grote natuurbrand Deurnese Peel onder controle

Een natuurbrand heeft zeker achthonderd van de duizend hectare van natuurgebied de Deurnese Peel verwoest. Volgens de burgemeester is het „een enorme klap voor de natuur”.
De brand in natuurpark De Peel heeft een groot deel van het gebied verwoest.
De brand in natuurpark De Peel heeft een groot deel van het gebied verwoest. Foto Sem van der Wal / ANP

De grote natuurbrand die sinds maandag in de Deurnese Peel woedde, is onder controle. „Dat betekent dat het grootste gevaar geweken is”, schrijft de gemeente Deurne donderdagavond. De bewoners van de 59 woningen die dinsdag werden ontruimd, mogen weer naar huis. Tot nu toe zijn geen gevaarlijke stoffen gemeten.

Twitter avatar GemDeurne Gemeente Deurne De grote brand in de Deurnese Peel is onder controle. De bewoners van 59 woningen rond het natuurgebied zijn geïnformeerd dat zij terug naar huis kunnen of thuis kunnen blijven.
Lees op de website de laatste volledige update: https://t.co/FuVtr98fSR https://t.co/JuLlYQQBDX

De brandweer houdt de situatie in de gaten. „Veen is lastig te blussen, omdat het ondergronds smeult”, aldus de gemeente. Daarom kunnen de omwonenden nog langere tijd last hebben van rooklucht. Zo veel mogelijk binnenblijven, de ramen gesloten houden en de ventilatie uitzetten, is dan ook het advies van de gemeente.

Lees ook: Het is gortdroog, maar het seizoen is nog lang

Zeker achthonderd van de duizend hectare van het natuurgebied werden door de brand verwoest. Burgemeester Hilko Mak noemt het „een enorme klap voor de natuur”. In een verklaring schrijft hij dat het herstel „heel lang” kan duren.

Ook bij het Limburgse dorp Herkenbosch braken afgelopen week natuurbranden uit. Donderdag werd bekend dat de 4.200 inwoners die waren geëvacueerd weer naar huis mogen. Het voorjaar is tot nu toe erg droog. Sinds half maart heeft het nauwelijks geregend in het land.