Recensie

Recensie

Flat Worms knettert ondanks kille boodschap

Terwijl de aarde blijft opwarmen, lijkt het Californische trio Flat Worms juist af te koelen. Drie jaar na hun broeierige debuut, waarvan ‘Red Hot Sand’ uitgroeide tot bescheiden cultklassieker, is nu Antarctica verschenen. En inderdaad: de kille gitaren aan het eind van openingstrack ‘The Aughts’ klinken even ijzig als een poolstorm. Maar geen nood: verder is de kou louter tekstueel. Muzikaal blijft Flat Worms knetteren. Los van de rudimentaire bezetting (gitaar-bas-drums) krijgt de band ook bonuspunten voor de suizende mix van fuzzy garagerock en schurende postpunk. En dat zanger-gitarist Will Ivy de droge en monotone dictie van een nieuwslezer heeft, maakt zijn nihilistische overpeinzingen juist extra onherroepelijk. In ‘Market Forces’ vraagt hij zich af of de heilige marktwerking misschien ook zijn totale eenzaamheid kan verklaren. In ‘Terms of Visitation’ serveert hij de liefde af als gevangenisbezoek: „Fit for prisoners, fit for lovers just the same.”