Familie Stephen Hawking schenkt zijn beademingsapparaat aan ziekenhuis

De familie van Stephen Hawking heeft een beademingsapparaat van de in 2018 overleden wereldberoemde natuurkundige geschonken aan een ziekenhuis in Cambridge. Daarmee kunnen Covid-19-patiënten in de Britse stad behandeld worden. Dat heeft zijn familie woensdag bekendgemaakt, schrijft de BBC. Het apparaat gaat naar het Royal Papworth Hospital, waar Hawking zelf behandeld werd. Zijn nabestaanden willen het ziekenhuis bedanken voor de „briljante en toegewijde” zorg die Hawking gekregen heeft, en een gebaar maken vanwege de coronacrisis.

De wetenschapper, die leed aan ALS, heeft het beademingsapparaat zelf gekocht. Daarom had de familie het nog in haar bezit. Hawking werd bekend door de manier waarop hij complexe natuurkundige inzichten over tijd en het heelal over wist te brengen op een breed publiek.

Het Royal Papworth Hospital, waar Hawking zijn hele leven woonde en les gaf, is een gerenommeerd instituut voor onderzoek naar hart- en longtransplantaties. Het ziekenhuis bedankt de familie voor de „steun in deze uitdagende tijden”. (NRC)