Coronanieuws

‘23.000 minder op IC’

Zonder de maatregelen die de regering heeft genomen waren naar schatting ruim 23.000 extra IC-opnames nodig geweest. Dat zei RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdagmiddag in de briefing aan de Kamer. Het totaal aantal patiënten bedroeg woensdagavond 2.684, inclusief mensen die inmiddels zijn ontslagen of overleden. Ook concludeert het RIVM dat het zogenoemde reproductiegetal is afgenomen, maar niet verder lijkt te dalen. Aan het begin van de epidemie stak één besmet persoon gemiddeld 2 of 2,5 anderen aan. Dat is teruggebracht tot iets onder de 1 – dit getal stagneert. Woensdag meldde het RIVM 138 nieuwe registraties van doden. In totaal zijn er zeker 4.054 mensen overleden. Het aantal IC-patiënten nam met 37 af, naar 1.050, van wie 44 in Duitsland. Donderdag zou het RIVM met nieuwe cijfers komen.

In meer Europese landen vlakt de epidemie verder af. In Frankrijk waren woensdag 200 IC-bedden minder in gebruik dan dinsdag, en bijna 2.000 minder dan vorige week. In Italië werden 437 doden gemeld, 100 minder dan een dag eerder. De staat New York meldde woensdag voor de derde dag op rij minder dan 500 doden. In Duitsland is het aantal besmettingen het afgelopen etmaal toegenomen, (met 2.352 naar een totaal van 148.046) bleek donderdagochtend uit nieuwe cijfers.

De regeling voor bedrijven die in problemen komen, wordt verruimd. Dat heeft minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66) woensdag bekendgemaakt in een brief aan de Kamer. Bedrijven die onderdeel zijn van een breder concern mogen voortaan ook aanspraak maken op de loonkostenregeling, ook als het omzetverlies bij het moederbedrijf niet groot genoeg is.

Laat basisschoolleerlingen na 11 mei geen halve maar hele dagen naar school gaan. Dat adviseren de PO-raad, de koepelorganisatie van basisschoolbesturen, en de vakbonden. Alle basisschoolleerlingen mogen na de meivakantie voor de helft van de tijd naar school, zei premier Rutte dinsdag. Volgens het protocol betekent dit dat steeds maximaal de helft van de leerlingen een hele dag op school aanwezig is.

Actiz, een branchevereniging voor zorgorganisaties, heeft het kabinet woensdag gewaarschuwd dat er „gevaarlijke onduidelijkheid” heerst over de inzet en beschikbaarheid van mondkapjes in de ouderenzorg. De organisatie is „verbijsterd over het gebrek aan duidelijkheid en perspectief” en vraagt de Tweede Kamer om actie te ondernemen.

Sail 2020 wordt verplaatst naar 2025. Het zeilschepenfestijn op het Amsterdamse IJ zou deze zomer plaatsvinden. Verplaatsing naar 2021 is niet aan de orde.

Het consumentenvertrouwen is nog nooit zo hard gedaald als in april. Veel Nederlanders denken fors negatiever over de economie dan vorige maand, aldus het CBS.