Bierbrouwer

Heineken verkoopt minder bier: top levert salaris in

Heineken verlaagt als gevolg van de coronacrisis de beloning van het topmanagement om kosten te besparen. Er worden dit jaar geen bonussen uitgekeerd aan circa duizend managers en de top van het bedrijf neemt genoegen met 20 procent minder salaris.

Dat meldde de bierbrouwer woensdag in een handelsupdate. Begin deze maand vond Heineken een loonsverlaging nog „te vroeg”, zo meldde het bedrijf destijds aan NRC.

Heineken waarschuwde ook voor een tegenvallende bierverkoop in het eerste kwartaal van dit jaar. Scheidend topman Jean-François van Boxmeer zei in een toelichting dat met name de resultaten in maart sterk werden beïnvloed. Heineken zag de biervolumes in de eerste drie maanden van het jaar op jaarbasis met 2,1 procent dalen tot 51,6 miljoen hectoliter. In maart was sprake van een daling van de volumes met 14 procent. In alle regio’s wereldwijd was in maart qua volumes sprake van een dubbelcijferige krimp.

Heineken sloot de meetperiode af met een winst van 94 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog 299 miljoen euro. Heineken trok alle eerder gemelde prognoses, zoals een omzetstijging, voor het boekjaar 2020 in. De onderneming benadrukte dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. (NRC/ANP)