Brieven

Brieven 23/4/2020

Persconferentie Rutte (2)

Graag vaker wetenschap

Keer op keer benadrukt premier Rutte dat het kabinet zich bij zijn coronabesluitvorming baseert op wetenschappelijke adviezen. Een gezond uitgangspunt lijkt me. Ook Ruttes uitspraak „Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf” wordt geschraagd door onderzoek van deskundigen. Je zou wensen dat het bovengenoemd uitgangspunt altijd leidraad was voor regeringsmaatregelen. Het milieu bijvoorbeeld zou er veel baat bij hebben. En dus komende generaties ook.

Persconferentie Rutte (3)

Haar doet er ook toe

Een van de gevolgen van de coronamaatregelen is dat thuisblijvers niet zomaar naar de kapper kunnen. Het gaat hier om persoonlijke zorg die mijns inziens niet als „minder belangrijk” kan worden weggezet. Mondmaskers en handschoenen gebruiken, het instrumentarium desinfecteren, de wachtkamer aanpassen: dat moet kunnen. De tandartsen en mondhygiënisten zijn het al gewend. Tot halverwege de achttiende eeuw vormden kappers met de chirurgen één gilde en was er een overlap aan verrichtingen. Een rood-witte zuil op de gevel van kapperszaken zien we nog regelmatig. Het betekent in feite dat daar bloed kan vloeien! Maar de tijd van aderlaten is voorbij. En scheren? Dat kunnen kappers nog steeds en chirurgen zelfs ook (voorafgaand aan een ingreep). Maar de boodschap is helder. Op tijd je haar laten doen, dat is dus nodig! Voor sommigen is het een heerlijk uitje. Maar denk ook aan persoonlijke hygiëne (ook bij kinderen) en een gevoel van eigenwaarde. Tenslotte wil niet iedere man op Beethoven gaan lijken.

chirurg (n.p.)Rosanne Hertzberger

Laat mondkapje zien

Rosanne Hertzberger is een stoere vrouw. Schijnveiligheid? Zal wel. Ik zet zo’n mondkapje op, zo betoogt ze op 18 april. Maar onderaan haar column staat deze stoere vrouw, armen over elkaar, zónder mondkapje. Hertzberger moet de krant eisen om een nieuwe foto, mét mondkapje. Nu staat ze er stoer te zijn zonder gewicht, haar column ontkrachtend.

Brexit

Blaas scheiding af

Bij het interview met David Lidington (Coronavirus dwingt brexiteers tot herbezinning, 20/04) krijg ik het beeld van een echtscheiding die formeel is afgerond, maar waarbij de voormalig echtgenoten het dak nog een tijdje delen uit praktische overwegingen. In die periode wordt bij hun kind een ongeneeslijke ziekte geconstateerd en het is voor alle partijen duidelijk dat het kind gebaat is bij liefde en harmonie. Plotseling is niet meer belangrijk wie wat van de inventaris meekrijgt. De zorg voor het kind wordt prioriteit en als door een wonder herstelt het, net als de relatie tussen vader en moeder. Hoeveel voortschrijdend inzicht zou ervoor nodig zijn om trots te vervangen door wijsheid? Zo moeilijk moet het voor partijen toch niet zijn om te zeggen: ‘Laten we nog eens als volwassenen bij elkaar zitten’. En wie weet gaan dan de echtscheidingspapieren door de shredder.

Omid Daqiq

Bewijs van bestaan

Omid Daqiq (Omid, de arts die statusloos bleef, 19/04) bestaat al 29 jaar, heeft een onvoorstelbaar heftige achtergrond en een even onvoorstelbaar doorzettingsvermogen en is inmiddels een BIG-geregistreerd arts; wat hij nog ontbeert is een verblijfsvergunning. „Het enige wat hij nodig heeft, is een bewijs van zijn bestaan”, aldus zijn advocaat. Dan volgt de vraag ‘wat geldt als bewijs?’ Een stukje papier waarop vermeld staat dat je geboren bent in enig land of het feit dat je letterlijk vóór iemand staat met nota bene een bewijs op zak dat je een geregistreerd arts bent?

De enige vraag – nu aan de Tweede Kamer gesteld – is welke waarde wordt toegekend aan papieren regels en welke waarde aan een mens van vlees en bloed. Multatuli schreef al „De roeping van de mens, is mens te zijn”. Omid heeft dat al meer dan bewezen.

Correcties/aanvullingen

Kredietverzekeringen

In het artikel Staat neemt risico’s over van kredietverzekeraars (8/4, p. E2) stond dat er in totaal 44 miljard euro aan kredietverzekeringen op de Nederlandse markt uitstaan. Dat moet 110 miljard euro zijn.