Noord Korea

Leider Kim Jong-un niet aanwezig bij feestdag, onduidelijkheid over gezondheidstoestand

In de storm van speculaties over de gezondheidstoestand van Kim Jong-un (36) wordt één ding niet ontkend: dat de Noord-Koreaanse leider een hartoperatie heeft ondergaan. Bevestigd is dat echter evenmin. Feit is dat zijn laatste openbare optreden al even geleden is en dat hij 15 april verstek liet gaan bij de herdenking van de geboortedag van Kim Il-sung, grootvader van de huidige leider en oprichter van Noord-Korea. Vier dagen voor die feestdag zat Kim nog een partijbijeenkomst voor, daarna werden geen optredens meer gemeld. Volgens Daily NK, een mediaorganisatie in Seoul die over Noord-Korea publiceert op basis van plaatselijke anonieme bronnen, werd Kim op 12 april geopereerd in een ziekenhuis dat is gereserveerd voor de familie en herstelt hij sindsdien in een nabijgelegen villa. Later meldden CNN en Bloomberg dat Amerikaanse inlichtingendiensten nagaan of het klopt dat de leider ernstig ziek is. Een Zuid-Koreaanse regeringswoordvoerder zei dinsdag „geen informatie te hebben over de geruchten” en dat het erop lijkt dat Kim gewoon het land bestuurt. Ook de Chinese regering zei niets te weten. (NRC)