Limburgse dorp Herkenbosch ontruimd vanwege natuurbranden

Natuurgebieden De ruim vierduizend inwoners van het Limburgse dorp Herkenbosch zijn gefaseerd geëvacueerd vanwege een brand in een nabijgelegen natuurgebied.
Inwoners van Herkenbosch worden geëvacueerd.
Inwoners van Herkenbosch worden geëvacueerd. Foto Marcel van Hoorn/EPA

De 4.200 inwoners van het dorp Herkenbosch in Limburg moesten in de nacht van dinsdag op woensdag hun huis uit vanwege een brand in natuurgebied de Meinweg. In een verklaring schrijft burgemeester Monique de Boer-Beerta van gemeente Roerdalen, waar Herkenbosch onder valt, dat hiertoe is besloten omdat de rookontwikkeling schadelijk voor de volksgezondheid kan zijn. Bewoners zijn via een NL-Alert opgeroepen te vertrekken en de regionale zenders zijn ingezet als calamiteitenzender.

De rook die ontstond door de brand bevatte een hoge concentratie koolmonoxide. De Boer-Beerta vroeg inwoners die zelf hun huis konden verlaten dat ook te doen. Voor mensen die niet zelf weg konden stonden acht bussen klaar. Eerder op de avond werden de bewoners en begeleiders van twee zorginstellingen al geëvacueerd. Rond zes uur ‘s ochtends was de evacuatie voltooid.

Om bij de evacuatie en de noodopvang te kunnen voldoen aan de coronamaatregelen van het RIVM, zijn er zestien sporthallen in de omgeving paraat gemaakt voor mensen die geen onderdak kunnen vinden bij vrienden of familie. Het Rode Kruis is aanwezig op de noodopvanglocaties.

Lees hier meer over de andere natuurbranden op dinsdag

Op maandag woedden er al branden in het natuurgebied. De brandweer had daar door een veranderlijke wind moeite met blussen. Er zijn brandweereenheden uit Duitsland en België ingezet om te helpen de brand onder controle te krijgen. Twee legertanks hebben stoplijnen door het natuurgebied getrokken zodat het vuur zich niet verder kan verspreiden. De A67 is in verband met de rookontwikkeling in beide richtingen afgesloten.