Interview

Kunstenaar Marc Mulders: ‘Ik wil schilderen voor een betere wereld’

Coronaweekboek Cultuur Hoe zal deze crisis de kunstwereld veranderen? Marc Mulders (1958), beeldend kunstenaar, woont op een Brabants landgoed waar hij de loop van de natuur volgt en verbeeldt. Tijdens de coronacrisis begon hij met een moestuin.

In de serie Coronaweekboek Cultuur praat NRC wekelijks met mensen uit de cultuursector. Van kunstenaar en muzikant tot galeriehouder en theaterdirecteur: hoe slaan zij zich door de coronacrisis? Wat zijn de effecten op hun leven en werk? Hoe zal deze crisis de kunstwereld veranderen?

‘Zelfvoorzienend willen zijn, dat past bij deze tijd. Net als op mijn knieën onkruid wieden, me klein maken, in contact komen met de aarde en aandacht hebben voor wat groeit.

„Mijn generatie heeft veel kapot gemaakt. Naar mijn overtuiging ligt in het westerse gedrag vanaf de jaren tachtig een oorzaak van de huidige problemen.

„Hoog tijd dus om afscheid te nemen van het steriele, decadente, post-nihilisme, van de mannelijke dominantie, van het grenzeloze kapitalisme, en ook van de exploderende kunstmarkt waar de kwaliteit en de vraagprijs van objecten steeds minder met elkaar corresponderen.

„Ik zeg: weg met de hoogmoedige mens. Bescheidenheid en dienstbaarheid moeten weer vooropstaan. Dat geldt ook voor ons kunstenaars. Bij de steriele white cube-galerie en het narcisme van veel collega’s, vliegtuig in, vliegtuig uit, van de ene hippe beurs naar de andere, heb ik me nooit thuis gevoeld.

„Kunstenaar zijn is voor mijn gevoel een dienend beroep. Ik probeer helende kunst te maken, te schilderen voor een betere wereld. Dus: de openbare ruimte verfraaien en het interieur van particulieren visueel en geestelijk oppimpen.

„Het schemergebied waar wij nu in zijn beland, heb ik altijd voorvoeld. Toen het virus zich aandiende, zeiden mijn vrouw en ik tegen elkaar: ‘Zie wat ons nu overkomt.’ Dit is waar wij altijd bang voor waren; virussen in de megastallen, virussen in de megabevolkingsconcentraties.

Lees ook een interview met Marc Mulders: ‘Het gaat me om de moraal van meer, meer’

„Deze periode geeft mij energie. Mijn kleurenpalet in mijn schilderijen is nu nog genereuzer geworden, en in mijn glas-in-loodramen gebruik ik nog meer doorschijnend licht. Het coronavirus is het duister, daar zet ik het element licht tegenover.

„Een galerietentoonstelling van mijn werk is niet doorgegaan, en de presentatie van mijn nieuwe boek in het Tilburgse museum De Pont eind mei gaat ook niet door. Het geeft niet, ik red me wel.

„Ik probeer jonge kunstenaars te helpen, voor hen is deze tijd veel moeilijker. Dat doe ik door stipendia te geven voor glas-in-loodprojecten. We moeten allemaal naar vermogen iets doen in deze tijd. Het geschenk, dat is nu het toverwoord.”

In deze video laat Marc Mulders zijn moestuin zien.

Anne van Veen

Anne van Veen (1983)

Schrijver en actrice uit Utrecht.

Robbert Roos

Robbert Roos (1964)

Directeur van Kunsthal Kade in Amersfoort

Jorg Grimm

Jorg Grimm (1976)

Galeriehouder in Amsterdam en New York.

Dave von Raven

Dave von Raven (1981)

Muzikant, zanger van The Kik, uit Ooltgensplaat.

Alida Dors

Alida Dors (1977)

Artistiek directeur van Theater Rotterdam.

Jeroen Bartelse

Jeroen Bartelse (1968)

Directeur van TivoliVredenburg in Utrecht.

Marc Mulders

Marc Mulders (1958)

Beeldend kunstenaar uit Brabant.

Cees Debets

Cees Debets (1959)

Directeur Theater van Het Nationale Theater in Den Haag.

Nanouk Leoplod

Nanouk Leopold (1968)

Filmmaker uit Rotterdam.

Maarten Mostert

Maarten Mostert (1956)

Artistiek directeur Cello Biënnale Amsterdam.