Gesloten liveblog

Medische behandeling van een vijfde van de nieuwe kankerpatiënten uitgesteld

De anticoronamaatregelen zijn door het kabinet verlengd tot 20 mei. Evenementen blijven tot september verboden. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op donderdag 23 april de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van vrijdag 24 april

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • De Europese Commissie mag de regie voeren over het uitwerken van de details van een herstelfonds waarmee Europa de coranarecessie te lijf wil gaan
 • De nog te beginnen medische behandeling van één op de vijf nieuwe kankerpatiënten is uitgesteld als gevolg van de coronacrisis.
 • De Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdag 6,7 miljoen euro extra gereserveerd om volgend jaar alsnog het Eurovisie Songfestival te kunnen organiseren.
 • Topman Ben Smith van Air France-KLM ziet toch af van zijn bonus na onder meer kritiek van minister van Financiën Wopke Hoekstra. Ook liet Pieter Elbers, president-directeur van KLM, weten voor de rest van het jaar 20 procent van zijn vaste salaris in te leveren.
 • Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 123 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Daarmee komt het officiële dodental door het coronavirus in Nederland op 4.177. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald, met 42. Momenteel liggen 1.008 coronapatiënten op de intensive care.
 • België krijgt voorlopig geen traceerapp die dragers van het coronavirus en hun contacten moet opsporen. Het land legt zich toe op handmatig contactonderzoek.
 • Vanaf maandag 11 mei worden op „beperkte schaal” weer rechtszaken behandeld waarbij procespartijen en verdachten in de rechtszaal aanwezig zijn.

Tsjechische regering versoepelt reisbeperkingen, inwoners mogen weer naar buitenland

De Tsjechische regering versoepelt de coronamaatregelen door reisbeperkingen voor inwoners te verlichten. Dat heeft minister van Volksgezondheid Adam Vojtech donderdag bekendgemaakt op een persconferentie, meldt persbureau Reuters. Eerder mochten Tsjechen alleen naar het buitenland reizen als dit noodzakelijk was voor hun werk, zoals grenswachten en vrachtwagenchauffeurs. Nu mogen inwoners ook voor niet-noodzakelijke reizen de grens over.
„Het is mogelijk naar het buitenland te reizen, zelfs voor een vakantie”, verklaarde minister Vojtech. Voorwaarde daarvoor is wel dat de reiziger bij thuiskomst negatief moet testen op het virus. Bij een positieve test wordt een quarantaine van twee weken verplicht.

De beslissing valt dagen nadat president Milos Zeman bekendmaakte de grenzen nog zeker een jaar dicht te willen houden. Daarbij riep Zeman op vakantie te vieren in eigen land, om zo te „voorkomen dat mensen naar landen gaan waar het virus nog niet onder controle is en op die manier voor een nieuwe uitbraak in Tsjechië te zorgen.” Het kwam Zeman op kritiek van reisorganisaties te staan. Volgens de branche moeten Tsjechen in ieder geval nog naar Kroatië en Slowakije kunnen reizen, landen die nog nauwelijks getroffen zijn door het virus.

F1-eigenaar betaalt voorschot prijzengeld aan teams met geldproblemen

Meerdere Formule 1-teams hebben vanwege de coronacrisis een voorschot ontvangen op het prijzengeld van dit jaar. Dat zegt Greg Maffei, voorzitter van F1-eigenaar Liberty Media, donderdag tegen persbureau Reuters. Maffei wil niet zeggen naar hoeveel van de tien teams geld is overgemaakt en om welk bedrag het gaat.

Volgens Maffei moeten de voorschotten niet worden gezien als een „open chequeboek”. De F1-eigenaar wil met de betalingen zeker stellen dat de geholpen teams financieel gezond blijven. „Ze maken deel uit van wat we nodig hebben om succesvol te racen in 2020, 2021 en daarna.” Maffei sluit niet uit dat meer betalingen volgen. Ook kunnen volgens hem andere maatregelen worden getroffen om teams door de coronacrisis te helpen.

Het is nog onduidelijk wanneer het nieuwe en verkorte F1-seizoen begint. Door de uitbraak van het coronavirus zijn de eerste negen grands prix, waaronder die in Nederland, uitgesteld of afgelast. Daardoor hebben verschillende teams het lastig, omdat ze grotendeels afhankelijk zijn van prijzengeld en sponsoring. Grands prix zonder publiek zijn volgens Maffei weinig of niet winstgevend, wat weer gevolgen heeft voor de inkomsten van de teams.

Abortussen vinden weer doorgang in Texas

Abortussen kunnen vanaf donderdag weer makkelijker doorgang vinden in Texas nadat de staat medische maatregelen tegen het coronavirus versoepelde. Daartoe hebben wetgevers van de staat, na wekenlange juridische procedures, woensdag besloten, schrijft The New York Times.

Het besluit komt drie weken nadat wetgevers in Texas besloten om alle niet-noodzakelijke medische ingrepen, waaronder volgens de wetgevers ook abortussen vielen, te annuleren. De bestrijding van het coronavirus zou voor te veel druk op het zorgsysteem zorgen en te veel medisch materieel vereisen.

De Republikeinse gouverneur, Greg Abbott, laat abortussen in Texas weer toe onder de voorwaarde dat zorginstellingen minstens een kwart van hun capaciteit reserveren voor Covid-19-patiënten. Ook mogen zorgmedewerkers in abortusklinieken tijdens de gehele pandemie geen aanspraak maken op beschermende producten uit publieke middelen, zoals mondkapjes.

Het verbod op abortussen tijdens de coronacrisis deed de in de afgelopen jaren aangewakkerde discussie over abortus in de Verenigde Staten oplaaien. Zes andere staten - Alabama, Arkansas, Louisiana, Ohio, Oklahoma en Tennessee - voerden vergelijkbare restrictieve maatregelen in. Volgens abortusklinieken en vrouwengezondheidsorganisaties maakten wetgevers gebruik van de crisis om hun eigen ideologische denkbeelden te begunstigen. Vrouwengezondheidsorganisatie Planned Parenthood stelde dat abortus wel degelijk een essentiële en bovendien „tijdgevoelige procedure” is.

Planned Parenthood verweerde zich samen met andere organisaties tegen het verbod en spande een rechtszaak tegen de verschillende staten aan. De zaak ligt nu voor bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Verdachte brandstichting zendmast in Groningen aangehouden

De politie en de landelijke recherche hebben donderdag een 34-jarige man aangehouden voor het in brand steken van een zendmast in Groningen. De man zit vast voor verhoor, blijkt uit een verklaring van de politie.

Twitter avatar PolitieLE Landelijke Eenheid De politie in #groningen heeft in samenwerking met onze #landelijkerecherche vanmiddag een verdachte aangehouden voor het in brand steken van een #zendmast op 10 april in Groningen. https://t.co/Ym5mM7hCTu

De Groningse zendmast op de Koningsweg vatte op 10 april vlam en werd volledig verwoest. De verdachte kon opgepakt worden nadat de zaak in het televisieprogramma Opsporing Verzocht werd behandeld. Op basis van tips van kijkers, bewakingsbeelden en rechercheonderzoek stelden de politie de identiteit van de 34-jarige vast. De politie onderzoekt of de verdachte betrokken is geweest bij andere branden.

De afgelopen weken vonden zeker vijftien soortgelijke branden van telecommasten plaats. Waarschijnlijk houden deze branden verband met het idee dat 5G slecht zou zijn voor de gezondheid, of zelfs met complottheorieën die een link leggen tussen 5G en het coronavirus.

Het uitvallen van zendmasten kan grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor dekkingen van het telefoonnetwerk. Daardoor kunnen hulpdiensten, zoals politie, brandweer en ambulance, slechter of zelfs onbereikbaar worden. Brandstichtingen van zendmasten zijn volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) „een aanval op onze hulpdiensten en daarmee onze samenleving.”

Lees ook deze analyse over 5G en complottheorieën rond het coronavirus: 'Nana ziet verband tussen 5G en corona: ‘Ze willen het volk uitdunnen’'

Europese Commissie krijgt regie bij uitwerken Europees herstelfonds

De Europese Commissie mag de regie voeren over het uitwerken van de details van een herstelfonds waarmee Europa de coranarecessie te lijf wil gaan. Dat is de uitkomst van een videoconferentie van Europese regeringsleiders donderdag. Begin mei zal de Commissie met de eerste voorstellen komen over de inrichting van het fonds, waarna lidstaten daarover zullen doorpraten.

Zeker is al wel dat de Europese meerjarenbegroting een belangrijk onderdeel van het plan zal worden. De Commissie zal met dat budget, waaraan alle lidstaten traditioneel bijdragen, de kapitaalmarkten opgaan om zo een veelvoud aan leningen los te maken. Het is een constructie die eerder werd gebruikt in reactie op de kredietcrisis. De schaal van het ‘herstelfonds’ dat de Commissie wil vullen met leningen zal nu echter een stuk groter worden – bedragen tot 1.500 miljard doen in Brussel de ronde.

Over de precieze omvang van het fonds bestaat onder de lidstaten nog grote onenigheid, net als over wat de voorwaarden zijn om er aanspraak op te kunnen maken. Verdeeldheid is er bovendien vooral over de vraag of het fonds leningen of giften gaat uitgeven. Lidstaten in Zuid-Europa willen voorkomen dat ze zich met een beroep op het fonds verder in de schulden moeten steken. Maar voor onder andere Nederland is het uitgesloten dat het door de Commissie geleende geld zomaar aan lidstaten zou worden geschonken.

Twitter avatar MinPres Mark Rutte #EUCO: De impact van corona is in de hele EU enorm, ook economisch. Het eurogroep-pakket voorkomt acute financiële problemen. We gaan op basis van voorstellen Europese Commissie constructief werken aan gezamenlijke strategie voor herstelfase, gekoppeld aan de meerjarenbegroting.

Dagelijks nog zo'n 1.300 ziekenhuisopnames in New York: 'geen goed teken'

In de Amerikaanse staat New York worden dagelijks nog ongeveer 1.300 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is geen goed teken, aldus gouverneur Andrew Cuomo. Het afgelopen etmaal zijn in de staat 438 sterfgevallen door Covid-19 gemeld.

Verder blijkt uit een eerste onderzoek onder drieduizend mensen in de staat dat 13,9 procent van hen antilichamen tegen Covid-19 heeft. Onder deelnemers in de stad New York lag dit percentage op 31 procent. Het is niet duidelijk of deze steekproef representatief is, benadrukte Cuomo. Het onderzoek werd uitgevoerd onder winkelende mensen. Dit hebben mogelijkerwijs een grotere kans om besmet te raken dan de mensen die thuis in isolatie verblijven.

Twitter avatar NYGovCuomo Andrew Cuomo NEW: The first phase of results from a statewide antibody study are in. We collected approximately 3,000 antibody samples from 40 locations in 19 counties. Preliminary estimates show a 13.9% infection rate.

Medische behandeling van een vijfde van de nieuwe kankerpatiënten uitgesteld

De nog te beginnen medische behandeling van één op de vijf nieuwe kankerpatiënten is uitgesteld als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt donderdag uit een peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) onder 5.302 kankerpatiënten. Uitstel van behandeling geldt voor één op de acht patiënten die al behandeld werden voor de crisis.

Chemo- en immunotherapiën werden het vaakst uitgesteld. Bijna altijd was dit op initiatief van het ziekenhuis, met als doel het risico op besmetting met het coronavirus te verkleinen voor de patiënt. De helft van de patiënten waarbij de chemo- of immunotherapie is uitgesteld, maakt zich daarover zorgen. „Wij begrijpen deze zorgen heel goed”, zegt Arja Broenland, directeur van NFK. „De zorgverleners in de oncologie hebben alle zeilen bijgezet om mensen met kanker toch zo optimaal mogelijk te behandelen. Er moeten nu oplossingen bedacht worden om kankerpatiënten ook in de toekomst de beste zorg te bieden.”

In totaal ondervindt daarnaast een derde van de kankerpatiënten dat zijn of haar behandeling of nacontrole door de coronacrisis wordt beïnvloed. Ziekenhuisafspraken die veranderden in telefonische of videobelafspraken kwamen het vaakst voor, namelijk bij de helft van alle ondervraagde patiënten en vier op de tien mensen die nog moeten beginnen met een behandeling.

Twitter avatar NFKkanker NFK Voor een derde van de kankerpatiënten heeft de coronacrisis gevolgen voor zijn of haar behandeling of nacontrole. Bij 1 op de 5 patiënten die nog moeten starten met hun behandeling, is de behandeling uitgesteld. #doneerjeervaring https://t.co/QLHsES94ye

Dodental Italië opgelopen met 464

In Italië zijn de afgelopen 24 uur 464 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt, aldus persbureau Reuters. In totaal zijn zeker 25.549 mensen overleden aan het virus. Het aantal bevestigde besmettingen is met 2.646 toegenomen tot 189.973.

Eerder op de dag meldde een groep wetenschappers op basis van een analyse van het Italiaanse statistische bureau dat het werkelijke dodental veel hoger ligt. Het zou gaan om zeker tienduizend meer sterfgevallen dan officieel gemeld. Dat getal is gebaseerd op een vergelijking tussen het gemiddelde aantal doden in de periode van 22 februari tot 4 april gedurende de afgelopen jaren en cijfers van dezelfde periode dit jaar.

Rotterdamse gemeenteraad reserveert 6,7 miljoen euro extra voor Songfestival volgend jaar

De Rotterdamse gemeenteraad heeft donderdag 6,7 miljoen euro extra gereserveerd om volgend jaar alsnog het Eurovisie Songfestival te kunnen organiseren. De kans dat Rotterdam in 2021 gaststad wordt van het evenement is daarmee groot – als zowel de coronapandemie als de financiën het dan toelaten. Rotterdam heeft nog steeds de voorkeur van de organiserende omroepen NPO, AvroTros, NOS en de European Broadcasting Union (EBU), zeggen woordvoerders. Het definitieve besluit over of het festival doorgang kan vinden, valt waarschijnlijk in mei.

Lees verder: Met 6,7 miljoen euro extra hoopt Rotterdam het Songfestival in 2021 te kunnen houden

VDL Nedcar hervat autoproductie over twee weken

VDL Nedcar, de enige Nederlandse fabrikant van personenauto's, gaat de productie op 6 mei hervatten. Dat heeft de autofabrikant uit Born donderdag laten weten aan de regionale zender 1Limburg. De fabriek van VDL Nedcar was sinds 19 maart gesloten, nadat er door de uitbraak van het coronavirus een tekort aan „kritische onderdelen” was ontstaan.

Voordat de productie gefaseerd wordt opgestart, krijgen medewerkers op 4 en 5 mei eerst instructies over de nieuwe werkwijze. Het is nog onduidelijk hoeveel auto's worden geproduceerd en hoeveel van de circa vijfduizend medewerkers weer aan het werk kunnen. VDL Nedcar verwachtte in eerste instantie dat de sluiting tot 20 april zou duren.

Door de coronacrisis kwamen vorige maand veel autofabrieken in Europa stil te liggen. Dat gebeurde onder meer omdat de vraag naar auto's wereldwijd is afgenomen. Ook raakten aanvoerlijnen verstoord doordat veel landen op slot gingen. Veel fabrikanten hadden het voor de coronacrisis financieel al lastig vanwege afnemende vraag en de omschakeling naar elektrisch rijden.

Lees ook: De ene na de andere autofabriek valt stil

Zuid-Afrikaanse mededinginsautoriteit klaagt farmaceut aan om woekerprijzen op mondkapjes

De Zuid-Afrikaanse farmaceut Dis-Chem wordt verdacht van het hanteren van woekerprijzen op mondkapjes ten tijde van een landelijk afgekondigde noodsituatie. De Competition Commission, de Zuid-Afrikaanse mededingingsautoriteit, maakte donderdag bekend Dis-Chem voor de rechter te slepen. De farmaceut heeft 165 winkels in Zuid-Afrika.

De autoriteit zou verschillende signalen hebben ontvangen dat drie typen chirurgische en stofmaskers vanaf zeker 28 maart voor „buitensporige prijzen” werden verkocht. De prijs van één specifiek type gezichtsbescherming, het zogenoemde 50pc-masker, zou zelfs met 261 procent verhoogd zijn ten opzichte van een maand eerder: van 43,47 Zuid-Afrikaanse rand (2,12 euro) voor vijftig maskers in februari naar 156,95 rand (7,62 Euro) in maart.

Tembinkosi Bonakele, commissaris van de mededingingsautoriteit, geeft aan geen enkele moeite te sparen om de Zuid-Afrikaanse consumenten te beschermen tegen zulke woekerprijzen. „Mensen die deze essentiële producten verkopen, moeten beseffen dat dit momenteel letterlijk levensreddende producten zijn. Ze zouden consumenten niet moeten uitbuiten of misbruik van hen moeten maken in de ergste tijd van onze geschiedenis”, aldus Bonakele.

President Cyril Ramaphosa kondigde op 15 maart de landelijke noodtoestand af en eind maart ging een gehele lockdown in. In het land zijn 3.635 besmettingen bekend, 65 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Dodental Verenigd Koninkrijk loopt op met 616

Het dodental in het Verenigd Koninkrijk is het afgelopen etmaal toegenomen met 616 naar een totaal van 18.738. Dat hebben de autoriteiten donderdag bekendgemaakt. Waarschijnlijk liggen de werkelijke aantallen hoger omdat alleen in het ziekenhuis overleden coronapatiënten worden meegeteld.

Woensdag liet de Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, weten dat het VK de coronapiek heeft bereikt. Maar hij zei dat het nog te vroeg was om de afgekondigde maatregelen te verlichten.

Twitter avatar DHSCgovuk Department of Health and Social Care As of 9am 23 April, 583,496 tests have concluded, with 23,560 tests on 22 April. 425,821 people have been tested of which 138,078 tested positive. As of 5pm on 22 April, of those hospitalised in the UK who tested positive for coronavirus, 18,738 have sadly died. https://t.co/0quyQMCheo

UEFA biedt richtlijnen voor verdeling Europese startbewijzen bij beëindiging competitie

Als voetbalcompetities dit seizoen écht niet kunnen worden uitgespeeld, moet op basis van „sportieve verdiensten” worden bepaald welke clubs zich kwalificeren voor de Champions League en Europa League. Dat heeft het uitvoerend bestuur van de UEFA donderdag bepaald in een video-overleg. De Europese voetbalbond dringt er nog altijd op aan om de nationale competities uit te spelen, maar biedt voor het eerst een uitweg als dit onmogelijk is.

De UEFA noemt twee legitieme redenen om het huidige seizoen niet uit te spelen: een verbod vanuit de overheid, zoals in Nederland, of als verder spelen niet mogelijk is om economische redenen. In dat geval zijn de nationale voetbalbonden verplicht startbewijzen voor de twee Europese clubtoernooien te verdelen op basis van „objectieve, transparante en niet-discriminatoire criteria”. Daarmee lijkt uitgesloten dat deze worden verdeeld op basis van de stand van vorig seizoen.

De richtlijn van de UEFA biedt de KNVB houvast bij het verdelen van de startbewijzen voor de Champions en Europa League. De voetbalbond heeft dinsdag het voornemen uitgesproken om de eredivisie te beëindigen, omdat betaald voetbal tot zeker 1 september verboden is. Vrijdag worden „de verdere consequenties” hiervan met de clubs besproken. Bij het stilleggen van de competitie was Ajax koploper dankzij een beter doelsaldo dan nummer twee AZ.

Lees meer over de gevolgen van het beëindigen van de eredivisie: Voor altijd het seizoen met een asterisk (*)

Het is daarnaast niet nog bekend of en wanneer het huidige seizoen in de Champions en Europa League wordt hervat. Beide toernooien werden stilgelegd tijdens de achtste finales. Alle Nederlandse clubs waren al uitgeschakeld. De UEFA heeft verder besloten dat het EK voetbal, dat is verplaatst naar zomer volgend jaar, het „EK 2020” blijft heten. Dat besluit is onder meer uit duurzaamheidsoverwegingen genomen: veel materiaal waar deze uiting op staat, ligt al klaar.

Het belangrijkste nieuws op donderdag tot nu toe

Een overzicht van het belangrijkste nieuws:

 • Topman Ben Smith van Air France-KLM ziet toch af van zijn bonus na onder meer kritiek van minister van Financiën Wopke Hoekstra. Ook liet Pieter Elbers, president-directeur van KLM, weten voor de rest van het jaar 20 procent van zijn vaste salaris in te leveren.
 • Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 123 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Daarmee komt het officiële dodental door het coronavirus in Nederland op 4.177. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is opnieuw gedaald, met 42. Momenteel liggen 1.008 coronapatiënten op de intensive care.
 • België krijgt voorlopig geen traceerapp die dragers van het coronavirus en hun contacten moet opsporen. Het land legt zich toe op handmatig contactonderzoek.
 • Vanaf maandag 11 mei worden op „beperkte schaal” weer rechtszaken behandeld waarbij procespartijen en verdachten in de rechtszaal aanwezig zijn.
 • Het Franse telefoonnummer 119 voor kinderen in nood is vorige week 14.531 keer is gebeld. Dat is ruim 89 procent vaker dan in dezelfde week een jaar eerder.

Aantal Nederlandse coronapatiënten op de IC neemt af met 42

Er liggen donderdagmiddag nog 1.008 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, 42 minder dan een dag eerder. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) donderdag bekendgemaakt. Van die ruim duizend Nederlanders liggen er 42 op IC-afdelingen in Duitsland. Sinds gisteren zijn er twee patiënten teruggeplaatst naar Nederland.

De druk op de intensive care neemt sinds twee weken af. Wat betreft de ontwikkeling van het laatste etmaal, spreekt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg van een „goede verdere daling”, die „geheel in lijn is met de eerdere dagen”. „Dit is geruststellend", aldus Kuipers.

België traceert infecties handmatig: voorlopig geen corona-app

België krijgt voorlopig geen traceerapp die dragers van het coronavirus en hun contacten moet opsporen. Dat heeft minister Philippe De Backer van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post (Open Vld) donderdag gezegd in het politieke televisieprogramma Villa Politica. België legt zich toe op handmatig contactonderzoek, dat volgens de minister „al jaren” bestaat.

Bij een positieve test „moet men gaan kijken met wie die in contact is geweest. Men schrijft op met wie men in contact is geweest en belt die personen op. Die personen moeten op hun beurt getest worden”, aldus De Backer. Het probleem met een app zou zijn dat het moeilijk de vereiste ondergrens van gebruikers zou halen, stelt De Backer: minstens 60 procent van de Belgen zou de app moeten installeren voor deze effect zou hebben. „In Oostenrijk heeft men zo'n app ontwikkeld en maar 3 tot 4 procent van de mensen gebruikt die.”

Twitter avatar villapolitica Villa Politica Er komt voorlopig geen corona-app, zegt minister @debackerphil (@openvld) in #VillaPolitica: "Voor contactonderzoek is eigenlijk geen app voor nodig, dat kan handmatig en dat bestaat al jaren." https://t.co/Jw7llRdkqg

Ondanks de focus op handmatig onderzoek, doet de regering wel onderzoek naar mogelijke traceer-apps. „Laat ons kijken hoe we die app kunnen ontwikkelen en als nadien blijkt dat we die kunnen gebruiken, zullen we dat ook doen”, aldus De Backer.

Ook de regering van Nieuw-Zeeland zette in op de analoge methode van contactonderzoek. Premier Jacinda Ardern vroeg de inwoners van haar land zondag om in een dagboek dagelijkse bewegingen en contacten bij te houden. Deze overzichten kunnen vervolgens overhandigd worden aan traceerdiensten, die contacten van coronapatiënten nagaan bij een positieve test.

Topman Smith van Air France-KLM ziet af van omstreden bonus

De topman van Air France-KLM, Ben Smith, heeft donderdag bekendgemaakt dat hij dit jaar afziet van zijn bonus. Over die variabele beloning was eerder ophef ontstaan. Minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) zei dat een bonus voor Smith, die jaarlijks 900.000 euro aan vast salaris toucheert, „niet te verenigen is met steun van de belastingbetaler”.

Hoekstra doelde daarmee op de verzoeken om een noodsteunpakket, vermoedelijk ter waarde van 10 miljard euro, waarmee Air France-KLM heeft aangeklopt bij de regeringen van Nederland en Frankrijk. De luchtvaartsector is zwaar getroffen door de coronacrisis. Veruit de meeste passagiersvluchten wereldwijd zijn geschrapt. KLM vreest maximaal tweeduizend banen te moeten schrappen.

Lees ook: Steun speelt mee bij bonus topman Air France-KLM

Pieter Elbers, president-directeur van KLM, maakte donderdag ook bekend dat hij van een deel van zijn inkomen afziet. Hij levert voor de rest van het jaar 20 procent van zijn vaste salaris in. Dat heeft hij donderdag aan de aandeelhouders laten weten, meldt KLM. Eerder werd al duidelijk dat Elbers in 2020 geen bonus zal ontvangen.

Volgens Elbers is duidelijk dat de coronacrisis „extra inspanningen van iedereen” binnen KLM zal vragen. Cees 't Hart, de voorzitter van de raad van commissarissen, zegt dat de toezichthouders „het initiatief” van Elbers waarderen. Het jaarsalaris van Elbers bedraagt 520.000 euro.

Ook over de bonus van Elbers was onlangs het nodige te doen. Het was al duidelijk dat hij dit jaar geen extra beloning zou ontvangen, maar op de aandeelhoudersvergadering zou wel gestemd worden over een verhoging van Elbers toekomstige bonus. Vanwege de ontstane ophef werd het agendapunt geschrapt.

Pieter Elbers en Ben Smith in februari bij de bekendmaking van de jaarcijfers van Air France-KLM. Foto Koen van Weel/ANP

Weer 4,4 miljoen nieuwe aanvragen werkloosheidsuitkering VS

Vorige week hebben ruim 4,4 miljoen inwoners van de Verenigde Staten een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat blijkt donderdag uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid (pdf). Het totale aantal aanvragen van werkloosheidsuitkeringen is sinds de uitbraak van het coronavirus half maart meer dan 26 miljoen.

Het wekelijkse aantal aanvragen ligt lager dan de afgelopen drie weken, maar hoger dan economen voorspelden. Zij gingen volgens persbureau Reuters voor afgelopen week uit van zo'n 4,2 miljoen aanvragen.

Sinds de uitbraak van het coronavirus in de VS hebben circa een op de zes Amerikaanse werknemers hun baan verloren. Economen verwachten dat het werkloosheidscijfer deze maand kan oplopen tot 20 procent, wat de ergste werkloosheid sinds de jaren dertig zou betekenen. Afgelopen week waren in meerdere Amerikaanse staten protesten tegen de coronamaatregelen die de economie hebben platgelegd. In onder meer Michigan, Ohio en Texas gingen duizenden demonstranten de straat op.

Frankrijk: mondkapjes aanbevolen, maar niet verplicht

De Franse president Macron heeft aangekondigd dat mensen in meer beroepen een mondkapje mogen dragen. Om welke beroepen dit gaat, is nog niet bekend. Voor burgers wordt het dragen van mondkapjes aanbevolen maar niet verplicht gesteld, meldde persbureau Reuters op basis van een overleg tussen de president en Franse burgemeesters. De Franse scholen kunnen op 11 mei op vrijwillige basis weer open. Macron heeft aangekondigd dat de exitstrategie niet regio voor regio wordt gedaan. De plannen hiervoor worden eind volgende week verwacht.

In Nederland wordt het dragen van mondkapjes juist afgeraden door het RIVM. Niet alleen omdat het volgens directeur infectieziektenbestrijding Jaap van Dissel voor „schijnveiligheid” zorgt, maar ook omdat de in Nederland beschikbare mondkapjes hard nodig zijn voor de zorg.

Het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte noemt Van Dissel „geen zinvolle toevoeging”. Thuisblijven bij ziekte, de hygiënemaatregelen in acht nemen en afstand houden zijn wat hem betreft effectiever.

Over anderhalve week weer beperkt aantal fysieke rechtszaken

Vanaf maandag 11 mei worden op „beperkte schaal” weer rechtszaken behandeld waarbij procespartijen en verdachten in de rechtszaal aanwezig zijn. Het gaat alleen om zaken waarbij fysieke aanwezigheid „onmisbaar wordt geacht”, meldt de Raad voor de Rechtspraak woensdagmiddag. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan straf-, jeugd(straf)- en familiezaken.

De afgelopen weken zijn alle gerechtsgebouwen „coronabestendig” gemaakt. Zo zijn looplijnen aangebracht en nemen bodes plaats achter plexiglas. Publiek is nog altijd niet welkom, wel is er plek voor zeker drie journalisten. Om zoveel mogelijk zaken te kunnen behandelen, kunnen deze ook vroeg in de ochtend of aan het begin van de avond plaatsvinden.

Sinds half maart behandelden rechters vanwege de coronamaatregelen alleen strikt noodzakelijke zaken. Dat gebeurde voornamelijk schriftelijk, via een videoverbinding of telefonisch. Ook na 11 mei blijft het uitgangspunt dat rechtszaken zoveel mogelijk zonder fysieke aanwezigheid worden afgedaan.

RIVM meldt 123 nieuwe sterfgevallen, 137 ziekenhuisopnames

Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 123 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Daarmee komt het officiële dodental door het coronavirus in Nederland op 4.177. De nieuwe cijfers gaan niet per definitie over overlijdens de afgelopen 24 uur: sterfgevallen worden niet altijd meteen aan het RIVM gemeld. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal bovendien hoger omdat niet altijd wordt vastgesteld of een overlijden het gevolg is van het longvirus.

Verder heeft het RIVM sinds woensdagmiddag meldingen ontvangen over 137 coronapatiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Tot dusver zijn in Nederland 10.158 mensen met Covid-19 opgenomen (geweest). Het aantal patiënten dat momenteel op een intensive care wordt verzorgd, wordt later op de dag bekendgemaakt door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het afgelopen etmaal is het coronavirus bij 887 patiënten in Nederland vastgesteld. Daarmee zijn nu 35.729 mensen in Nederland positief getest op het virus. Het werkelijke aantal besmettingen ligt echter een stuk hoger, omdat lang niet iedereen getest wordt.

Naar schatting bevinden zich momenteel in één op de drie verpleeghuizen één of meer Covid-19-patiënten. Er komen volgens het RIVM niet veel nieuwe verpleeghuizen met Covid-19-meldingen bij. Wel verspreidt het virus zich verder in de huizen waar al meldingen zijn gemaakt.

EK voetbal voor vrouwen verplaatst naar 2022

Het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen, dat gepland stond voor de zomer van 2021, wordt gehouden in de zomer van 2022. De UEFA besloot daar donderdag toe, vermoedelijk omdat de Olympische Spelen van dit jaar en het EK voetbal voor mannen verschoven zijn naar volgend jaar.

Het toernooi wordt van 6 tot en met 31 juli in Engeland gehouden, de finale is op Wembley. Tijdens het vorige Europese Kampioenschap in 2017 wonnen de 'Oranje Leeuwinnen' de titel in eigen land. Het team is zo goed als zeker van plaatsing, en heeft zich al gekwalificeerd voor de Spelen in Tokio.

De UEFA vergadert donderdag in het Zwitserse Nyon over de voortgang van Europese competities en bekertoernooien. Het streven van de federatie is om de competities nog uit te spelen en mogelijk via een afgeslankte constructie een winnaar voor de Champions League en de Europa League te kunnen uitroepen. Of dit gaat lukken is nog niet zeker; in België en Nederland werden de competities al beëindigd.

Lineth Beerensteyn van Nederland in duel met Abby Dahlkemper van de Verenigde Staten tijdens de finale van het WK voetbal voor vrouwen in Frankrijk. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Dodental Italië vermoedelijk 10.000 hoger dan gedacht

Waarschijnlijk is het aantal mensen in Italië dat direct of indirect door Covid-19 is overleden, zeker 10.000 hoger dan de ruim 25.000 coronadoden die sinds woensdag officieel staan geregistreerd. Alleen al in de zwaarst getroffen regio Lombardije ligt het dodental ongeveer 7.000 boven het officiële dodental, dat woensdagavond voor die regio op 12.740 stond.

Dit concludeert een groep wetenschappers op basis van een analyse van cijfers van het Istat, het Italiaanse statistische bureau. Zij hebben het gemiddelde aantal doden in de periode van 22 februari tot 4 april van voorgaande jaren vergeleken met de Istat-cijfers over het aantal overledenen in dezelfde periode dit jaar. In het onderzoek, waarover de krant La Repubblica donderdag bericht, wordt geconstateerd dat er op 4 april een verschil was van 10.000 doden tussen het gemiddelde gaantal doden die de voorgaande jaren vielen en het aantal coronadoden. Het feitelijke verschil is nu, ruim twee weken later, vermoedelijk nog hoger.

Vooral de vele sterfgevallen in verpleeghuizen zijn slecht of helemaal niet in kaart gebracht. De onderzoekers vermoeden dat ook veel niet Covid-19 zieken zijn overleden omdat ze door de coronanoodtoestand in de ziekenhuizen geen of onvoldoende zorg kregen.

Aantal wekelijkse faillissementen afgenomen tot 65

Vorige week zijn zestig bedrijven en instellingen en vijf eenmanszaken failliet verklaard. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. Het aantal ligt een stuk lager dan de week daarvoor: toen werden 89 bedrijven en instellingen en drie eenmanszaken failliet verklaard.

Over de eerste zestien weken van 2020 (dus tot en met vrijdag 17 april) zijn 986 bedrijven en instellingen failliet verklaard: één minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast zijn tot en met afgelopen vrijdag 164 faillissementen van eenmanszaken uitgesproken: 36 minder dan in 2019.

Omdat er tussen de aanvraag van een faillissement en het uitspreken daarvan vaak enkele weken zitten, is het mogelijk dat het verschil met 2019 de komende weken groter wordt. Het noodpakket van het kabinet om de economie te ondersteunen zal een positieve invloed hebben.

De meeste bedrijven die dit jaar zijn omgevallen, zitten in de zogenoemde specialistische zakelijke dienstverlening. Daaronder vallen onder meer juridische dienstverlening en architecten- en reclamebureaus. Op de tweede en derde plek staan groothandel- en detailhandelbedrijven. Het CBS benadrukt dat het aantal faillissementen in deze sectoren niet opvallend groot is. In andere weken zijn evenveel of meer faillissementen per week uitgesproken in deze branches.

Lees ook: Eerste coronafaillissementen zijn ‘stilte voor de storm’

Radboudumc ontwerpt gezichtsscherm voor zorginstellingen in hele land

Vanaf deze donderdag worden wekelijks honderdduizend gezichtsscherm geproduceerd die door het Radboudumc in Nijmegen zijn ontworpen. De face shields zullen gebruikt worden door zorginstellingen in het hele land. Het scherm is goedgekeurd door de inspectie en beschermt het gezicht tegen spatten die vrijkomen bij hoesten, niezen en medische handelingen met een „hoog spatrisico”, zoals intubatie of uitzuigen.

Het gezichtsscherm kan gebruikt worden in combinatie met een chirurgisch masker en dient als extra bescherming tegen zogenoemde aerosolen, waarin het coronavirus zich verspreidt. Het masker kan als vervanging dienen voor de spatbrillen die momenteel veel worden gebruikt door zorgpersoneel dat met coronapatiënten werkt.

Gezichtsschermen werden tot dusver niet in Nederland geproduceerd. De extra productie moet helpen de dreigende tekorten van medische beschermingsmiddelen tegen te gaan, aldus het Nijmeegse ziekenhuis. Het masker zal geproduceerd worden door het Waalwijkse bedrijf PIANT.

Twitter avatar radboudumc Radboudumc Vanwege het tekort aan beschermende hulpmiddelen heeft het Radboudumc een gezichtsschild ontwikkeld. Deze schilden gaan deze week in productie voor andere zorginstellingen in het land.
https://t.co/PK57NMIHnW https://t.co/AhJXTYHUig

'Kabinet: basisscholen in juni weer volledig open'

Het kabinet wil dat basisschoolleerlingen in juni weer hele dagen naar school gaan. Als de eerste weken na de meivakantie goed verlopen, wordt daartoe besloten meldt de NOS op basis van bronnen in Den Haag. Het kabinet hoopt te bereiken dat kinderen een zo klein mogelijke leerachterstand oplopen.

Het is nog niet zeker wanneer de scholen weer open kunnen. Mogelijk zou de volledige heropening van de scholen al kunnen plaatsvinden op 2 juni. Zo kunnen scholieren nog vier tot zes weken reguliere lesdagen volgen. Tijdens zijn persconferentie afgelopen dinsdag kondigde minister-president Rutte aan dat de basisscholen vanaf 11 mei weer opengaan. De leerlingen krijgen verschillende dagdelen les.

Voor het eerst in weken minder dan duizend Belgische coronapatiënten op IC

Het aantal Belgen met Covid-19 dat op de intensive care ligt, is voor het eerst in bijna een maand onder de duizend gezakt. Het zijn er nu 993, 27 minder dan een dag eerder, heeft het Nationaal Crisiscentrum donderdag laten weten. Begin april verbleven er nog een kleine dertienhonderd coronapatiënten op Belgische IC's.

De afgelopen dag zijn er bij de autoriteiten 230 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gemeld, wat het totaal op 6.490 brengt. Nog 4.527 Belgen met Covid-19 liggen in het ziekenhuis, 238 minder dan op woensdag.

Lees ook: Waarom België zoveel coronadoden telt

Verder lijken demografische gegevens uit te wijzen dat België het aantal coronadoden beter inschat dan andere landen, aldus het Crisiscentrum. Het land telt relatief gezien veel sterfgevallen, wat komt doordat ook doden worden meegeteld die wél coronasymtomen hadden maar níet waren getest op het virus. Data over het aantal stergevallen in België tonen aan dat de telmethode hout snijdt, aldus viroloog Steven Van Gucht donderdag tijdens een persconferentie. „Onze rapportering komt goed overeen met de oversterfte die we zien van de bevolking in zijn geheel.”

Medisch personeel vervoert een coronapatiënt in een ziekenhuis in Luik. Foto Yves Herman/Reuters

Spanje meldt 440 nieuwe doden door Covid-19

De Spaanse autoriteiten hebben de afgelopen dag 440 nieuwe meldingen binnengekregen over sterfgevallen door het coronavirus. Niet al deze mensen zijn ook daadwerkelijk in datzelfde tijdsbestek overleden, omdat meldingen vaak later worden doorgegeven. In totaal heeft Covid-19 in Spanje nu aan 22.157 mensen het leven gekost.

Het virus is nu bij 213.024 Spanjaarden officieel vastgesteld. Bijna negentigduizend mensen zijn genezen verklaard. Zoals in alle landen zeggen deze cijfers niet alles: lang niet alle mensen met verschijnselen die passen bij een coronavirusinfectie worden ook daadwerkelijk getest.

Pompeo: China vernietigde bewijs bij uitbraak coronavirus

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft China ervan beschuldigd in een vroeg stadium van de corona-uitbraak monsters van het virus te hebben vernietigd, zodat nooit meer achterhaald kan worden wat de oorsprong van het virus is. De aantijging past in een reeks Amerikaanse beschuldigingen aan het adres van China. Eerder hebben de VS China ervan beschuldigd dat het de uitbraak niet snel genoeg heeft aangepakt en dat het belangrijke informatie heeft achtergehouden. In de VS is ook geopperd dat het virus is ontsnapt uit een laboratorium in Wuhan.

Zelfs nadat Beijing de uitbraak had gemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) „heeft China niet alle informatie gedeeld die het had”, aldus Pompeo. „In plaats daarvan verdoezelde het hoe gevaarlijk de ziekte is.” China hield volgens Pompeo een maand stil dat het virus van mens-op-mens kon worden overgedragen totdat het zich over heel China had verspreid. Mensen die de wereld wilden waarschuwen werden volgens Pompeo gecensureerd en monsters werden vernietigd. Australië heeft opgeroepen tot een internationaal onderzoek naar de oorsprong van het virus. China noemde die oproep een „politieke zet.”

De VS hebben hun steun aan de WHO opgeschort omdat de organisatie niet hard genoeg zou hebben opgetreden tegen China. Beijing maakte bekend 27 miljoen dollar extra te doneren, nadat het in maart al 18 miljoen extra had gedoneerd.

Lees ook: Ontsnapte het virus uit een chinees lab? Dat wil de regering-Trump weten

Fransen bellen vaker naar noodnummer voor kindermishandeling

De strenge lockdown in Frankrijk lijkt te leiden tot een toename van kindermishandeling. Uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat noodnummer 119 voor kinderen in nood vorige week 14.531 keer is gebeld: ruim 89 procent vaker dan in dezelfde week een jaar eerder. Hiermee zet de stijging van het aantal noodtelefoontjes over kinderen die begin april is ingezet door.

Het aandeel telefoongesprekken dat als „urgent” wordt geclassificeerd is eveneens toegenomen. Het gaat om een stijging van 60 procent vergeleken met 2019. Bij dergelijke urgente telefoontjes worden de nooddiensten meteen ingeschakeld. In de afgelopen twee weken werd de politie bij bijna 30 procent van de meldingen ingeschakeld: 230 procent meer dan in dezelfde periode in 2019.

De meeste telefoontjes naar 119 worden gepleegd door minderjarigen die bellen omdat ze zelf in een noodsituatie verkeren of omdat zij zich zorgen maken over een vriend of vriendin. Ook bellen veel mensen die zich zorgen maken over wat er zich afspeelt bij hun buren. Wat mogelijk meespeelt in de stijging van het aantal belletjes naar 119, is dat de Franse overheid eind maart een campagne heeft gevoerd om het noodnummer beter op de kaart te zetten. Deze was volgens het ministerie veelvuldig op radio, televisie en online te vinden.

Ook in Nederland wordt gevreesd voor een toename van kindermishandeling en huiselijk geweld door de coronacrisis. Landelijk netwerk Veilig Thuis ziet tot dusver een kleine toename in het aantal meldingen, maar vreest dat de situatie ernstiger is omdat hulpdiensten en scholen door de coronamaatregelen minder zicht hebben op wat zich achter gesloten deuren afspeelt dan normaal.

Lees ook: Coronacrisis maakt slachtoffers van huiselijk geweld onzichtbaar

Hygiënegigant Essity verwacht stilte na massaal hamsteren wc-papier

Essity, een grote producent van hygiëne-artikelen, heeft als gevolg van de coronacrisis 20 procent meer verkocht in maart. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het Zweedse bedrijf donderdag heeft gepubliceerd. Onder meer wc-papier, incontinentie- en babyluiers en maandverband werden veelvuldig ingeslagen. Over het hele kwartaal is de verkoop met 8 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Hoewel Essity de afgelopen maanden flink profiteerde van de coronacrisis, vreest het bedrijf dat het hamsteren van wc-papier en andere producten aan het begin van de crisis zal leiden tot minder verkoop in het tweede kwartaal. Ook het feit dat mensen minder reizen en geen horeca bezoeken vanwege de lockdownmaatregelen in veel landen, zal volgens het bedrijf een negatieve invloed hebben op de verkoop in de komende maanden.

Op de lange termijn denkt Essity dat de vraag naar hygiëneproducten hoog zal blijven. Volgens het Zweedse bedrijf is de „focus op handhygiëne” toegenomen door de pandemie.

In de fabrieken was het doorwerken om de vraag aan te kunnen: Al ons wc-papier komt uit één dorp in de Ardennen

Ook in de kwartaalcijfers van de Brits-Nederlandse levensmiddelengigant Unilever is de invloed van de coronacrisis duidelijk te zien. Het concern verkocht de afgelopen maanden meer hygiëneproducten, houdbaar eten en ander voedsel dat thuis wordt geconsumeerd. De verkoop van producten voor buiten de deur, zoals ijs, ligt daarentegen zo goed als stil.

Unilever noemt de pandemie „ongekend zwaar en langdurig” en stelt daarom niet goed in te kunnen schatten hoe de verkoopcijfers er de rest van het jaar uit zullen zien. De stijging in vraag naar hygiëneproducten compenseert de vraaguitval in de andere productcategorieën voorlopig niet, zei topman Alan Jope eerder tegenover CNBC. Beleggers reageerden bij opening van de beurs teleurgesteld op de cijfers; het aandeel Unilever opende 4,5 procent lager.

Aantal bevestigde besmettingen Duitsland stijgt opnieuw

Het aantal Duitse patiënten dat is besmet met het het coronavirus is de afgelopen 24 uur met 2.352 toegenomen tot 148.046. Dat meldt het Robert Koch-Institut, de Duitse versie van het RIVM, donderdag. Het is de derde dag op rij dat het aantal positieve testen toeneemt. In Duitsland wordt meer aandacht gegeven aan dit getal omdat er relatief veel getest wordt. Het aantal sterfgevallen door het virus dat Covid-19 veroorzaakt nam met 215 toe tot 5.094.

Eerder deze week maakte Duitsland al bekend dat ook het zogenoemde reproductiegetal iets is toegenomen. Waar een gemiddelde Duitse coronapatiënt eerder gemiddeld 0,8 personen besmette, was dat begin deze week 0,9. De oorzaak voor de toename is nog niet bekend.

In het land zijn deze week de eerste maatregelen versoepeld - onder meer winkels tot 800 vierkante mogen weer open. Wat voor gevolgen dit heeft op de verspreiding van het coronavirus is pas over twee weken te zeggen.

Bondskanselier Angela Merkel zei later donderdagochtend in het parlement dat Duitsland zich nog niet in de laatste fase van de epidemie bevindt. Ze stelde dat „we nog lang zullen leven met het virus” en benadrukte de noodzaak van de coronamaatregelen. De restricties hebben volgens haar voor tijdswinst gezorgd waardoor het zorgstelsel de grote vraag tot dusver aankan.

Lees ook: Merkel is bang voor ‘orgie’ aan debatten over versoepeling

'Huisartsen tellen nog zo'n 1.900 coronadoden die niet zijn getest'

Huisartsen hebben tot nu toe zo'n 1.900 meldingen gedaan van patiënten die zijn overleden aan Covid-19, maar mogelijk niet zijn meegeteld in het officiële sterfgetal. Het Consortium Huisartsgeneeskunde heeft de meldingen verzameld en de voorlopige resultaten woensdagavond gedeeld in een webinar van de Landelijke Huisartsen Vereniging, meldt BNR.

Onder huisartsen loopt een onderzoek naar overleden coronapatiënten die buiten het ziekenhuis geholpen werden, of die in het ziekenhuis zijn overleden maar niet zijn getest op aanwezigheid van het virus. Onder de doden zijn ook mensen die in verzorgingstehuizen woonden. Als in een dergelijke instelling meer dan twee patiënten positief gebleken zijn, worden daar namelijk geen nadere tests meer gedaan. De huisartsen hopen met het onderzoek een beter beeld te krijgen van de omvang van de virusuitbraak.

De cijfers die tijdens de webinar werden gedeeld zijn nog niet definitief, waarschuwden de onderzoekers volgens BNR. Nog niet alle artsen hebben hun cijfers ingestuurd. Ook zullen sommige patiënten mogelijk dubbel geteld zijn. De definitieve bevindingen worden waarschijnlijk later deze week gepubliceerd.

Het is duidelijk dat het werkelijke sterftecijfer door Covid-19 hoger ligt dan de ruim vierduizend doden die tot nu toe zijn bevestigd. In cijfers die het CBS met het RIVM samenstelt over het totale aantal mensen dat in in Nederland overlijdt (ongeacht de doodsoorzaak) blijkt dat er de voorbije weken veel meer mensen doodgaan dan in dezelfde periode de afgelopen jaren. In zowel de week die begon op 16 april als de week ervoor stierven zo'n vijfduizend mensen, terwijl dat er begin maart nog zo'n drieduizend waren.

Dagelijks dodental VS blijft schommelen: afgelopen 24 uur een forse daling

In de Verenigde Staten zijn het afgelopen etmaal 1.738 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt de Johns Hopkins Universiteit. Dat is een forse daling ten opzichte van een dag eerder toen er nog 2.751 coronadoden werden gemeld.

Het aantal bevestigde Amerikaanse coronadoden kent een grillig verloop. In en na het weekend waren er drie dagen op rij van minder dan tweeduizend doden, terwijl het dodental gisteren dus weer fors opliep. Vorige week donderdag werd een recordaantal van 4.491 doden geregistreerd.

Het totale aantal overledenen bij wie het virus dat Covid-19 veroorzaakt is vastgesteld, is inmiddels gestegen naar 46.853. In de VS zijn in totaal bijna 4,5 miljoen mensen getest op het coronavirus en zijn ruim 839.000 besmettingen vastgesteld.

In absolute zin is zowel het aantal besmettingen als het aantal doden verreweg het hoogste van alle landen ter wereld.

Akkoord over relatief bescheiden nieuw steunpakket in Duitsland

Duitsland gaat de werkloosheidsuitkeringen verhogen, de belastingen voor restaurants verlagen en ook kleine bedrijven een belastingvoordeel geven. De leiders van de Duitse coalitiepartijen CDU van Angela Merkel, CSU en SDP hebben woensdagavond laat ingestemd met een nieuw steunpakket ter waarde van tien miljard euro, waar deze maatregelen onderdeel van uitmaken.

Het nieuwe steunpakket moet de economie beter beschermen tegen de gevolgen van de coronapandemie: „Duitsland heeft de uitbraak van Covid-19 met succes weten te vertragen door drastische beperkende maatregelen. Dat heeft grote economische en sociale gevolgen”, stellen de coalitiepartijen na ruim zeven uur onderhandelen in een gezamenlijke verklaring.

Naast de verhoging van de werkloosheidsuitkeringen en de belastingverlaging voor restaurants en kleine bedrijven krijgen scholen 500 miljoen euro van de regering om digitale thuislessen te geven. Leerlingen die niet de juiste apparatuur hebben, kunnen aanspraak maken op een beurs van 150 euro.

Het nieuwe pakket van 10 miljard euro is ondanks de voor de verschillende sectoren meer dan welkome steun een schijntje in vergelijking met het eerste pakket aan noodmaatregelen van eind vorige maand. Dat had een waarde van maar liefst 750 miljard euro.

President Trump ondertekent decreet voor immigratiestop

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het decreet ondertekend voor de door hem aangekondigde tijdelijke immigratiestop tijdens de coronacrisis.

De VS zullen de komende zestig dagen geen aanvragen behandelen van zogeheten ‘green cards’ voor mensen die permanent in het land willen komen wonen: „Dit zal ervoor zorgen dat werkloze Amerikanen van alle achtergronden vooraan in de rij staan voor banen bij het openen van onze economie”, zei Trump tijdens zijn dagelijkse persconferentie.

De maatregel is van toepassing op immigranten die de VS in willen voor werk of op basis van familiebanden. Artsen, verplegers en andere zorgmedewerkers zijn uitgezonderd, net als andere immigranten die „essentieel” werk kunnen verrichten in de strijd tegen het coronavirus.

Donald Trump

Foto Michael Reynolds/EPA

Eerder op de Amerikaanse woensdagmiddag was er nog sprake van mogelijk uitstel van de ondertekening van het decreet, omdat overheidsjuristen het plan nog juridisch aan het toetsen waren. Volgens critici misbruikt de president de coronacrisis om een van zijn politieke stokpaardjes door te voeren.

Lees ook: In gevecht met de ‘onzichtbare vijand’ wil Trump even geen immigratie

Tijdens zijn dagelijkse persconferentie zei Trump ook dat hij het niet eens is met de beslissing van de gouverneur van de staat Georgia om de economie weer open te gooien.

De Republikeinse gouverneur Brian Kemp staat toe dat onder anderen schoonheidsalons, tattooshops en bowlingbanen vanaf vrijdag de deuren weer openen, meldt Reuters. „Het is gewoon te snel. Ik denk dat het te snel is”, zei Trump daarover. „Ze kunnen iets langer wachten. Maar een beetje langer, niet veel. Veiligheid moet voorop staan.”

In Georgia zijn meer dan 20.000 coronabesmettingen vastgesteld en meer dan 800 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Wopke Hoekstra keert zich tegen mogelijke bonus topman Air France-KLM

Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) vindt een bonus voor topman Ben Smith van Air France-KLM „niet te verenigen met steun van de belastingbetaler.” Hoekstra reageert daarmee op het nieuws dat de bonus van Smith dit jaar mede bepaald wordt door hoeveel steun hij binnen weet te halen om de luchtvaartmaatschappij door de coronacrisis te slepen.

Wopke Hoekstra

Minister Wopke Hoekstra van Financiën (CDA) Foto Bart Maat/ ANP

Hoekstra zegt tegen persbureau ANP dat de Staat, als grootaandeelhouder in het moederbedrijf van KLM, op de aanstaande aandeelhoudersvergadering duidelijk zal maken tegen een bonus voor Smith te zijn, nu de Nederlandse overheid het bedrijf financieel overeind moet houden.

Air France-KLM zit net als de hele luchtvaartsector letterlijk aan de grond door de coronacrisis en heeft daarom bij Nederland en Frankrijk aangeklopt voor noodsteun. De Nederlandse overheid betaalt nu al een groot deel van het salaris van het KLM-personeel en dat zal voorlopig nog wel nodig blijven gezien alle reisbeperkingen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.

Onder de zogeheten NOW-regeling zijn bonussen, dividend en de inkoop van eigen aandelen taboe. KLM zag dit weekend na flinke ophef af van de voorgenomen verhoging van het variabele loon van topman Pieter Elbers. Wat Hoekstra betreft moet dus ook de CEO van het moederbedrijf afzien van zijn mogelijke bonus over 2020.

Lees ook: Steun speelt mee bij bonus topman Air France-KLM

Correctie 23/4 om 05.05 uur: Een eerdere versie van deze update had als kop: 'Wopke Hoekstra wil Air France-KLM geen steun meer verlenen als topman bonus krijgt', maar zo hard heeft hij het nu nog niet gesteld. Ondanks dat het wel een logische consequentie zou zijn van zijn kritiek op de mogelijke bonus is de kop daarom aangepast.

Amerikaanse vaccinexpert uit functie ontheven na weerstand tegen door Trump aangeprezen coronamedicijn

Directeur Rick Bright van de federale overheidsdienst die in de Verenigde Staten toeziet op de zoektocht naar een coronavaccin zegt uit zijn functie te zijn ontheven. Hij adviseerde het gebruik te beperken van het door Trump aangeprezen middel hydroxychloroquine als medicijn tegen Covid-19.

Volgens Bright en vele andere experts ontbreekt het wetenschappelijke bewijs voor de werking van hydroxychloroquine tegen het coronavirus.

„Hoewel ik bereid ben om alle opties te bekijken en 'out of the box' te denken voor effectieve behandelingen, heb ik me terecht verzet tegen pogingen om op verzoek een onbewezen medicijn aan het Amerikaanse publiek te leveren”, stelt Bright in een verklaring na zijn ontslag als directeur.

Hij leidde de Biomedical Advanced Research and Development Authority die een belangrijke rol speelt bij de bestrijding van het coronavirus al sinds 2016 en is nu overgeplaatst naar een andere federale gezondheidsinstelling in een kleinere rol.

Lees ook een eerder stuk van correspondent Bas Blokker over hydroxychloroquine: ‘President Trump zei dat het werkte’

Marianne Faithfull ontslagen uit ziekenhuis

De 73-jarige Britse zangeres Marianne Faithfull is na 22 dagen ontslagen uit het ziekenhuis. Bij haar werd begin deze maand het coronavirus vastgesteld en nu gaat ze verder thuis herstellen.

Volgens haar manager is ze heel blij met alle steun die ze heeft gekregen van fans de laatste weken en heeft de Britse gezondheidsdienst NHS haar leven gered:

Marianne thanks you all for your kind messages of concern which have meant a great deal through what is a such a difficult time for so many. She is also very grateful to all the NHS staff who cared for her at the hospital and, without doubt, saved her life.

— Marianne Faithfull (@Faithfull_M) April 22, 2020

Faithfull is een icoon uit de jaren zestig met hits als As Tears Go By, The Ballad of Lucy Jordan en Summer Nights en de ex van Rolling Stones-zanger Mick Jagger. Ze heeft in haar leven al met heel wat meer gezondheidsklachten te kampen gehad. Zo leed ze aan hepatitis C, borstkanker en anorexia en had ze ook een drugsverslaving.

In Groot-Brittannië zijn ook premier Boris Johnson, kroonprins Charles en steracteur Idris Elba besmet geraakt met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt, maar correspondent Melle Garschagen constateert dat het virus toch vooral toeslaat in de lagere sociale klassen.

Lees zijn stuk hier: Corona legt rauwe Britse ongelijkheid genadeloos bloot

Nederlands bedrijfsleven pleit voor soepeler grensverkeer

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen dat de coronacrisis zonder goede Europese en internationale samenwerking nog dieper wordt. Voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW wijst er in een actieplan op dat alle reisbeperkingen problemen opleveren op het gebied van handel en grensoverschrijdend verkeer van personen:

„Aan de Europese binnengrenzen is gedoe, we strijden om schaarse medische hulpmiddelen en migranten zijn bang om weer terug te gaan naar de landen waar ze tot voor kort met succes werkten. Meer dan ooit vraagt deze tijd om internationale samenwerking in plaats van strijd.”

In een aan minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel (D66) aangeboden actieagenda pleiten de werkgeversorganisaties voor de invoering van een EU-verplaatsingsvergunning voor werknemers in cruciale beroepen en voor Europese 'greenlanes' voor alle goederen, waarbij wachttijden aan de grens maximaal vijftien minuten zijn.

Volgens voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland is dat ook erg belangrijk voor kleinere ondernemingen:

„Veel mkb-bedrijven zijn afhankelijk van buitenlandse toeleveranciers of klanten. Het is van belang om nu de grenzen zo goed mogelijk open te houden.”

In het uit tientallen voorstellen bestaande actieplan pleit het Nederlandse bedrijfsleven ook voor maatregelen om het opkopen van strategische bedrijven tegen te gaan en voor extra aandacht voor ontwikkelingslanden.

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Zonder de anticoronamaatregelen die de regering heeft genomen, waren naar schatting ruim 23.000 extra IC-opnames nodig geweest, aldus directeur infectieziektenbestrijding van het RIVM Jaap van Dissel. Sinds het begin van de uitbraak zijn 2.679 Nederlandse coronapatiënten op de IC beland, momenteel liggen er nog 1.050. Zeker 4.054 mensen zijn overleden aan het coronavirus.
 • Minister Schouten laat onderzoeken of varkens besmet kunnen raken met Covid-19. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de dieren het virus niet oplopen, maar de minister wil zeker weten dat zij niet „een reservoir” kunnen zijn van corona, ook als het virus niet meer circuleert onder mensen.
 • Burgemeesters Ahmed Aboutaleb en Ahmed Marcouch hebben hun medemoslims verzocht om ook tijdens de ramadan, die vrijdag begint, de coronamaatregelen in acht te nemen. De burgemeesters van Rotterdam en Arnhem vragen de moslimgemeenschap het gebed en de iftar (de maaltijd na zonsondergang) „vooral thuis” te houden.
 • De eerste tien coronapatiënten hebben in Nederland een transfusie gekregen met bloedplasma van ex-Covid-19-patiënten, meldt het Erasmus MC.
 • Basisschoolleerlingen moeten wat betreft de PO-raad na 11 mei geen halve maar hele dagen naar school gaan. Met deze richtlijn hoopt de koepelorganisatie van alle basisschoolbesturen „zo min mogelijk verplaatsingsbewegingen van leerlingen en ouders te creëren”. Ook zou dit beter aansluiten op de buitenschoolse opvang.
 • Franse bedrijven hebben voor meer dan tien miljoen werknemers een tijdelijke werkloosheidsuitkering aangevraagd. Het gaat om meer dan de helft van alle werknemers in de private sector. In het Verenigd Koninkrijk is volgens de Britse minister van Volksgezondheid de coronapiek bereikt.

 

Lees hier het blog van woensdag terug