Corona

Forse afname op IC’s

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat verzorgd wordt op een IC is dinsdag voor het eerst fors afgenomen. Het gaat om een daling van 71 patiënten, en dat is volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) „zeer goed nieuws”.

Het formele dodental door het coronavirus in Nederland liep dinsdag met 165 op, tot 3.916. Het aantal gemelde sterfgevallen was zoals vaker op dinsdag relatief hoog, doordat in het weekend minder gemeld wordt en er een ‘inhaaleffect’ plaatsvindt. Ook zijn er 118 nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten gemeld.

Ziekenhuizen kunnen „zo lang dat nodig is” maandelijks een voorschot aanvragen bij zorgverzekeraars als zij door de coronacrisis niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Door de uitbraak van het coronavirus hebben ziekenhuizen geplande niet-spoedeisende zorg grotendeels afgezegd, waardoor zij inkomsten mislopen.

Het aantal mensen dat wereldwijd aan acute honger lijdt kan eind 2020 zijn verdubbeld door de coronacrisis. Het Wereldvoedselprogramma van de VN verwacht dat het aantal mensen in acute voedselonzekerheid eind dit jaar zal zijn gestegen tot 265 miljoen.

Het Robert Koch-Institut in Duitsland waarschuwt voor een mogelijke tweede golf van besmettingen in het land. Het aantal bevestigde besmettingen nam van maandag op dinsdag met 1.785 toe: een grotere stijging dan een etmaal eerder.

Ondernemers raken steeds meer gefrustreerd over het gebrek aan erkenning van „de schrijnende economische problemen” door het coronavirus. In een reactie op het besluit om de meeste coronamaatregelen te verlengen hebben werknemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland het kabinet dinsdagavond gevraagd om een tweede steunpakket.

Het consumentenvertrouwen is nog nooit zo hard gedaald als in april. Door de coronacrisis zijn consumenten pessimistisch over de economische situatie in het komende jaar en ook de koopbereidheid is flink afgenomen, blijkt deze woensdag uit cijfers van het (CBS).

De staat Missouri heeft drie Chinese ministeries en de Chinese Communistische Partij aangeklaagd wegens nalatigheid in hun handelwijze na de uitbraak van het coronavirus in de stad Wuhan. Volgens Eric Schmitt, de procureur-generaal van Missouri, moet het land ter verantwoording geroepen worden „voor het onnoemelijke leed dat ze veroorzaakt hebben”.

Sail Amsterdam wordt pas weer in 2025 gehouden. Het maritieme evenement kan deze zomer niet doorgaan door de coronamaatregelen. Uitstellen naar volgend jaar was geen optie, zegt de organisatie, omdat niet zeker is dat het dan wel veilig kan, en omdat veel grote internationale zeilschepen al zijn geboekt voor andere evenementen.