Brieven

Brieven 22/4/2020

Mondkapjes

Niet zo eigenwijs, NL

China, Japan, de VS, Duitsland, België: iedereen is overgegaan tot het aanbevelen van mondkapjes in het publieke domein, met name waar anderhalve meter afstand houden moeilijk tot onmogelijk is. Denk aan openbaar vervoer, kapperszaken en winkelgebieden. Onze overheid weet het beter. Niet nodig.

Er worden drie redenen aangevoerd, namelijk: de bescherming zou niet afdoende zijn, een mondkapje geeft een vals gevoel van veiligheid en er zijn nog steeds tekorten (De psychologie van het mondkapje, 17/4). Laten we dit eens vergelijken met de bouwhelm. Die is niet afdoende als er een piano naar beneden stort en een stupide drager zou zich ten onrechte volledig beschermd kunnen achten. Niettemin zijn ze terecht verplicht op de bouwplaats en er is voorraad genoeg. Mondkapjes bieden geen volledige bescherming, maar iedere minkukel kan begrijpen dat ze op zijn minst een barrière opwerpen op de weg van het virus naar een volgend slachtoffer. Dóén dus, Nederland, en niet de wijsneus uithangen!

Waarom zijn die dingen nog niet op voorraad bij drogist en bol.com? Zitten de inkopers te pitten?

Coronarust

Waarom alles of niets?

Een mooi stuk van Olga Tokarczuk (Niets zal meer hetzelfde zijn, 18/4) en ik herken er best veel in. Ook al zou ik niet voorgoed in deze lockdown willen blijven – met gesloten bioscopen en musea, en, goed dan, gesloten horeca – geniet ook ik van de rust en verlang ik niet terug naar de situatie waarin er veel te veel is van alles, als straks ons land weer tot het oude hersteld is. Maar schijnbaar of blijkbaar is het een kwestie van alles of niets. Vreemd.

Europese geopolitiek

Neem positie VS over

Het lijkt me een uitgelezen kans voor de EU om een wat grotere rol in de wereld te gaan spelen door de contributie aan de WHO, die de VS hebben ingetrokken, over te nemen.

Overheidssteun

KLM, nationaal icoon?

KLM profileert zich als nationaal icoon (Met 300 miljoen is de culturele sector geholpen, niet gered 17/4). Toch leidt dat niet tot een voorkeursbehandeling voor werknemers uit ons land. KLM benadrukt juist het belang van Schiphol voor de overstappers waar we in Nederland alleen maar lawaai en luchtverontreiniging aan ‘verdienen’. Overstappers krijgen voordeliger tarieven. Zodat ik naar bijvoorbeeld China voordeliger van Milaan of Warschau en via Amsterdam kan vliegen. Het klimaat is de verliezer, natuurlijk. Vasthouden aan een verondersteld nationaal erfgoed kan ons nog heel wat gaan kosten waarvoor we niets terugkrijgen.

Overheidssteun (2)

Steun ook de Kerken

Premier Rutte ontraadt een motie waarin opgeroepen wordt ook de kerken te steunen. Door de opgelegde sluiting valt ook voor hen een belangrijk deel van de inkomsten weg, terwijl de vaste lasten van hulpverlening, van (vaak monumentale) gebouwen en betaling van personeel blijven. Hij zei: „Ik denk niet dat het op de weg van de overheid ligt om religieuze organisaties te steunen.” Vreemd, want deze ‘religieuze organisaties’ spelen, los van het geloof van hun aanhangers, een belangrijke rol in het maatschappelijke en culturele leven, minstens zo belangrijk als die van de culturele sector. Komt bij dat wanneer een kerkgebouw vanwege kunsthistorisch belang op de monumentenlijst geplaatst wordt er in feite een onteigening plaatsvindt, terwijl de overheid graag de kerkbesturen met het leeuwendeel van de onderhoudskosten laat zitten. In de VS zette president Clinton, ook onder verwijzing naar de scheiding tussen kerk en staat, de subsidies aan

‘religieuze organisaties’ stop. Bush jr. echter hervatte wederom de steun aan kerken met als argument dat de staat organisaties subsidieert die een belangrijke factor spelen in het maatschappelijk leven – hulpverlening, opvang, gaarkeukens – zonder te kijken naar de inspiratiebron van hun handelen.

Een stuk liberaler dan Rutte dus.


pastoor St. Mathiaskerk t