Thuiskok

Budino di latte

Pannacotta is zo’n toetje dat ik zelden maak of eet, maar als ik het krijg, denk ik: dat zou ik vaker moeten maken. Misschien is het maar goed dat ik die gedachte zelden in daden omzet, want het is lekker maar ook niet heel gezond. Voor wie het wel regelmatig maakt of wil maken, is budino di latte een verantwoord(er) alternatief. Een melkpudding met olijfolie uit het Umbrische stadje Bevagna, in het hart van Italië. Olijfolie in of met baksels vind ik sowieso een geweldige combinatie – de subtiele smaak van goede olijfolie in deeg of pudding zorgt voor een interessant dessert. Alleen jammer dat je er meestal zo veel goede olijfolie voor moet gebruiken.

Week de gelatine in koud water. Verwarm melk en suiker tot 70 graden. Doe de venkelbloemen erbij. ‘Knijp’ de gelatineblaadjes uit en roer ze door de melk. Laat de melk iets afkoelen en giet hem in de vormpjes. Je kunt ervoor kiezen eerst de bloemen of de zaadjes uit de melk te zeven. Laat minimaal vier uur opstijven in de koelkast. Stort elk puddinkje op een bord en begiet met een dun straaltje olijfolie. Strooi er een snufje venkelbloemen overheen.