Rutte over versoepeling maatregelen: we staan aan het prille begin van de weg terug

Coronamaatregelen Basisschoolkinderen mogen vanaf 11 mei gedeeltelijk weer naar school. Evenementen blijven tot 1 september verboden. Dat heeft het kabinet-Rutte dinsdagavond bekendgemaakt.
Foto Bart Maat/ANP

De meeste coronamaatregelen blijven tot zeker 20 mei van kracht. Wel mogen kinderen in het basisonderwijs vanaf 11 mei weer gedeeltelijk naar school. Ook de kinderopvang mag vanaf die datum weer open. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond bekendgemaakt. Middelbare scholen blijven in ieder geval tot 1 juni gesloten. Daarna hoopt het kabinet dat ook het voortgezet onderwijs weer van start kan gaan tot aan de zomervakantie.

Basisschoolleerlingen gaan na de meivakantie de helft van de tijd naar school. Het speciaal onderwijs gaat helemaal open en onderwijspersoneel kan zich bij klachten laten testen. Daartoe is besloten omdat het ziekterisico voor jonge kinderen gering is, aldus het RIVM. Kinderen lopen het virus minder snel op en lijken dit minder snel over te dragen, legde RIVM-directeur Jaap van Dissel dinsdagavond uit. Het RIVM beroept zich op verschillende onderzoeken. Als kinderen wegblijven van school, komt de leerplichtambtenaar niet direct in actie.

Het kabinet hoopt dat het volledig openstellen van het basisonderwijs enkele weken na 11 mei mogelijk is. Verder worden de regels voor sporten voor kinderen tot en met 12 jaar en jongeren tussen de 13 en 18 zoals verwacht iets versoepeld. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen weer samen sporten, jongeren ouder dan twaalf mogen dat alleen als zij 1,5 meter afstand houden.

Eerder werd gespeculeerd dat de zomervakantie verkort zou worden, maar daar is vooralsnog geen sprake van.

Lees ook: Kinderen lijken minder vatbaar voor corona

Evenementen tot 1 september verboden

Evenementen blijven tot 1 september verboden. Dat betekent dat Pinkpop en de Nijmeegse Vierdaagse, maar ook het betaald voetbal tot die datum geschrapt zijn. „Dit offer moeten we met elkaar brengen”, zei Rutte dinsdagavond. Ook de horeca blijft voorlopig gesloten. Kappers en andere Nederlanders met een contactberoep mogen voorlopig nog niet aan het werk.

De al bestaande coronaregels blijven voorlopig van kracht. Voor de verpleegtehuizen geldt dat de strenge bezoekersregeling nog niet wordt aangepast. Het kabinet vreest dat bezoek in verzorgingstehuizen het aantal besmettingen onder ouderen doet toenemen, terwijl zij juist kwetsbaar zijn.

Rutte zei nog niet te kunnen zeggen wanneer verdere versoepelingen doorgevoerd kunnen worden, dat is volgens de premier afhankelijk van hoe goed de huidige maatregelen de komende tijd in acht worden genomen. In de week voor 20 mei volgt het volgende beslismoment. Wat betreft de uitbraak zei Van Dissel: „We zijn net over de top van de piek heen.”

‘Duivels dilemma’

„We staan voor duivelse dilemma’s. Ik heb daar enorm mee geworsteld”, zei de premier dinsdagavond. De cijfers in de ziekenhuizen en de IC’s zijn volgens hem hoopgevend, maar de druk op de zorg is nog steeds „gigantisch hoog”. In de persconferentie hamerde de premier er ook op dat de reguliere zorg zo snel mogelijk weer moet worden opgestart.

Lees ook: Twee maanden corona in Nederland, een overzicht van de maatregelen

De situatie in de verpleeghuizen noemde Rutte „zorgwekkend”. „Ik begrijp dat het ongeduld erin sluipt, maar we weten dat een snelle versoepeling ertoe kan leiden dat het virus in een tweede golf over ons heen komt.” Volgens hem is „blijvende zelfbeheersing” daarom nodig. Rutte: „Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf.”

Bij de versoepeling van de maatregelen zijn volgens de premier drie belangrijke punten in ogenschouw genomen: de zorgcapaciteit in Nederland, de bescherming van de meest kwetsbaren en de kennis over de manier waarop het virus zich gedraagt. Rutte: „We willen dolgraag verder versoepelen, maar het kan simpelweg niet.” Ook zei hij dat de coronacrisis is „een van de grootste en meest ingrijpende periodes” is die Nederlanders ooit zullen meemaken.

De regering-Rutte volgt met de maatregelen het advies van het het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet wekelijks adviseert over de uitbraak van het coronavirus. Het risico voor de volksgezondheid bij de opening van basisscholen en opvang is beheersbaar, aldus het OMT. Dinsdag nam het aantal Nederlandse coronapatiënten op de IC’s voor het eerst fors af. Het gaat om een daling van 71 patiënten.