Museumkaarten worden automatisch verlengd

Museumkaart Omdat alle musea gesloten zijn, verlengt de Museumvereniging automatisch de geldigheid van alle 1,4 miljoen Museumkaarten.

Een leeg Panorama Mesdag. Als gevolg van het coronavirus heeft het museum tijdelijk zijn deuren moeten sluiten voor bezoekers.
Een leeg Panorama Mesdag. Als gevolg van het coronavirus heeft het museum tijdelijk zijn deuren moeten sluiten voor bezoekers. Foto ANP/ Sem van der Wal

De Museumvereniging verlengt automatisch de geldigheid van de 1,4 miljoen Museumkaarten met de periode dat de musea gesloten zijn vanwege corona. Dat staat in de maandelijkse nieuwsbrief die aan de kaarthouders is gemaild en op de website van de Museumkaart.

Omdat alle musea zijn gesloten, is de Museumvereniging wettelijk verplicht kaarthouders oplossingen te bieden. Kaarthouders die geen verlenging willen, hebben nog twee keuzemogelijkheden voorgelegd gekregen. Ze kunnen hun geld over de sluitingsperiode terugvragen. Of het geld doneren aan de musea. Dat laatste kan via de site van de museumkaart.

Van de twee mogelijkheden is meteen druk gebruik gemaakt, vertelt een woordvoerder van de Museumvereniging. Van de ruim 11.000 kaarthouders die dat deden, koos 93 procent voor donatie en 7 procent voor geld terug.

De Museumvereniging is hoopvol gestemd dat meer kaarthouders voor donatie zullen kiezen, zegt de woordvoerder. Omdat de Museumkaart een stichting is met een zogeheten ANBI-status geldt de donatie als een fiscale aftrekpost.

Aanvulling (21/4/2020): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de Museumvereniging een mediacampagne gaat voeren om de voorwaarden bekend te maken. Dat wordt nog overwogen.