Kwartaalcijfers

Omzetdaling bij Philips ondanks vraag door virus

Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar bijna een kwart meer orders binnengekregen, met name door de sterk toegenomen vraag naar beademingsapparatuur en andere medische apparaten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Desondanks heeft het bedrijf over deze maanden minder omzet geboekt en minder winst gemaakt, blijkt uit maandag gepresenteerde cijfers.

De omzet bedroeg in het eerste kwartaal 4,2 miljard euro. Dat is een daling van 2 procent ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. De omzet van de tak van Philips die producten maakt voor persoonlijke verzorging (onder meer tandenborstels en scheerapparaten) is met 13 procent ingezakt. De nettowinst bedroeg 244 miljoen euro, zo’n derde minder dan in het eerste kwartaal van 2019.

Philips heeft 100 miljoen euro geïnvesteerd om de productie op te schroeven van apparaten waar nu wél grotere vraag naar is . Er werden in het eerste kwartaal al meer beademingsapparaten gemaakt dan voorheen, maar de productie daarvan moet in het derde kwartaal nog eens verviervoudigd zijn, schrijft het bedrijf. Zo wil het onder meer 43.000 extra apparaten maken voor de Amerikaanse markt. Al met al verwacht het bedrijf dat de omzet en de nettowinst aan het eind van dit jaar ongeveer even hoog uitkomen als vorig jaar. (NRC)