‘Als we langer dicht moeten, red ons dan’

Maatregelen In de sport zijn ze opgelucht. Daar worden de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, versoepeld. Maar de kappersbranche, de horeca en artiesten worden hard getroffen: alle festivals zijn tot 1 september afgelast, en kappers, kroegen en restaurants moeten in ieder geval tot 20 mei nog dichtblijven. “Ik vind dit heel moeilijk te behappen.”
Kapper Nick plaats plastic in zijn kapsalon. Kappers hebben samen met de vakbonden een speciaal protocol opgesteld om kapsalons weer open te kunnen doen ondanks het nieuwe coronavirus.
Kapper Nick plaats plastic in zijn kapsalon. Kappers hebben samen met de vakbonden een speciaal protocol opgesteld om kapsalons weer open te kunnen doen ondanks het nieuwe coronavirus. Foto Pieter Sam de Jonge / ANP

INHOUD

Kapsalons | Horeca | Festivals | Sport

Kapsalons ‘Ik vind dit heel moeilijk te behappen’

De onzekerheid over de risico’s van verspreiding van het coronavirus via ‘contactberoepen’, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en nagelstudio’s blijft te groot, zei premier Mark Rutte (VVD) in zijn persconferentie. Deze zaken blijven dus voorlopig dicht. In de komende weken wil het kabinet extra advies inwinnen over het gebruik van „persoonlijke bescherming”, waaronder mondkapjes, aldus Rutte.

Kappersorganisatie ANKO is erg teleurgesteld. „In onze ogen hebben we als brancheorganisatie echt álles gedaan wat in onze macht ligt om weer veilig open te kunnen”, zegt ANKO-voorzitter Maurice Crusio in een persbericht. De organisatie stelde samen met de vakbonden een protocol op om veilig te werken. Dit werd afgelopen vrijdag overhandigd aan het kabinet.

Er staan onder meer afspraken in over het aantal mensen dat tegelijkertijd mag werken in een salon, over het werken op afspraak en over de flexibele inzet van personeel na heropening. ANKO erkent dat de regels over mondkapjes nog moeten worden „ingevuld”, maar staat open voor oplossingen. „Kortom: wij hebben echt gedaan wat we kunnen en verwachten nu actie van de overheid.”

Meral Halaceli, eigenaar van kapsalon Mufide Hair & Spa in Enschede, vindt het besluit „heel moeilijk te behappen”, zegt ze aan de telefoon.

„Ik heb er alle begrip voor dat we langer dicht moeten voor de veiligheid, maar mijn ondernemershart bloedt. Dit is geen branche waar mensen grote buffers hebben. Er ontstaat een stuwmeer aan rekeningen: de Belastingdienst, de softwareleverancier, gas water en elektra. Misschien is het onmogelijk, maar het zou echt mooi zijn als de belastingen kwijtgescholden kunnen worden.”

Horeca ‘Als we langer dicht moeten, red ons dan’

Ronduit „boos” is Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over de persconferentie van premier Rutte. „Over de sector die van de ene op de andere dag dicht moest, de horeca, hoorden we niets”, zegt Dirk Beljaarts, algemeen directeur van KHN. Hij krijgt „huilende leden” aan de lijn. 10 procent van de horecaondernemers heeft geen enkele buffer meer, zo blijkt uit onderzoek van KHN.

Volgens Beljaarts zijn ondernemers verbolgen over de in hun ogen ontoereikende financiële steun van het kabinet. De vergoeding van loonkosten (maximaal 90 procent van de loonsom) valt in de praktijk een stuk lager uit: maximaal 65 procent, meent KHN. Dit onder meer omdat bruto-loonkosten te laag zouden worden berekend. en omdat januari – voor de horeca de slechtste maand van het jaar – als peildatum dient.

Khalid Oubaha, eigenaar van 21 horecazaken in Arnhem, Nijmegen en Enschede, spreekt van „een drama”. Hij wil zich niet mengen in de discussie over de maatregelen zelf. „Daar hebben wij niet de deskundigheid voor.” Maar, zo wil hij het kabinet meegeven, „als we langer dicht moeten, red dan wel de branche”. Oubaha is mede-initiatiefnemer van de online petitie horecazorg.nl , die deze week 11.000 keer is ondertekend. Daarin wordt gepleit voor een noodfonds voor de horeca. „Het gaat niet alleen om personeelskosten, maar ook om de huur, en andere vaste kosten. De 4.000 euro die ondernemers eenmalig kregen, is een peulenschil.” Ik zelf houd dit misschien nog even vol, maar niet wekenlang meer.”

Dick Koerselman, voorzitter van de FNV Horecabond, noemt dit een „vreselijke situatie voor werknemers, die niets liever willen dan gewoon weer aan het werk gaan”. Hij dringt aan op voortzetting van de noodwet NOW voor doorbetaling van salarissen, maar dan wel „op een manier dat dingen als de vakantietoeslag óók kunnen worden doorbetaald”. Werkgevers zeggen hier nu geen ruimte voor te hebben.

Festivals ‘Artiesten verdienen in zomer voor hele jaar’

Amsterdam Geen festivals tot 1 september: een verrassing was het niet, maar dat er duidelijkheid kwam was wel hard nodig. Het is een flinke tik voor de artiesten en ook voor alle zomerfestivals. Directeur John Mulder van Mojo Concerts (Pinkpop, Down the Rabbit Hole, North Sea Jazz, Lowlands) heeft een dubbel gevoel bij het besluit: „We vroegen om duidelijkheid en kregen die na een lange periode. Maar het besef dat het nu definitief is, komt keihard binnen. Voor alle festivalorganisatoren. Zeker triest is het voor kleine festivals, met veel uitgaven en zonder vet op de botten.”

Lees ook: ‘Een nare boze droom voor de festivalwereld’

Het gaat deze zomer om in totaal 1.200 festivals, zegt Mulder. „Aan alle festivals hangen hele ecosystemen van honderden bedrijven zoals leveranciers. Dat gaat branchebreed om 65.000 mensen. We hebben uitgerekend dat het tot september om 1,5 miljard euro omzet gaat.”
Ook rampzalig is het voor vele Nederlandse artiesten, zegt Mulder. „Artiesten verdienen in het festivalseizoen voor het hele jaar. Al die inkomsten zijn nu weg.”

De Parade (in 2019: 230.000 bezoekers/ 280.000 kaarten) bestaat dit jaar dertig jaar. Dat die verjaardag niet gevierd kan worden had niemand gedacht, aldus directeur Nicole van Vessum. „Het is een hard gelag voor de 75 artiesten die deze zomer zouden optreden. Ze zijn volgend jaar weer welkom, als ze nog willen en als ze dan nog bestaan, want hun bestaan is kwetsbaar.” Zelf komt het festival ook in financiële problemen. „Wij ontvangen geen subsidie, dus wij delen niet in de 300 miljoen euro die beschikbaar is voor kunst.”

Theaters, musea en bioscopen blijven vooralsnog tot 20 mei dicht. Binnen de sector zijn ze al wel in overleg over hoe ze met de anderhalvemetermaatregel de deuren weer kunnen openen: minder stoelen in theaters en een tijdslot bij musea.

Sport De jeugd mag trainen, maar niet in de hal

De opluchting bij Maurits Hendriks is door de telefoon hoorbaar. De technisch directeur van sportkoepel NOC-NSF is verheugd dat topsporters, evenals jongeren tot en met achttien jaar, weer mogen trainen, zij het onder strikte voorwaarden.

Sport behoort tot de sectoren waarvoor het kabinet een bescheiden versoepeling van de coronamaatregelen toestaat. Waarmee niet is gezegd dat de accommodaties als vanouds mogen volstromen. Want de onderlinge afstand van anderhalve meter moet ook op de velden en in de hallen in acht worden genomen. Die voorwaarde maakt de herinvoering van trainingen voor contactsporten als judo en worstelen nogal gecompliceerd.

NOC-NSF had vooruitlopend op de versoepeling sportbonden gevraagd met een protocol voor trainingen te komen. De komende dagen worden die beoordeeld op haalbaarheid, waarna volgende week de eerste trainingen hervat kunnen worden. Dat zal voor individuele sporten als atletiek en zwemmen eenvoudiger uitvoerbaar zijn dan bij teamsporten. Hendriks ziet dat als een grote verantwoordelijkheid. waarmee zorgvuldig moeten worden omgegaan.

De voorgestelde verruiming houdt voor de amateursport in dat kinderen tot en met achttien jaar buiten weer in teamverband mogen trainen, dus niet in hallen, waarbij alleen de groep vanaf dertien jaar de afstand van anderhalve meter in acht moet nemen. Officiële wedstrijden zijn nog taboe. Verder is het ouders verboden langs de lijn te staan en moet thuis worden gedoucht. Sportclubs moeten niet-leden toelaten.

De nieuwe flexibiliteit geldt niet voor evenementen die tot 1 september verboden blijven. Daarvan zijn in de sport het betaalde voetbal, de TT en de Nijmeegse Vierdaagse de voornaamste slachtoffers.