Horror, cult en kort op online filmfestivals

Streamingfestivals Veel nationale en internationale filmfestivals zijn afgelast of uitgesteld. Sommige festivals zetten een deel van hun programmering online, soms gratis, soms tegen een kleine betaling.

Still uit 'Night of Something Strange' uit 2016, afgelopen vrijdag uitgezonden bij CineBUT.
Still uit 'Night of Something Strange' uit 2016, afgelopen vrijdag uitgezonden bij CineBUT.

Het Imagine-festival, gewijd aan de fantastische film, zou op 16 april beginnen maar werd uitgesteld. Wel zet het in de komende weken onder de noemer Imagine Rewind de korte films die ze vorig jaar selecteerden in fases gratis online. Er zijn drie programma’s met internationale kortfilms en twee programma’s met korte Nederlandse horrorfilms: Nieuw Nederlands Peil.

Meer horror is te zien op het kanaal dat het BUT filmfestival (BUT staat voor ‘b-movie, underground & trash’) is begonnen met collega-festival Cinematig. Elke vrijdag streamt het CineBUT+ kanaal gratis een cultfilm, waarbij je in een chat livecommentaar mag geven. Wie nog niet horrormoe is, kan naar de website van het Nederlandse horrorfilmblad Schokkend Nieuws, dat bijna dagelijks tips geeft, „quarantainecadeaus”, waar gratis horror-, fantasy- en cultfilms te zien zijn.

Een van de in maart afgelaste filmfestivals was Go Short. Samen met twee buitenlandse kortefilmfestivals presenteert het nu Go Short Online. Voor tien euro koop je een festivalpas waarmee je zowel de oorspronkelijke geplande competitiefilms online kunt kijken als korte films van Nederlandse bodem en vijf programma’s met korte films van buitenlandse filmscholen. Daarnaast veel retrospectieven, met onder meer een programma over natuur.

Dan is er nog „het eerste (en hopelijk laatste)” Corman Quarantine Film Festival. Dat wordt georganiseerd door de 94-jarige regisseur Roger Corman, de koning van de B-film, en zal bestaan uit korte films van twee minuten die iedereen zelf „in en rond huis” kan maken en naar hem opsturen. Corman hoopt zo de „volgende grote regisseur” te ontdekken. Zoals hij eerder deed met Francis Ford Coppola, Martin Scorsese en Jonathan Demme.