Grote bosbrand tussen Tilburg en Moergestel

Droogte Een deel van natuurgebied de Kerkeindse Heide vatte dinsdag vlam. Rond 19.30 uur was de brand onder controle.
De brandweer kon de brand door de stevige wind moeilijk bereiken met bluswagens.
De brandweer kon de brand door de stevige wind moeilijk bereiken met bluswagens. Foto Erik Haverhals/HH

In de bossen op de Kerkeindse Heide, een natuurgebied in Brabant tussen Tilburg en Moergestel, heeft dinsdagmiddag een grote brand gewoed. De rook van de brand trok door de stevige wind met name over het zuiden van Tilburg en Goirle, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Omwonenden kregen een NL-Alert toegestuurd. Maandag ontstonden ook al natuurbranden in Noord-Brabant, Limburg en Overijssel, waarvan delen dinsdagavond nog altijd niet waren geblust.

De brandweer in Brabant rukte met groot materieel uit. Daarbij zijn dertien korpsen uit de regio ingezet en leverde ook de Belgische brandweer waterwagens voor het blussen. Rond 19.30 uur was de brand na zo’n vier uur blussen onder controle en was „het vuur er af”, schrijft de Veiligheidsregio op Twitter. Toch zal de brandweer nog lange tijd aanwezig zijn voor het nablussen, controleren en nathouden van het gebied. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, al wijst de veiligheidsregio op de aanhoudende droogte en wind.

Twitter avatar VRMWB Veiligheidsregio MWB Brandweer zet veel materieel en manschappen in. Het is erg droog in de natuur en er staat veel wind. Daardoor kan een #natuurbrand zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. #Moergestel #gem_oisterwijk

Maandagmiddag ontstonden in het Limburgse Herkenbosch, nabij het Noord-Brabantse Deurne, en in het Overijsselse De Weerribben grote branden in het bos, op de heide en in rietpercelen. Zeker honderden hectaren aan natuur werden verwoest.

Door de veranderlijke wind heeft de brandweer ook hier grote moeite om de branden te blussen. Zo moesten in het Brabantse Liessel en Limburgse Griendtsveen dinsdagmiddag tientallen huizen en twee boerderijen uit voorzorg worden ontruimd, meldt Omroep Brabant. Rond 20.00 uur in de avond werd een deel van snelweg A67 vanwege de rookontwikkeling afgesloten. Ook in Overijssel stonden volgens De Stentor dinsdag aan het begin van de avond nog altijd delen van het natuurgebied in brand.