Grote natuurbranden in Noord-Brabant, Limburg en Overijssel

Natuurbrand Bij natuurbranden in het Limburgse Herkenbosch, nabij het Noord-Brabantse Deurne en in het Overijsselse De Weerribben is honderden hectaren natuur verwoest.
De brand op de Maria Peel nabij het Brabantse Deurne.
De brand op de Maria Peel nabij het Brabantse Deurne. Foto Rob Engelaar/ANP

In het Limburgse Herkenbosch, nabij het Noord-Brabantse Deurne en in het Overijsselse De Weerribben woeden dinsdag grote branden in het bos, op de heide en in rietpercelen. Dat melden de plaatselijke brandweer en veiligheidsdiensten. Tot dusver zijn er honderden hectaren aan natuur verwoest.

In het Limburgse Nationaal Park De Meinweg ontstond maandagmiddag brand door een nog onbekende oorzaak. Het vuur is een dag later nog niet volledig onder controle. De brandweer meldde dat het vuur dinsdagmiddag rond 13.30 uur onder controle was, maar een uur later laaide deze vanwege de wind weer op „tot zeer grote brand”. Een woordvoerder van de brandweer zei eerder op de dag dat „ongeveer tweehonderd” brandweerlieden de brand proberen te blussen.

Het vuur beslaat zeker 170 hectare bos en heide, ongeveer een tiende van het natuurgebied. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer is deze omvang zeldzaam. „Normaal gesproken beslaan branden gemiddeld tien tot twintig hectaren”, zegt hij.

Ook maandag leek het vuur even geblust, maar tegen het einde van de dag laaiden de vlammen toch opnieuw op. De politie heeft een drone ingezet om eventuele nieuwe brandhaarden tijdig te ontdekken. Ook zijn er Duitse collega’s ingeschakeld om te helpen het vuur onder controle te krijgen. „De droogte in combinatie met de wind maakt natuurgebieden extra kwetsbaar”, zegt de woordvoerder van de brandweer.

Deurne

Ook in natuurgebied de Deurnese Peel woedt sinds maandag door een nog onbekende oorzaak een zeer grote brand, meldt de gemeente Deurne. Een gebied van 150 hectare is verbrand, dat gelijkstaat aan zo’n driehonderd voetbalvelden. Vanwege de sterke wind verspreidde het vuur zich snel. Dinsdag waren er nog altijd twee brandhaarden. De rest van de dag wordt er nog rook- en geuroverlast verwacht.

Omwonenden werden maandag via diverse NL-Alerts opgeroepen ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Vanwege de brand werd er maandagavond een zorgcentrum in Liessel ontruimd, waar ook een aantal coronapatiënten verbleef.

Bij het blussen worden drie Chinook-blushelikopters van de Luchtmacht ingezet, met waterzakken van tienduizend liter. Omdat de helikopters veel bekijks trekken, gaat de gemeente het gebied afsluiten voor publiek. De gemeente roept mensen via Twitter op om weg te blijven en waarschuwt dat ze anders een boete van 390 euro riskeren.

Twitter avatar BrandweerBZO Brandweer BZO Deurne Deurnese Peel:
De brand is extreem moeilijk te benaderen en niet te bereiken met voertuigen. Door de veranderlijke wind is deze intensieve inzet niet geheel vrij van risico’s. Uiteraard staat veiligheid steeds voorop. Drone-beelden zijn hiervoor een belangrijk hulpmiddel.

Overijssel

Dinsdagmiddag is ook in het Overijsselse natuurgebied De Weerribben een grote natuurbrand uitgebroken. Daar staan rietpercelen in brand, meldt de Veiligheidsregio IJsselland. Omdat het vuur lastig bereikbaar is, hebben de veiligheidsdiensten „flink” opgeschaald en worden brandweerlieden met bootjes naar het brandende riet gebracht. Volgens een woordvoerder is het getroffen gebied „8 tot 10 hectare” groot, maar staat niet dit hele gebied in brand.