Coronanieuws

Frankrijk over 20.000

Frankrijk is sinds maandag het vierde land ter wereld waar zeker 20.000 mensen zijn omgekomen door het coronavirus. Tussen zondag en maandag zijn 547 meldingen binnengekomen van overleden patiënten, waardoor het officiële dodental op 20.265 staat. Eerder passeerden Italië, Spanje en de VS de grens van twintigduizend coronadoden. Het ministerie van Volksgezondheid spreekt van „een symbolische en bijzonder pijnlijke grens”. Het virus heeft „veel meer slachtoffers gekost dan welke griepepidemie dan ook”, en ook meer dan de hittegolf in de zomer van 2003. Toen kwamen 19.000 mensen om. Wel neemt het aantal nieuwe patiënten in ziekenhuizen en op IC’s geleidelijk aan af.

Het RIVM meldde maandagmiddag 67 nieuwe sterfgevallen door Covid-19. Daarmee kwam het dodental op 3.751. Het RIVM heeft van zondag op maandag verder 75 nieuwe meldingen binnengekregen over ziekenhuisopnames. In totaal waren maandag 9.779 Covid-19-patiënten opgenomen (geweest). Maandag lagen er nog 1.158 patiënten op een IC, achttien minder dan zondag. Van alle IC-patiënten werden er vijftig verzorgd in Duitsland, één minder dan zondag. Later deze dinsdag zouden nieuwe cijfers bekend worden gemaakt.

In de noordoostelijke Chinese provincie Heilongjiang, tegen de grens met Rusland, zijn maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de provincie werden in de voorbije tien dagen 39 nieuwe besmettingen gemeld. Het provinciebestuur adviseert inwoners niet in groepen bij elkaar te komen en waarschuwt voor het risico op besmetting in ziekenhuizen. De stijging heeft volgens Reuters te maken met mensen die vanuit Rusland naar de provincie komen.

Een 28-jarige man uit Den Bosch moet vier maanden de gevangenis in omdat hij mensen opzettelijk in het gezicht heeft gehoest terwijl hij riep dat hij was besmet. Het Gerechtshof in Den Bosch legde hem maandag een hogere straf op dan de politierechter eind maart en wil zo het signaal afgeven dat dit „in deze tijd volstrekt onacceptabel” is. K. hoestte 15 maart, de dag dat alle horeca sloot, bezoekers van een coffeeshop in het gezicht terwijl hij „pas op, corona!” riep. Bij zijn arrestatie hoestte hij „overdreven hard” naar de agenten, bleek uit bodycambeelden. Ook spuugde hij twee keer naar een agent.

De corona-app van het OLVG in Amsterdam is vanaf dinsdag beschikbaar voor iedereen in Nederland. Het gebruik van de vrijwillige ‘zelfrapportage-app’ verliep tot nu toe via een aantal ziekenhuizen. Dit wordt „vanwege aanhoudend grote belangstelling” uitgebreid, meldt het OLVG. De app, op 16 maart gelanceerd, is al ruim 110.000 keer gedownload.

Het Beierse Oktoberfest, een van de grootste volksfeesten ter wereld, gaat niet door. Zo’n zes miljoen mensen komen jaarlijks naar München om bier te drinken.