Gesloten liveblog

Basisscholen vanaf 11 mei open, andere maatregelen tot 20 mei

In Nederland zijn voor zover bekend 3.916 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op dinsdag 21 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Trump kondigt migratiestop van 60 dagen aan

Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat verzorgd wordt op een IC is dinsdag voor het eerst fors afgenomen. Het gaat om een daling van 71 patiënten en dat is volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) „zeer goed nieuws".
 • Het dodental door het coronavirus in Nederland is met 165 opgelopen tot 3.916. Het aantal gemelde sterfgevallen is zoals vaker op dinsdag relatief hoog. Dat komt doordat de cijfers van het weekend vaak later aan het RIVM worden doorgegeven.
 • Basisscholen in Nederland mogen vanaf 11 mei weer open. Leerlingen gaan in eerste instantie de helft van de tijd naar school. Hoe dit er in praktijk uitziet, zal per school verschillen. Middelbare scholen volgen later. Verder zijn alle grote evenementen tot 1 september verboden en mogen mensen met een contactberoep voorlopig nog niet aan het werk.
 • Ook op sportgebied verandert een aantal zaken. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen weer in teamverband trainen bij sportclubs, oudere kinderen mogen dat ook als zij anderhalve meter afstand kunnen bewaren. Ook topsporters mogen onder strikte voorwaarden en op aangewezen locaties weer gaan trainen. De KNVB heeft verder besloten het seizoen niet meer uit te spelen.
 • Het dodental als gevolg van Covid-19 ligt in het Verenigd Koninkrijk vele malen hoger dan tot nu toe gedacht. Het Britse Office for National Statistics telde tot 10 april meer dan 13.000 doden door de longziekte.
 • In Duitsland is het zogenoemde reproductiegetal gestegen: een gemiddelde Duitse coronapatiënt besmette maandagavond 0,9 andere personen tegenover 0,8 afgelopen weekend. Dit doet het Robert Koch-Institut vrezen voor een tweede golf van coronabesmettingen. Ondertussen is het Oktoberfest in München afgelast.

Spaanse kinderen mogen het huis weer uit

In Spanje mogen kinderen jonger dan 14 jaar vanaf komende zondag na ruim een maand weer wandelingen maken. Dat heeft de Spaanse minister voor Volksgezondheid Salvador Illa dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

In Spanje, met zover bekend 21.282 coronadoden het derde zwaarstgetroffen land ter wereld, geldt wegens het coronavirus sinds 14 maart een strenge lockdown. Daarbij mogen mensen alleen de straat op voor noodzakelijke boodschappen, medische behandelingen of om te werken, mits ze een essentieel beroep uitoefenen. Die maatregelen werden afgelopen week verlengd tot 9 mei.

Tot dusver mochten jonge kinderen onder geen enkele voorwaarde het huis verlaten, wat in onder meer Madrid tot protest leidde. Daarbij sloegen mensen op hun balkon op potten en pannen. Het ministerie maakt de komende dagen meer details bekend over waar en wanneer kinderen de komende dagen mogen wandelen, aldus Illa.

Meer Netflix en meer televisie door coronalockdowns

Netflix heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 15,8 miljoen abonnees erbij gekregen. Daarmee is het aantal maandelijks betalende gebruikers met 9,4 procent toegenomen. Dat heeft de videostreamingdienst dinsdag bekendgemaakt. Het is de grootste groei in het aantal abonnees sinds het ontstaan van Netflix en is waarschijnlijk het gevolg van de lockdownmaatregelen die verschillende landen hebben genomen om het coronavirus te bestrijden.

De vraag is wel hoelang de stijging zal doorzetten. De coronacrisis zal wereldwijd verstrekkende economische gevolgen hebben en sommige analisten stellen dat als mensen in financiële nood komen, een Netflix-abonnement een van de eerste dingen is die wordt opgezegd. Netflix zelf maakt zich nog geen zorgen en voorziet ook voor het tweede kwartaal van dit jaar een groei in het aantal abonnees.

De coronacrisis lijkt te leiden tot meer abonnementen op Netflix. Foto Olivier Douliery/AFP

Niet alleen wordt er tijdens de coronacrisis meer genetflixt, ook de ouderwetse televisie staat in elk geval in Nederland vaker aan. Uit onderzoek van Stichting KijkOnderzoek blijkt dat Nederlanders sinds het begin van de 'intelligente lockdown' gemiddeld 37 minuten per dag meer televisie kijken dan vorig jaar. Momenteel zitten we op gemiddeld 231 minuten televisie per dag.

Vooral Nederlanders tussen de 13 en 19 jaar oud en 35 en 49 jaar oud zijn meer tv gaan kijken. Verder nam de kijktijd onder vrouwen sterker toe dan onder mannen.

Ook aantal IC-opnames in Frankrijk neemt licht af

Ook in Frankrijk neemt het aantal ziekenhuis- en IC-opnames als gevolg van het coronavirus langzaam maar zeker af. Volgens Jérôme Salomon van het Franse ministerie van Volksgezondheid daalde het aantal opnames dinsdag voor de zesde dag op rij. In Frankrijk worden nu 5.433 Covid-19-patiënten op IC's verzorgd: het laagste aantal sinds 30 maart.

Afgelopen etmaal bezweken voor zover bekend 531 patiënten in het land aan het virus. 387 zieken kwamen in het ziekenhuis te overlijden, 144 slachtoffers stierven in verzorgingstehuizen. Voor zover bekend zijn in Frankrijk 20.796 mensen overleden aan het virus.

Het land is inmiddels vijf weken op slot, maar verwacht wordt dat sommige maatregelen binnenkort zullen worden verlicht, al is hier nog niet veel over bekendgemaakt. Premier Édouard Philippe zei dat kinderen vanaf 11 mei weer gefaseerd naar school mogen, net als in Nederland. Maar, zo waarschuwde hij, van terugkeer naar het gewone leven is zeker nog geen sprake. Binnenkort mogen de Fransen wel weer bezoekjes aan verpleeghuizen brengen, schrijft de Franse zender France24.

AOb: onderwijspersoneel moet niet onder druk gezet worden

De Algemene Onderwijsbond (AOb) hoopt dat leerkrachten niet onder druk zullen worden gezet om les te geven. In een reactie op het kabinetsbesluit om basisscholen vanaf 11 mei weer langzaamaan te openen, schrijft voorzitter Eugenie Stolk dat docenten die gezondheidsproblemen of een partner met gezondheidsproblemen hebben, niet gedwongen moeten worden voor de klas te staan.

De AOb zal erop toezien dat dit goed gaat, waarschuwt Stolk. Als dat het geval is, kan er volgens haar „sprake zijn van een volgende stap”. Daarmee doelt ze vermoedelijk op het hervatten van het normale onderwijsprogramma en de heropening van middelbare scholen. Verder is Stolk positief over het feit dat scholen veel te zeggen krijgen over de manier waarop het onderwijs zal worden ingedeeld. „De onderwijsprofessionals weten zelf wat het beste werkt”, schrijft ze.

Niet alleen mogen de basisscholen over drie weken weer open, ook de kinderopvang gaat weer van start. Hoewel Brancheorganisatie Kinderopvang positief heeft gereageerd op dit besluit, uit zij ook zorgen over de keuze om basisschoolleerlingen halve dagen naar school te laten gaan. „Voor buitenschoolse opvang wordt het buitengewoon lastig en ook voor ouders wordt het een enorme puzzel”, aldus directeur Emmeline Bijlsma tegenover persbureau ANP.

Wel is Bijlsma blij dat contracten met ouders niet hoeven te worden aangepast voor de periode waarin kinderen maar enkele dagen per week school gaan. Ouders worden momenteel gecompenseerd voor de opvang waar hun kind door de coronamaatregelen geen gebruik van maakt en die regeling loopt voorlopig door.

KNVB wil competitie niet uitspelen

Profvoetballers zullen tot zeker 1 september niet in actie komen, ook niet zonder publiek. Voetbalbond KNVB wil het huidige seizoen daarom niet meer uitspelen. „Naar aanleiding daarvan heeft het bestuur betaald voetbal, dat daar formeel over gaat, het voornemen de competitie 2019/'20 niet verder uit te spelen", schrijft de KNVB dinsdagavond in een verklaring.

Het besluit betreft zowel de eredivisie als de eerste divisie. Vrijdag komen de clubs en andere betrokkenen samen om te kijken hoe nu verder. Zo moet de KNVB beslissen of de divisies een kampioen krijgen en moeten clubs worden aangewezen die volgend seizoen aan de Champions League en Europa League mogen deelnemen. Ook moet duidelijk worden of clubs gaan degraderen en promoveren. In de tussentijd overlegt de KNVB ook met de Europese voetbalbond UEFA over de consequenties van het kabinetsbesluit.

Dat kinderen en jongeren weer mogen gaan sporten, noemt de KNVB een „lichtpuntje”. De bond ziet het besluit als eerste stap om het amateurvoetbal weer op gang te krijgen.

Twitter avatar KNVB KNVB De vanavond door het kabinet aangekondigde stappen bieden het eerste lichtpuntje om het amateurvoetbal weer op gang te brengen: https://t.co/SfBT5jSAZH.

NOC-NSF blij dat kinderen en topsporters weer mogen trainen

Sportkoepel NOC-NSF is zeer te spreken over de versoepeling van de coronamaatregelen wat betreft het sporten van kinderen en topsporters. Het kabinet besloot dinsdag dat kinderen tot en met twaalf jaar weer in teamverband mogen trainen bij sportclubs. Kinderen van 13 tot 18 jaar ook, mits zij anderhalve meter afstand van elkaar houden.

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC-NSF, is opgetogen. „Wij zijn blij dat het kabinet op advies van deskundigen de Nederlandse jeugd de ruimte geeft om weer naar de sportclub te gaan. Uit recent onderzoek blijkt dat zij in de afgelopen weken veel minder zijn gaan sporten en dat zij hun sportvereniging en trainer erg missen", zei Dielessen tegen persbureau ANP.

Wat betreft de topsporters geldt dat zij onder strikte voorwaarden en op aangewezen locaties weer mogen trainen. De sportkoepel spreekt woensdag met de technisch directeuren van de sportbonden over hoe dat er in de praktijk zal uitzien. „Wij hebben er groot vertrouwen in dat het mogelijk is om op basis van de richtlijnen van het RIVM veilige manieren van trainen te realiseren. Onder voorwaarden natuurlijk, we moeten het risico beheersbaar houden”, aldus technisch directeur Maurits Hendriks van NOC-NSF. Onder meer zwembond KNZB reageert opgetogen op de versoepeling.

Kappersbranche 'teleurgesteld' over verlengde maatregelen

Kappersbranchevereniging ANKO reageert dinsdag teleurgesteld op het besluit van het kabinet omtrent contactberoepen. Premier Mark Rutte maakte vanavond bekend dat kappers, maar ook fysiotherapeuten en masseurs, voorlopig nog niet aan het werk mogen vanwege het coronavirus. ANKO-voorzitter Maurice Crusio: „In onze ogen hebben we er als brancheorganisatie echt álles aan gedaan wat in onze macht ligt om weer veilig open te kunnen”.

De branche wijst onder meer op een speciaal hygiëne-protocol voor kappers, dat is voorgelegd aan de overheid. Volgens ANKO hebben de maatregelen, die nu een maand van kracht zijn, grote gevolgen voor grote en kleine salons. ANKO vreest dat als salons langer dicht moeten blijven, dit illegaal knippen en zwartwerken zal stimuleren.

Voor tandartsen en mondhygiënisten ligt de situatie anders. „Tandartsen en mondhygiënisten mochten openblijven, die hebben zichzelf gesloten", benadrukte Rutte vanavond. Veel tandartspraktijken kozen er de afgelopen weken voor alleen spoedeisende behandelingen uit te voeren. Of reguliere behandelingen na vanavond weer worden hervat, is nog onduidelijk.

Deze Rotterdamse kapper heeft maatregelen getroffen. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

Werkgevers raken gefrustreerd, willen extra noodpakket

Ondernemers raken steeds meer gefrustreerd over het gebrek aan erkenning over „de schrijnende economische problemen” waar zij mee te maken hebben vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat schrijven werknemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dinsdagavond in een reactie op het kabinetsbesluit om de meeste coronamaatregelen te verlengen. De organisaties vragen het kabinet om een tweede steunpakket.

Volgens VNO-NCW hebben veel ondernemers en sectoren veranderingen doorgevoerd om ervoor te zorgen dat er op een veilige manier gewerkt kan worden. Die acties zouden niet door het kabinet worden beloond. „Dat is best zuur”, aldus voorzitter Hans de Boer. Hij vindt dat het kabinet met een extra pakket noodhulp moet laten zien dat het „economisch perspectief” wil creëren in onder meer de woningbouw, infrastructuur en technologie.

„Anders verliest het [kabinet] het vertrouwen van ondernemers en wordt het heel moeilijk om straks economisch weer op te krabbelen”, waarschuwt De Boer. Ook MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof vindt dat een tweede noodpakket moet komen om de omzetderving van bedrijven te compenseren. Anders zou het „maatschappelijk de verkeerde kant” op kunnen gaan, denkt Vonhof. Eind maart trok het kabinet 10 miljard euro uit om noodlijdende bedrijven te helpen.

Twitter avatar VNONCW VNO-NCW Hans de Boer: 'Hard werken aan sectorale protocollen om weer verantwoord zaken te doen niet beloond door kabinet vanavond.' https://t.co/5uett4bepB

Grote festivals reageren niet verbaasd, wel bedroefd

De aankondiging van het kabinet dat alle grote evenementen tot 1 september verboden zijn, kwam voor festivalorganisatoren niet als een verrassing maar stemt hen desalniettemin treurig. De organisatoren van enkele grote festivals hebben meteen gereageerd op het besluit.

Zo schrijft Lowlands op Twitter dat „iedereen het zag aankomen” dat het festival deze zomer niet kan doorgaan. Het driedaagse muziekfestival dat normaal gesproken in augustus plaatsvindt in Biddinghuizen, wordt verplaatst naar augustus 2021.

Ook Pinkpop heeft „met pijn in ons hart” aangekondigd dat het festival in Landgraaf een jaar uitgesteld wordt. „De teleurstelling binnen de organisatie is onvoorstelbaar groot”, schrijft het festival. Down The Rabbit Hole in Nijmegen wordt eveneens uitgesteld en heeft de nieuwe datum (juli 2021) al bekendgemaakt.

Ook het North Sea Jazz Festival wordt uitgesteld, net als het Zeeuwse Concert at SEA. De organisatie van de Zwarte Cross, het grootste betaalde muziekfestival van het land, zegt de persconferentie te hebben gevolgd en later met een reactie te komen. Het door het land trekkende theaterfestival De Parade „bezint zich op alternatieven”.

Twitter avatar Rapid_Razor_Bob Lowlands Festival Iedereen zag het al aankomen: vanwege het coronavirus gaat Lowlands deze zomer helaas niet door. Het festival wordt verplaatst naar 20-22 augustus 2021. Meer info: https://t.co/MZYy4kZ4Lh https://t.co/bluIOfZBvd
Lees ook: ‘Een nare boze droom voor de festivalwereld’

Basisscholen vanaf 11 mei weer open, andere maatregelen tot 20 mei

Basisscholen mogen na de meivakantie weer „geheel of gedeeltelijk” open in Nederland. De leerlingen gaan vanaf 11 mei in eerste instantie de helft van de tijd naar school. Hoe dit er in praktijk uit zal zien, zal per school verschillen. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond namens het kabinet bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Hetzelfde geldt voor de buitenschoolse opvang, het speciaal onderwijs voor de basisschoolleeftijd en de kinderopvang, die wordt afgestemd op wanneer scholen open zijn. Het middelbare schoolonderwijs kan zoals het er nu uitziet op 1 juni weer open, waarbij scholen erop moeten toezien dat leerlingen anderhalve meter afstand van elkaar houden, aldus Rutte.

Volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel tonen alle onderzoeken tot dusver aan dat kinderen nauwelijks getroffen worden door Covid-19. De kinderen die wel besmet zijn geraakt, zijn vrijwel in alle gevallen besmet door volwassenen. Andersom bleek dat ouders het virus zelden hadden opgelopen door kinderen. „Dat is een belangrijk gegeven bij het besluit om weer naar school te gaan", zei Van Dissel.

Uit een steekproef bleek daarnaast dat 3 tot 4 procent van de bevolking besmet is geraakt met het virus. Zij hadden antistoffen tegen Covid-19 in het bloed. Bij kinderen tot 12 jaar was dat 1 procent. Rutte liet desgevraagd weten dat de overheid niet meteen leerplichtambtenaren inzet voor leerlingen die straks niet op school verschijnen omdat hun ouders hen thuishouden.

Niet alleen mogen kinderen straks weer naar school, ook het sportbeleid voor kinderen wordt versoepeld. Zo mogen kinderen tot en met 12 jaar vanaf 28 april weer samen sporten zonder de anderhalvemeterregel in acht te nemen. Kinderen van 13 tot 18 jaar oud mogen wel samen sporten, maar moeten daarbij wel de verplichte afstand houden. Ouders langs de lijn zijn niet toegestaan, en er moet thuis worden gedoucht.

Grote evenementen tot 1 september verboden

Voor organisatoren van evenementen is er slecht nieuws: tot zeker 1 september geldt een verbod op evenementen met een meld- en vergunningsplicht zoals muziekfestivals en beurzen. Dit betekent dat ook het Nederlandse profvoetbal niet kan worden hervat voor september.

Ook mensen met een contactberoep, zoals kappers en fysiotherapeuten, mogen voorlopig nog niet aan het werk. Volgens Rutte is de onzekerheid voor deze beroepsgroepen nog „te groot” en moet meer onderzoek gedaan worden of en welke beschermingsmiddelen nuttig en nodig zijn. Dit wordt de komende periode onderzocht door het Outbreak Management Team, dat vervolgens met een advies komt.

Alle andere coronamaatregelen worden verlengd tot 20 mei. Dat betekent dat tot die tijd geen bezoekers bij verpleeghuizen welkom zijn en dat cafés en restaurants tot zeker 20 mei gesloten blijven. „Deze coronacrisis is een van de grootste, meest ingrijpende en meest bedreigende periodes die ieder van ons ooit zal meemaken”, zei Rutte op de persconferentie.

Rutte waarschuwde dat een snelle versoepeling zou zorgen voor „een tweede golf” van het virus in ons land. „Beter voorzichtigheid nu, dan spijt achteraf", zei hij. Volgens Van Dissel zijn we „net over de top van de piek heen”.

Lees ook het uitgebreide nieuwsbericht: Rutte: we staan aan het begin van de weg terug

Basisschoolleerlingen zullen weer de helft van de tijd naar school gaan. Foto Sem van der Wal/ANP

Sterftecijfers in Italië en VK iets hoger, minder patiënten op Italiaanse IC

In Italië is het dodental als gevolg van het coronavirus van maandag- op dinsdagmiddag met 534 nieuw gemelde sterfgevallen gestegen naar 24.648. Op de intensive care liggen 102 mensen minder dan een dag eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Italiaanse autoriteiten, meldt de Italiaanse krant La Repubblica. De cijfers lopen iets achter: overlijdens en ziekenhuisopnames worden niet altijd meteen gemeld bij de autoriteiten.

Het dodental is iets hoger dan de 454 sterfgevallen van een dag eerder. Toch benadrukt Luca Richeldi, hoogleraar longziekten, de positieve trend van indamming van de epidemie bij de presentatie van de nieuwe cijfers. Sterftecijfers vlakken volgens Richeldi als laatste af „omdat deze refereren aan infecties van weken geleden.” Ook het aantal bevestigde besmettingen van patiënten die momenteel ziek zijn is gedaald, met 528 naar 107.709.

Ook in het Verenigd Koninkrijk is het aantal sterfgevallen het afgelopen etmaal gestegen. Daar overleden de afgelopen 24 uur 828 mensen in het ziekenhuis aan het coronavirus, ten opzichte van 449 een dag eerder. Dat bleek tijdens de dagelijkse persconferentie van de Britse autoriteiten. Uit de ziekenhuiscijfers blijkt bovendien dat corona de doodsoorzaak is voor één op drie mensen die momenteel in het Verenigd Koninkrijk overlijden.

In tegenstelling tot veel andere landen publiceert het Verenigd Koninkrijk alleen cijfers van mensen die overleden in het ziekenhuis. Uit een schatting van het Britse Office for National Statistics bleek dinsdag dat alleen al in Engeland en Wales waarschijnlijk bijna vierduizend extra mensen overleden aan Covid-19 dan de ziekenhuiscijfers doen vermoeden.

De Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, maakte bovendien bekend dat de Universiteit van Oxford donderdag zal beginnen met het testen van vaccins op mensen. In normale tijden duurt het jaren voordat deze fase bereikt wordt. De voordelen van een vaccin kunnen nu zo groot zijn „dat ik er alles tegenaan gooi”, aldus Hancock.

Berlijn: verplichte gezichtsbescherming in ov, musea eerder open dan verwacht

Berlijners moeten vanaf volgende week mond- en neusbescherming dragen in het openbaar vervoer, in de hoop zo de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daartoe heeft het stadsbestuur dinsdag besloten, meldt de Duitse krant Bild.

Het dragen van professionele mondkapjes wordt in de Duitse hoofdstad niet verplicht: ook een doek of sjaal volstaat. In tegenstelling tot in andere deelstaten wordt het gebruik van mondkapjes niet verplicht in de detailhandel, maar alleen „dringend aanbevolen”.

In de oostelijke deelstaat Saksen, aan de grens met Polen en Tsjechië, is een verplichting van gezichtsbescherming in winkels en het openbaar vervoer al van kracht. Vorige week adviseerde de federale overheid „het gebruik van maskers op dagelijkse basis” sterk aan. Tot een landelijke verplichting is het in Duitsland vooralsnog niet gekomen.

Het stadsbestuur van Berlijn besloot dinsdag verder musea sneller te openen dan eerder werd verwacht. Bezoekers van onder meer het populaire Museumsinsel in de binnenstad zijn „onder strikte voorwaarden” vanaf 4 mei weer welkom, meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Eerder zouden musea in Berlijn pas 11 mei hun deuren weer openen.

Berlijnse musea bekijken momenteel welke maatregelen genomen moeten worden om aan hygiëne-, veiligheids- en afstandsvereisten te kunnen voldoen en welke maatregelen per locatie haalbaar zijn. Waarschijnlijk komt er een maximumaantal bezoekers en de verplichting tot het dragen van mondkapjes in de musea.

Een kleermaker draagt een mondkapje in zijn winkel in Berlijn. Foto John Macdougall/AFP

Wereldtentoonstelling vrijwel zeker uitgesteld tot oktober 2021

De kans dat de World Expo in de Verenigde Arabische Emiraten in oktober doorgaat, wordt steeds kleiner. Het voorstel van het land om de universele wereldtentoonstelling vanwege de coronapandemie met een jaar uit te stellen tot oktober 2021 heeft dinsdag steun gekregen van het Bureau International des Expositions (BIE), de instantie die verantwoordelijk is voor de toewijzing van wereldexpo's.

Het directiecomité van het in Parijs gevestigde BIE liet weten dat de lidstaten zullen stemmen over de verplaatsing van het evenement. Hierbij moet twee derde van de landen goedkeuring geven, wat naar verwachting met gemak gehaald zal worden. De definitieve uitslag van die stemming wordt waarschijnlijk vrijdag 29 mei bekend.

De World Expo staat officieel nog altijd gepland in Dubai van 20 oktober 2020 tot 10 april 2021. Bij de eerste wereldtentoonstelling ooit in de Golfregio werden 20 tot 25 miljoen zakelijke bezoekers verwacht.

'Kabinet wil basisscholen vanaf 11 mei weer openen'

De basisscholen mogen vanaf 11 mei weer open. Dat is het kabinetsbesluit dat vanavond wordt bekendgemaakt tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen, schrijven RTL en NOS op basis van anonieme bronnen. De precieze invulling van de heropening van de scholen zal bepaald worden door de koepelorganisaties van de scholen en het ministerie van Onderwijs. Zo is nog niet duidelijk of volledige klassen weer worden toegelaten of dat alleen kleine groepjes mogen terugkeren naar school.

RTL meldt bovendien dat ook de regels voor sporten voor kinderen en jongeren iets worden versoepeld. Kinderen van 12 tot 18 jaar oud zouden weer mogen sporten als zij anderhalve meter afstand houden. De overige maatregelen van de zogenoemde 'intelligente lockdown' zouden voorlopig nog wel van kracht blijven.

Eerder vandaag werd het advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet al bekend. Het OMT stelt dat wanneer de basisscholen en kinderopvang na 11 mei weer open gaan, de situatie in Nederland beheersbaar blijft. Wel heeft het team van experts geadviseerd de middelbare scholen tot in ieder geval half juni dicht te houden.

Verspreiding van coronavirus versnelt in Mexico, land gaat 'fase 3' in

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Mexico neemt in rap tempo toe. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van dat land dinsdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Daarmee gaat Mexico 'fase 3' in de verspreiding van het virus in. Deze hoogste fase kenmerkt zich door „snelle verspreiding waarin een groot aantal infecties en ziekenhuisopnames zich ophoopt”, aldus onderminister van Volksgezondheid Hugo Lopez-Gatell.

Maatregelen tegen de verspreiding van het virus dat Covid-19 veroorzaakt, kwamen relatief laat op gang in Mexico. President Andrés Manuel López-Obrador bagatelliseerde het virus in eerste instantie als een 'griepje', maar lijkt daar vorige maand van teruggekomen te zijn. De overheid heeft Mexicanen inmiddels opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, de scholen zijn gesloten en publieke bijeenkomsten zijn verboden. Deze maatregelen zijn zeker tot 30 mei van kracht. Onderminister Lopez-Gatell herinnerde dinsdag aan deze maatregelen en riep zijn landgenoten nogmaals op zoveel mogelijk afstand van elkaar te houden.

Tot dusver zijn in Mexico voor zover bekend 712 mensen overleden aan Covid-19. 8.772 mensen in het land zijn positief getest op het coronavirus. Het werkelijke aantal besmettingen is waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen met symptomen getest wordt.

Lees ook deze analyse over Mexico, Brazilië en de Verenigde Staten: 'Corona dwingt populistische leiders hun instincten te onderdrukken'

Het belangrijkste nieuws van dinsdag

Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van dinsdag.

 • Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat verzorgd wordt op een IC is dinsdag voor het eerst fors afgenomen. Het gaat om een daling van 71 patiënten en dat is volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) „zeer goed nieuws".
 • Het formele dodental door het coronavirus in Nederland is met 165 opgelopen, tot 3.916. Het aantal sterfgevallen is zoals vaker op dinsdag relatief hoog. Dat komt doordat de cijfers van vrijdag, zaterdag en zondag vaak maandag pas aan het RIVM worden doorgegeven. Ook zijn er 118 nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten gemeld.
 • Het aantal mensen dat wereldwijd aan acute honger lijdt kan eind 2020 zijn verdubbeld als gevolg van de coronacrisis. Daarvoor waarschuwt het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties. Het WFP verwacht dat het aantal mensen dat in acute voedselonzekerheid verkeert aan het eind van dit jaar zal zijn gestegen tot 265 miljoen.
 • Het Outbreak Management team heeft het kabinet geadviseerd om basisscholen, buitenschoolse opvang en kinderopvang weer te openen na de meivakantie. Evenementen moeten volgens het OMT langer verboden blijven, waarschijnlijk tot na de zomer. Het OMT adviseert het kabinet wekelijks over de coronacrisis.
 • Het werkelijke dodental als gevolg van Covid-19, gemeten tot 10 april, ligt in Engeland en Wales 41 procent hoger dan het officiële dodental tot nu toe. Eerder werd er melding gemaakt van 9.288 doden, maar uit een nieuwe raming blijkt dat het om 13.121 stergevallen gaat.
 • Het Robert Koch-Institut in Duitsland waarschuwt voor een mogelijke tweede golf van besmettingen in het land. Het aantal bevestigde besmettingen nam de afgelopen 24 uur met 1.785 toe: een grotere stijging dan een etmaal eerder.

Miljardensteun voor mkb-ondernemers in het VK en de VS

De Britse overheid heeft tot dusver 6,1 miljard pond (6,92 miljard euro) overgemaakt naar kleine bedrijven die lijden onder de coronacrisis. Dat heeft het Britse ministerie van Financiën dinsdag gemeld aan persbureau Reuters. In totaal heeft het land voor het mkb een noodfonds opgetuigd van 12 miljard pond dat moet voorkomen dat Britse ondernemers failliet gaan.

Zo'n 500.000 bedrijven hebben tot dusver gebruik gemaakt van de regeling. Maandag werd duidelijk dat er voor Britse start-ups een steunpakket komt van 1,25 miljard pond, waaronder een investeringsfonds van 500 miljoen pond dat voor de helft met overheidsgeld gevuld wordt.

Intussen is de Amerikaanse Senaat het op hoofdlijnen eens geworden over een reddingspakket voor kleine bedrijven ter waarde van circa 450 miljard dollar (ruim 414 miljard euro). Ook gaat er extra geld naar ziekenhuizen (75 miljard dollar) en tests (30 miljard dollar). Dat zei Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat, dinsdag tegen CNN. Volgens Schumer kan het pakket later vandaag nog definitief groen licht krijgen.

Daarnaast wordt in de VS nog onderhandeld over een steunpakket van nog eens 500 miljard dollar voor lokale overheden. Dat geld moet verdeeld worden op basis van de populaties, infectiepercentages en inkomstenderving van werkenden om ervoor te zorgen dat het geld terechtkomt waar het het meest nodig is.

Lees ook: Een astronomisch hulppakket voor de Amerikaanse economie

Forse daling Nederlandse IC-patiënten

Het aantal mensen dat in Nederland met Covid-19 op de intensive care ligt, is van maandag op dinsdag fors afgenomen. Er liggen nog 1.087 coronapatiënten op een IC. Dat zijn er 71 minder dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdagmiddag. Van de Nederlandse patiënten zijn er 48 in Duitsland opgenomen.

Al enkele dagen neemt het aantal coronapatiënten op de IC's dagelijks af. Maandag was er ook al een daling van achttien opnames te zien. Dat deze daling doorzet, is „uitstekend nieuws”, zegt bestuursvoorzitter Ernst Kuipers van het Erasmus MC.

Het coördinatiecentrum spreekt van „de eerste forse daling waarop al een tijd werd gehoopt”. Of het aantal IC-patiënten de komende dagen verder afneemt, laat zich nog lastig inschatten. Wel betekent dit dat de niet-coronagerelateerde zorg weer voorzichtig kan worden opgestart.

Op het hoogtepunt van de coronacrisis steeg het aantal bezette IC-bedden met ongeveer honderd per dag. De gemiddelde ligduur van een patiënt op de IC is nog steeds twintig dagen.

FC Barcelona zoekt naamgever Camp Nou, opbrengst naar strijd tegen coronavirus

Stadion Camp Nou krijgt vanwege het coronavirus voor het eerst in 63 jaar een naamgever. Niet om de clubkas van FC Barcelona te spekken nu het voetbal stilligt, maar om geld in te zamelen voor de strijd tegen Covid-19. De Spaanse landskampioen gaat de komende weken op zoek naar een sponsor die zijn naam voor één seizoen wil verbinden aan het grootste stadion in Europa, dat plaats biedt aan ruim 99.000 toeschouwers.

Het is onduidelijk hoeveel FC Barcelona hoopt te ontvangen van de nieuwe naamgever, die de bestemming van de helft van dit bedrag mag aanwijzen. Jordi Cardoner, de vicevoorzitter van FC Barcelona, zegt tegen persbureau AP dat het andere deel in elk geval bestemd is voor projecten in Catalonië. De voorkeur van Cardoner, die het coronavirus zelf ook heeft opgelopen, gaat uit naar het helpen van ouderen in verzorgingstehuizen. Er zullen ook projecten in andere landen worden gesteund.

Hoewel FC Barcelona zelf van een „uitzonderlijke beslissing” spreekt, was de club al voornemens de naam van het stadion af te staan. Dat had wel pas in 2023 moeten gebeuren en direct voor een periode van 25 jaar. Met dit toekomstige contract hoopt FC Barcelona 300 miljoen euro binnen te slepen. Cultliefhebbers hoeven zich vooralsnog geen zorgen te maken: de nieuwe, tijdelijke, sponsor wordt achter de naam 'Camp Nou' geplakt.

Camp Nou biedt plaats aan ruim 99.000 toeschouwers. Foto Joan Monfort/AP

San Fermínfeesten afgelast: dit jaar geen razende stieren in de straten van Pamplona

De jaarlijkse San Fermínfeesten, waarbij stieren acht dagen lang iedere ochtend door de straten van het Spaanse Pamplona razen, worden dit jaar afgelast vanwege het coronavirus. Dat maakte het stadsbestuur van Pamplona dinsdag bekend. Voor het eerst in veertig jaar gaan de feesten niet door.

De San Fermínfeesten in de Noord-Spaanse stad zouden beginnen op 6 juli en trekken ieder jaar zo'n miljoen bezoekers. „Hoezeer we deze uitkomst ook verwachtten, veroorzaakt het alsnog verdriet bij ons allemaal”, stelde waarnemend burgemeester Ana Elizalde. Via een filmpje maakte de stad het afgelasten van de feesten op sociale media bekend en kijkt het alvast uit naar een volgende editie, na de coronacrisis.

Twitter avatar VisitPamplona Pamplona - Iruña Turismo The City Council of Pamplona suspends the celebration of the San Fermin festival in July 2020

But remember,
As soon as we can...
#WeWillExperienceThem

🔻 #SanFermin 🔻 https://t.co/Dy68dh6Xtd

San Fermín vergaarde wereldwijd bekendheid door de roman En de zon gaat op van Ernest Hemmingway uit 1926, die de feesten en het leven in Pamplona beschrijft. De laatste keer dat het festival werd afgelast was in 1978, als gevolg van rellen tussen de Baskische afscheidingsbewegingen en oproerpolitie. Bij die rellen werd een linkse demonstrant doodgeschoten.

Brusselse binnenstad wordt vanwege de virusuitbraak een woonerf

Automobilisten mogen zolang als de coronacrisis duurt nog maar twintig kilometer per uur rijden in de binnenstad van Brussel. Dat heeft burgemeester Philippe Close bepaald. In de zogenoemde Vijfhoek, de ringweg rond het centrum, gaan de regels voor een woonerf gelden. Brussel wil voetgangers en fietsers zo meer ruimte op straat geven. Voetgangers krijgen overal voorrang op auto's en vrijwel alle verkeerslichten in het gebied gaan oranje knipperen. De regel gaat eind deze maand of begin mei in.

Voor heel België geldt nu nog een samenscholingsverbod. Maar als de regels versoepeld worden, moeten inwoners van de stad veilig over straat kunnen en voldoende afstand kunnen houden, zegt Close volgens de omroep VRT. De gemeente Brussel bekijkt nog of er aanvullende maatregelen nodig zijn. Eerder werd al besloten om van vrijwel het hele Brusselse gewest vanaf 1 januari volgend jaar een 30-kilometerzone te maken. De stad hoopt daarmee het autoverkeer met een vijfde terug te brengen en het aantal verkeersongevallen te verlagen. In het gewest wonen ruim 1,2 miljoen mensen.

Dinsdag werd bekend dat in België voor het eerst in ruim een maand minder dan tweehonderd ziekenhuisopnamen op één dag zijn gemeld. Het aantal patiënten op de intensive care nam met acht gevallen wel licht toe. In het land zijn voor zover bekend nu 5.998 mensen bezweken aan de gevolgen van het virus.

Twaalfduizend kilo aan voedselpakketten voor Amsterdam-Zuidoost zijn niet genoeg

Defensie heeft dinsdag ruim twintig pallets met 12.000 kilo voedselpakketten naar Amsterdam-Zuidoost gebracht voor mensen die door de coronacrisis in acute nood zijn gekomen. Dat meldt het ministerie van Defensie. Leila Azzam, de voorzitter van stichting Carabic, die de pakketten gaat verdelen, denkt alleen dat ze binnen een dag al op zullen zijn. „Wij hebben meer donaties nodig”, benadrukt ze.

De voedselpakketten waren eigenlijk bedoeld voor militairen die op oefening naar Duitsland zouden gaan. Ze bestaan onder andere uit muesli, zuivelproducten, koffie, thee, sauzen en kaas. Azzam zegt dat alleen al haar stichting inmiddels zo'n 250 aanmeldingen heeft van huishoudens die een voedselpakket nodig hebben, terwijl er nog meer stichtingen actief zijn in de wijk.

De huishoudens bestaan volgens Azzam uit eenoudergezinnen, werkende ongedocumenteerden die nu hun baan kwijt zijn, mensen met een nulurencontract, jongeren met een zorgbehoefte die begeleid wonen en kwetsbare ouderen. Ze maakt zich vooral zorgen over de kinderen van moeders die in de schuldhulp zitten. „Daar zijn nu veel spanningen in huis. We moeten ervoor zorgen dat de kinderen het thuis rustiger krijgen.”

Oostenrijk en Denemarken versoepelen lockdownregels

In Oostenrijk mogen restaurants vanaf half mei hun deuren weer openen. Het is een van de versoepelingen van de lockdownmaatregelen van de Oostenrijkse regering die bondskanselier Sebastian Kurz dinsdag heeft bekendgemaakt. Winkels mogen vanaf 2 mei weer open, mits klanten en personeel er mondkapjes dragen.

Vanaf 15 mei mogen in Oostenrijk ook religieuze diensten weer worden gehouden en mogen sommige scholen weer open. Voor de scholen ligt een plan klaar waarbij dagelijks de helft van de leerlingen les krijgt. De regering van bondskanselier Kurz zegt het ook mogelijk te willen maken om in de zomer in Oostenrijk op vakantie te gaan. Wel, zegt hij, worden infectiegevallen in andere landen daarbij nauwlettend in de gaten gehouden.

Ook in Denemarken zijn dinsdag de lockdownmaatregelen verder versoepeld. Kinderdagverblijven en basisscholen openden vorige week al hun deuren in het Scandinavische land. Nu mogen ook kappers, eigenaren van schoonheidssalons en rijschoolleraren weer aan het werk. Horecagelegenheden en sportscholen blijven vooralsnog wel dicht, zo meldt de Deense regering.

Lees ook: Twee meter uit elkaar en speelgoed is verboden: de Deense scholen zijn open

Duitse minister: zet vakantieplannen uit je hoofd

Duitsers die nog de „illusie” hadden om een normale zomervakantie te beleven, kunnen dat dit jaar wel vergeten. Die verwachting heeft de Duitse minister Heiko Maas (Buitenlandse Zaken, SPD) dinsdag uitgesproken, melden Duitse media. Volle strandbars en berghutten zijn volgens de minister voorlopig „onverantwoord”.

Maas wees behalve op de reisrestricties die wereldwijd gelden ook op maatregelen als het verbod op grote evenementen, dat tot eind augustus in Duitsland van kracht is. „Dat zijn geen omstandigheden waaronder we een ontspannende vakantie kunnen hebben.”

Duitsland raadt zijn inwoners alle niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland af. Maas kondigde aan dat er eind april wordt bekeken of dit advies wordt herzien. De minister pleit ervoor dat Europese landen hier gezamenlijk een besluit over nemen.

165 nieuwe Nederlandse sterfgevallen

Het dodental als gevolg van het coronavirus in Nederland is met 165 toegenomen. Hiermee ligt het totaal aantal overleden patiënten op 3.916, blijkt dinsdagmiddag uit nieuwe cijfers van het RIVM. Het aantal sterfgevallen op dinsdagen is vaak het hoogste van de week, zegt het RIVM. Dit komt doordat veel sterfgevallen van vrijdag, zaterdag en zondag pas op maandag aan het RIVM worden doorgegeven.

Afgelopen etmaal zijn er ook 118 nieuwe ziekenhuisopnamen gemeld, waarbij eveneens sprake kan zijn van een vertraging van één of meerdere dagen. Sinds de corona-uitbraak zijn er 9.897 patiënten met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Maandagmiddag lagen 1.158 van hen op de intensive care, waar het aantal coronagevallen al dagen afneemt.

Het coronavirus is tot nu toe bij 34.134 patiënten vastgesteld, een toename van 729 ten opzichte van maandag. Het werkelijke aantal besmettingen ligt echter hoger, omdat er onvoldoende testcapaciteit is om iedereen met symptomen van het virus te testen.

De dagelijkse aantallen nieuwe sterfgevallen en ziekenhuisopnamen vertonen volgens het RIVM nog steeds „een dalende lijn”. De cijfers van de afgelopen dagen laten volgens het instituut zien „dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken”. Het kabinet maakt vanavond bekend hoe de maatregelen er na 28 april zullen uitzien. Het Outbreak Management Team heeft onder meer geadviseerd om basisscholen, buitenschoolse opvang en kinderopvang na de meivakantie weer te openen.

Coronahotel Urmond sluit deuren vanaf maandag

Het coronacentrum in het Van der Valk-hotel in het Limburgse Urmond gaat in 'slaapstand'. Vanaf volgende week maandag 27 april zal het hotel geen coronapatiënten meer opvangen, maar blijft het direct beschikbaar indien nodig. Dat maakte voorzitter Jack Jansen dinsdag bekend, meldt persbureau ANP. Het coronacentrum in het nabijgelegen hotel Oranjerie in Roermond blijft wel operationeel.

Het zorghotel opende, als eerste in Nederland, op 24 maart de deuren. Het aantal bezette bedden daalt al enige tijd. Er is plek voor ongeveer 250 coronapatiënten, er liggen er nu tien. Die mensen kunnen naar verwachting deze week naar huis of worden overgeplaatst naar zorginstellingen. De huisartsenpost die geopend werd in het centrum blijft nog wel in werking.

Eind mei wordt er geïnventariseerd of het zorghotel langer beschikbaar moet blijven of dat het definitief gesloten wordt. Die beslissing hangt volgens Jansen af van de ontwikkeling van de coronapandemie.

Lees ook deze reportage uit een coronahotel: In het coronahotel kun je de glimlach van de verpleegkundige niet zien

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens een bezoek aan het hotel voordat het open ging. Foto Marcel van Hoorn/ANP

WFP voorziet verdubbeling aantal mensen dat honger lijdt

Het aantal mensen dat wereldwijd aan acute honger lijdt kan eind dit jaar zijn verdubbeld als gevolg van de coronacrisis. Dat voorziet het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties. Het WFP verwacht dat het aantal mensen dat in acute voedselonzekerheid verkeert aan het eind van 2020 zal zijn gestegen tot 265 miljoen.

Een economisch specialist van het WFP noemt mensen die alleen kunnen eten als ze een loon verdienen de meest kwetsbare groep. „Er is dan maar één schok, zoals Covid-19, nodig om ze over de rand te duwen. We moeten gezamenlijk optreden om de ramp wereldwijd te verzachten", voegt hij daaraan toe. Volgens het WFP moet er aan de huidige programma's worden vastgehouden om een dergelijke stijging eventueel tegen te gaan.

Het WFP maakte dinsdag ook de wereldwijde cijfers over hongergevallen bekend over 2019. In Zuid-Sudan leefde vorig jaar meer dan 60 procent van de bevolking in voedselnood. En in nog eens zes andere landen leed minstens 35 procent van de inwoners aan honger, te weten Jemen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zimbabwe, Afghanistan, Syrië en Haïti. Meer dan 130 miljoen mensen verkeren wereldwijd in voedselonzekerheid.

Lees ook: Zijn mensen anders gaan eten door de coronacrisis? Acht vragen over een dreigende voedselcrisis

Advies: basisschool open na meivakantie

Basisscholen, buitenschoolse opvang en kinderopvang kunnen weer open na de meivakantie. Evenementen moeten langer verboden blijven, waarschijnlijk tot na de zomer. Dat staat in het advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet wekelijks adviseert over welke maatregelen genomen of teruggedraaid moeten worden. Vanavond maakt het kabinet bekend welke adviezen er worden overgenomen.

Het risico voor de volksgezondheid bij opening van basisscholen en opvang, zo schrijft het OMT, is beheersbaar. Scholen zouden moeten beginnen met een halve bezetting per dag, kinderen krijgen dan om en om onderwijs. Het adviesteam stelt voor om dat zo te doen totdat er meer onderzoeksgegevens komen uit Scandinavische landen, waar de scholen wel weer helemaal open zijn. Kinderopvangcentra en scholen voor speciaal onderwijs kunnen wel in één keer volledig open.

Middelbare scholen blijven voorlopig nog wél dicht. Zij moeten zich de komende tijd wel gaan voorbereiden op een heropening, die mogelijk halverwege juni kan plaatsvinden. Die scholen moeten zo ingericht worden dat leerlingen anderhalve meter van elkaar zitten. Voor het gehele onderwijs adviseert het OMT dat leerkrachten „laagdrempelig” getest kunnen worden. Daarmee kunnen eventuele besmettingen via de scholieren opgespoord worden.

Het zijn kleine stappen: een terugkeer naar ‘normaal’ zit er voorlopig niet in, blijkt uit het OMT-advies. Maatregelen die het leven beperken zullen nog zeker een jaar, en mogelijk langer, nodig zijn om het virus te kunnen beheersen, schrijven de adviseurs.

Lees hier het hele bericht over het advies van het Outbreak Management Team

Dagelijkse ziekenhuisopnamen België onder de 200

In België zijn voor het eerst in ruim een maand minder dan tweehonderd ziekenhuisopnamen op één dag gemeld. Maandag werden er 172 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, blijkt uit nieuwe cijfers die de Belgische autoriteiten dinsdag hebben bekendgemaakt. 107 patiënten werden uit het ziekenhuis ontslagen, waarmee er nu 4.976 zijn opgenomen. Ook het aantal patiënten op de intensive care is licht toegenomen. Er zijn 1.079 ic-bedden bezet, acht meer dan op maandag.

Het dodental in België nam afgelopen etmaal met 170 toe, tot 5.998. Hierbij zijn ook overledenen in verzorgingstehuizen meegeteld van wie wordt vermoed dat zij zijn overleden aan Covid-19. Van de ruim 3.100 sterfgevallen in verzorgingstehuizen is van 4 procent bevestigd dat zij besmet waren met het coronavirus. Net als in Nederland is er in België op dinsdag sprake van een inhaaleffect van registraties van afgelopen weekend.

De Belgische gezondheidsdiensten stelden maandag dat er sprake was van een een afvlakkende groei van het aantal ziekenhuisopnamen, die aanleiding zouden geven om na te denken over een versoepeling van de maatregelen. De huidige coronamaatregelen zijn tot 4 mei van kracht.

Autoverkoop moederbedrijf Peugeot met een derde gedaald

De Franse autofabrikant PSA Group, moederbedrijf van merken als Peugeot, Citroën en Opel, verkocht als gevolg van de coronacrisis in het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd 29 procent minder auto's dan een jaar eerder. Het bedrijf vreest ook in de rest van 2020 voor een sterke krimp in de autoverkoop. Dat heeft financieel directeur Philippe de Rovira dinsdag bekendgemaakt bij de presentatie van de jongste omzetcijfers van de PSA Group.

De omzet van het bedrijf daalde door de afgenomen verkoop met 16 procent, tot 15,2 miljard dollar. PSA verwacht dat de totale Europese automarkt dit jaar met een kwart zal krimpen. In China voorziet het bedrijf een krimp van 10 procent, in Rusland van 20 procent. De Rovira stelde dat het bedrijf gezond genoeg is om het „chaotische economische klimaat” als gevolg van de coronacrisis te overleven.

PSA heeft op 16 maart alle Europese fabrieken stilgelegd. Het is nog niet duidelijk wanneer deze vijftien locaties weer open mogen, al bereidt het bedrijf zich daar volgens De Rovira met het opstellen van „strikte veiligheidsprotocollen” op voor.

Werkelijke dodental Engeland en Wales fors hoger

Het werkelijke dodental als gevolg van de longziekte Covid-19, gemeten tot 10 april, ligt in Engeland en Wales 41 procent hoger dan het officiële dodental tot nu toe. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Britse Office for National Statistics. Het onderzoeksinstituut telde tot 10 april 13.121 doden als gevolg van het coronavirus, tegenover de 9.288 doden die eerder werden genoemd. Het verschil is zo groot omdat er in dat laatste cijfer alleen mensen worden meegenomen die in het ziekenhuis zijn overleden.

Volgens de meest recente cijfers zijn er in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) in totaal 16.509 sterfgevallen te wijten aan het coronavirus. Bij meer dan 125.000 mensen in het VK is het virus vastgesteld. Dat aantal kan hoger liggen, omdat niet iedereen wordt getest. In het Verenigd Koninkrijk gelden strenge lockdownmaatregelen.

Vanwege het coronavirus heeft de Britse koningin Elizabeth besloten haar verjaardag dinsdag anders te vieren dan normaal. De koningin, die 94 wordt, heeft besloten om de traditionele saluutschoten in Hyde Park te schrappen. Volgens Britse media vindt de koningin het in deze tijd „ongepast". Ook de Trooping the Colour-parade, die jaarlijks in juni wordt gehouden ter ere van de verjaardag van de Britse vorstin, is geannuleerd.

Dodental Spanje loopt met 430 op

Het dodental als gevolg van het coronavirus in Spanje is met 430 opgelopen, tot 21.282. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Spaanse ministerie van Volksgezondheid dinsdagochtend heeft bekendgemaakt. Het dagelijkse aantal gemelde sterfgevallen, waarbij een vertraging kan zitten tussen het moment van overlijden en registratie, ligt daarmee iets hoger dan op maandag. Veel landen melden op dinsdagen meer slachtoffers dan op maandagen, doordat gevallen uit het weekend iets later verwerkt worden.

Alleen in de Verenigde Staten zijn er meer coronabesmettingen vastgesteld dan in Spanje, waar het aantal positieve testen met bijna vierduizend is toegenomen, tot 204.178. Voor zover bekend zijn ruim 82.500 patiënten in het land inmiddels hersteld van Covid-19. De cijfers van landen zijn niet helemaal vergelijkbaar, omdat het testbeleid per land verschilt.

De coronamaatregelen in Spanje werden afgelopen weekend met zeker vijftien dagen verlengd, tot 9 mei. Wel worden de beperkingen versoepeld voor kinderen, die vanaf 27 april weer naar buiten mogen. Volgens de Spaanse krant El País worden later op dinsdag de voorwaarden bekendgemaakt die hieraan zijn verbonden.

Zelfrapportage-app coronavirus OLVG beschikbaar voor heel Nederland

De coronacheckapp van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam is vanaf dinsdag beschikbaar voor iedereen in Nederland. Het gebruik van de vrijwillige 'zelfrapportage-app' verliep tot nu toe via een aantal ziekenhuizen. Dit wordt „vanwege aanhoudend grote belangstelling” uitgebreid, meldt het OLVG. De app, die op 16 maart werd gelanceerd, is inmiddels ruim 110.000 keer gedownload.

In de app (De Corona Check) kunnen gebruikers dagelijks gegevens over hun gezondheid doorgeven, zoals hun temperatuur en of zij verkouden zijn. Als gebruikers klachten hebben die op het coronavirus wijzen, worden ze binnen 24 uur gebeld door een arts die advies geeft. Een van de initiatiefnemers van de app zei eerder tegen NRC te hopen dat er met deze gegevens ook een beter beeld ontstaat over de epidemie in Nederland.

De app van het OLVG staat los van de contactapp waar het ministerie van Volksgezondheid naar op zoek is. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) laat daarnaast ook onderzoek doen naar een app die bedoeld is om de symptomen in de gaten te houden. Dinsdagmiddag is er in de Tweede Kamer een technische briefing over de corona-apps. Tijdens de persconferentie, dinsdagavond om zeven uur, moet duidelijk worden of en hoe er een app wordt ingezet en op welke termijn dit gebeurt.

Lees ook: Zo brengt de ‘zelfcheckapp’ mogelijk de ziekte in kaart

Snellere stijging dodental en besmettingen in Duitsland, RKI waarschuwt voor tweede golf

Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus is in Duitsland in de afgelopen 24 uur met 1.785 toegenomen, wat een grotere stijging betekent dan een etmaal eerder. Ook het aantal nieuwe doden steeg harder, met 194 op dinsdag tegenover 110 doden op maandag. Dat meldt het Robert Koch-Institut dinsdag. Er zijn nu 143.457 besmettingen vastgesteld in Duitsland. Het totaal aantal doden als gevolg van de longziekte Covid-19 staat op 4.598. Hoewel Duitsland relatief veel test, ligt het werkelijk aantal besmettingen met het virus hoger dan de cijfers laten zien.

Het RKI waarschuwde dinsdag voor een mogelijke tweede golf besmettingen met het coronavirus, omdat het reproductiegetal is gestegen. Zaterdag besmette een coronapatiënt gemiddeld 0,8 anderen, volgens Duitse media ligt dat cijfer sinds maandagavond op 0,9.

Diverse deelstaten, die in Duitsland relatief veel bestuurlijke macht hebben, versoepelden maandag de lockdownmaatregelen. Bondskanselier Angela Merkel sprak daar eerder al haar twijfels over uit. Volgens haar moet er alles aan gedaan worden om het reproductiegetal lager dan één te houden, omdat alleen dan de epidemie kan worden gecontroleerd.

Museumkaarten worden automatisch verlengd

De Museumvereniging verlengt vanwege de coronacrisis automatisch de geldigheid van de 1,4 miljoen Museumkaarten met de periode dat de musea gesloten zijn. Dat staat in de maandelijkse nieuwsbrief die aan de kaarthouders is gemaild en op de website van de Museumkaart.

Omdat alle musea zijn gesloten, is de Museumvereniging wettelijk verplicht om zo’n verlenging aan te bieden. Kaarthouders die dat niet willen, krijgen echter nog twee keuzemogelijkheden voorgelegd. Ze kunnen hun geld over de sluitingsperiode terugvragen, of het geld doneren aan de musea. Dat laatste kan via de site van de museumjaarkaart.

Lees meer: Museumkaarten worden automatisch verlengd

Tegengeluid onder horecaondernemers: stop met klagen

Horecaondernemers hebben het financieel zwaar nu de sector compleet stilligt als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. Toch vindt de Amersfoortse horecaondernemer Dirk-Jan Stip dat zijn collega's wel wat positiever mogen zijn. In een bericht op Facebook, dat inmiddels honderden keren is geliket en naar zijn zeggen een kwart miljoen keer is bekeken, brengt hij een duidelijke boodschap: „Horeca: stop met klagen”.

Stip richt zich ook tot „zogenaamde belangenverenigingen voor de horeca”. „Stop met die pamfletten, geweeklaag, gebedel”, aldus de eigenaar van twee koffie-, broodjes- en taartjeszaken in Amersfoort. In een interview met NPO Radio 1 verduidelijkt Stip dat hij hiermee doelt op de petitie 'Klappen voor de horeca', die een aantal Amsterdamse horecaondernemers is begonnen. Ze vinden dat horecaondernemers en MKB’ers „niet worden gehoord” en dat directe vragen aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) worden ontweken.

Verder vindt Stip dat er niet meer moet worden geklaagd over de NOW-regeling, waarmee bedrijven loontegemoetkoming aan kunnen vragen als zij ten minste 20 procent omzetverlies over drie maanden verwachten. Die regeling is volgens Stip „netjes” en wordt „zonder veel gedoe” uitgevoerd.

De afgelopen week werd in een wanhopige video van horecaondernemer Marcel Brunsveld uit Julianadorp een heel ander geluid veelvuldig gedeeld. Brunsveld had net drie weken zijn Grand Café 1909 heropend na een verbouwing toen hij de zaak voor onbepaalde tijd moest sluiten. Doordat hij enige tijd geen omzet had gehad, grijpt hij naar eigen zeggen naast alle regelingen van de overheid voor zzp'ers, vertelde hij in tranen in een inmiddels verwijderde video.

Voor Brunsveld is er inmiddels goed nieuws. Zijn personeel begon een crowdfundingactie, waarmee er in korte tijd bijna 17.000 euro werd ingezameld. Brunsveld uit zijn dankbaarheid op Facebook: „Donderdag dacht ik nog “I can’t do it". Door jullie steun denk ik nu: WE CAN DO IT!!!!!”, schrijft hij. „Er is veel gebeurd de afgelopen dagen, door velen van jullie hebben we weer wat vlees op de botten en daarmee kunnen we er weer tegenaan!!!”

De horeca is al sinds 15 maart gesloten, en blijft dat in ieder geval tot volgende week. Over hoe het verder zal gaan, hopen de ondernemers dinsdagavond meer te horen in de persconferentie van premier Mark Rutte. De grote vraag voor horecaondernemers: wanneer mogen zij de deuren weer openen? En: is dat mogelijk met anderhalve meter afstand? In een satirische video laat actrice en horecaondernemer Nicolette van Dam zien hoe ze vanaf die afstand drankjes probeert te serveren op het terras van haar brasserie in Amsterdam. „Wij zijn alvast aan het oefenen...”, schrijft ze.

Streep door Oktoberfest in München

Het Oktoberfest in München, jaarlijks goed voor zo'n zes miljoen bezoekers, gaat dit jaar niet door. Dat heeft de Beierse premier Markus Söder dinsdag bekendgemaakt. Volgens Söder is het risico „simpelweg te groot". „Men kan daar geen afstand houden en ook geen mondkapje dragen.”

Het bierfeest, wereldwijd het grootste en bekendste in zijn soort, zou eigenlijk van 19 september tot 4 oktober worden gehouden. Het feest zou de regio München jaarlijks zo'n 1 miljard euro opleveren. Tijdens de editie van 2019 werd er in zestien dagen tijd ruim 7,3 miljoen liter bier geschonken, blijkt uit cijfers van statistieksite Statista.

Oktoberfest is sinds het eerste grote festival in 1810 wel vaker niet doorgegaan. Meestal had dat te maken met oorlogen of de nasleep daarvan, blijkt uit een overzicht van de Süddeutsche Zeitung. Twee keer was er een hele andere reden, in beide gevallen een ziekte. In 1854 en 1873 ging Oktoberfest niet door vanwege een cholera-uitbraak.

De opening van Oktoberfest in 2014. Foto Matthias Schrader/AP

Correctie (21 april 2020): In een eerdere versie van deze update stond dat Oktoberfest zijn eerste editie kende in 1818, maar er waren eerder al varianten van het feest gehouden. Ook werd vermeld dat één keer eerder een festival was geschrapt buiten de jaargangen die niet doorgingen vanwege de Eerste of de Tweede Wereldoorlog. Er zijn echter meer festivals geannuleerd wegens andere oorlogen en er zijn twee festivals geschrapt wegens cholera. De tekst is aangepast.

Italië verwacht maatregelen vanaf 4 mei te kunnen versoepelen

De Italiaanse premier Giuseppe Conte verwacht dat de coronamaatregelen in het land vanaf 4 mei kunnen worden versoepeld. De Italiaanse regering maakt haar plannen voor een stapsgewijze versoepeling voor het einde van deze week bekend, meldt Conte dinsdagochtend op Facebook. Volgens de premier kunnen de nieuwe maatregelen per regio verschillen.

Conte schrijft dat Italianen trots mogen zijn op hoe ze „deze zware beproeving” doorstaan. Italië kondigde als eerste Europese land een lockdown af, die inmiddels ruim anderhalve maand van kracht is. De premier stelt dat veel Italianen klaar zijn met de strenge maatregelen, maar vraagt hen om geduldig te zijn. „Ik wou dat ik kon zeggen: laten we alles weer openen”, aldus Conte. „Maar zo'n beslissing zou onverantwoord zijn.”

Maandag nam voor het eerst sinds uitbraak van het coronavirus het dagelijkse aantal patiënten dat in Italië positief testte op Covid-19 af. Hoewel niet alle zieke Italianen worden getest op het virus, spraken de autoriteiten van een eerste „positieve ontwikkeling”. Het aantal mensen dat overlijdt, neemt al enkele dagen af. Ook is er al meer dan twee weken sprake van een daling van het aantal patiënten op de intensive care. Het dodental staat in het land op 24.114.

Een boekwinkel in Rome, die eerder deze maand onder strikte voorwaarden weer de deuren mocht openen. Foto Giuseppe Lami/EPA

Huizenprijzen blijven weer een maand stabiel

De coronacrisis heeft nog altijd weinig invloed op de huizenprijzen. Dat zegt makelaarsvereniging NVM dinsdag, op basis van eigen cijfers. De prijs van een woning die tussen 16 maart en 15 april werd verkocht is volgens de NVM vergelijkbaar met de prijs van een verkochte woning een maand eerder.

Het aantal verkochte woningen daalde vorige week wel met 7 procent ten opzichte van een week eerder. Volgens de makelaarsvereniging zegt die daling niet veel, omdat de week door Pasen een werkdag minder bevatte. Het aantal mensen dat de koop van een huis terugdraaide nam sinds de coronamaatregelen van kracht werden toe tot 4 procent, maar daalde afgelopen week juist weer naar het normale percentage van 2,5.

Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes zal de coronacrisis niet zo'n invloed op de huizenmarkt hebben als de kredietcrisis van 2008, die de huizenprijzen sterk deed dalen. „Destijds was sprake van een evenwichtige woningmarkt, waarin het te koop staande aanbod al een tijdje opliep en de prijsontwikkeling veel gematigder was”, aldus Hoes. Nu spreekt hij over „een zeer krappe woningmarkt", waarop het aantal woningen dat te koop staat daalt en de prijzen hard stijgen.

Eerder deze maand bleek uit cijfers van de makelaarsvereniging dat de gemiddelde prijs van een koopwoning in de eerste drie maanden van dit jaar bijna 10 procent hoger lag dan een jaar eerder. Nieuwbouwwoningen werden zelfs 14 procent duurder.

Lees ook: Nu nog weinig gevolgen voor huizenprijzen

WHO: bron coronavirus nog niet te achterhalen

De precieze bron van het coronavirus is nog niet te achterhalen. Dat zei Takeshi Kasai, hoofd van de westelijke Pacific namens de Wereldgezondheidsorganisatie, tijdens een online-persconferentie van de WHO op dinsdag. Volgens Kasai wijzen de huidige onderzoeken wel uit dat het virus afkomstig is van een dier.

Eerder werd gemeld dat vleermuizen de drager van het virus zouden zijn geweest. Kasai ging dinsdag niet in op specifieke diersoorten. De uitspraak van de WHO is een reactie op een eerdere uitlating van de Amerikaanse president Donald Trump, die zei dat hij wil onderzoeken of het virus in een laboratorium in Wuhan is gemaakt. Wuhan was eind vorig jaar de stad waar het coronavirus uitbrak. Trump noemde het coronavirus eerder ook het „China-virus".

Kasai sprak zich dinsdag ook uit over de mogelijke versoepeling van de lockdown in diverse landen. Volgens hem moet dat zorgvuldig en in fases gebeuren en moeten mensen leren omgaan met een nieuwe manier van leven. Alleen zo kan het virus volgens hem onder controle worden gehouden. „We moeten onze levens en gezondheidssystemen aanpassen aan de epidemie. In ieder geval totdat er een vaccin is, of een heel effectieve behandeling", aldus Kasai.

Trump schort immigratie naar VS op wegens coronavirus

De Amerikaanse president Donald Trump is van plan een decreet te ondertekenen om „immigratie naar de Verenigde Staten tijdelijk op te schorten” in verband met het coronavirus. Dat heeft hij maandagnacht verklaard op Twitter.

„In het licht van de onzichtbare vijand, en de noodzaak om banen van onze geweldige Amerikaanse burgers te beschermen, zal ik een executive order ondertekenen om immigratie naar de Verenigde Staten tijdelijk op te schorten", schreef Trump.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump In light of the attack from the Invisible Enemy, as well as the need to protect the jobs of our GREAT American Citizens, I will be signing an Executive Order to temporarily suspend immigration into the United States!

De president gaf geen nadere details over de maatregel. Ook het Witte Huis kwam niet met verdere bijzonderheden over de aankondiging, meldt AP.

Trump heeft eerder beperkingen afgekondigd tegen reizigers vanuit China en Europa. Die maatregelen zijn nog niet uitgebreid naar andere landen die nu kampen met de pandemie. In verband met de pandemie ligt de verwerking van visumaanvragen door het ministerie van Buitenlandse Zaken, waaronder immigrantenvisa, al weken stil.

Dodental door Covid-19 in de VS stijgt opnieuw minder hard

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur voor zover bekend 1.433 mensen overleden aan Covid-19, een lagere toenane dan de afgelopen dagen. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University, schrijft AFP.

Een dag eerder lag de toename van het aantal sterfgevallen op bijna 2.000. Eind vorige week werden cijfers van meer dan 3.800 en bijna 5.000 gerapporteerd.

Het dodental als gevolg van het coronavirus in de VS ligt inmiddels op ruim 42.000. Meer dan 784.000 mensen in het land zijn besmet geraakt. Ongeveer 72.000 mensen zijn genezen verklaard. Een groot aantal staten is van plan te beginnen met versoepeling van de coronaregels.

Gouverneurs botsen met Trump over testen voor coronavirus

Een groep gouverneurs van Amerikaanse staten heeft maandag een aanvaring gehad met president Donald Trump over de beschikbaarheid van testen voor het coronavirus. Ze verwerpen zijn verwijt dat Democraten „een gevaarlijk politiek spel” zouden spelen door te waarschuwen voor een tekort aan testen. Dat schrijft AP.

Gouverneurs van beide partijen vinden dat de federale overheid meer moet doen om staten te helpen met testen voor het coronavirus. Dat is volgens hen nodig voordat beperkende maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, kunnen worden versoepeld.

Trump haalde maandag uit naar Democratische gouverneurs op Twitter. Hij vergeleek hun roep om testen met de eerdere roep om beademingsapparaten, suggererend dat de nood in beide gevallen is overdreven. Volgens Trump is het aan de staten om te zorgen voor testen. „Maar we zullen samenwerken met de gouverneurs om het gedaan te krijgen", schreef hij. Later herhaalde hij dat tijdens zijn dagelijkse persconferentie.

President Trump maandag tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Foto Jonathan Ernst / Reuters


Volgens Laura Kely, de Democratische gouverneur van Kansas, is de federale aannpak „echt niet goed genoeg als we in staat willen zijn om onze economie te heropenen. Dat kunnen we niet op een veilige manier doen zonder dat de testen er zijn.”

Er is toenemende druk in de Verenigde Staten, veelal van aanhangers van Trump, om de Amerikaanse economie te heropenen. Gezondheidsexperts waarschuwen dat voldoende testcapaciteit een van de voorwaarden is om daaraan te kunnen beginnen, naast onder meer een dalende lijn van nieuwe gevallen.

Gouverneurs van beide partijen hebben opgeroepen tot een nationale strategie om ervoor te zorgen dat de benodigde middelen voor testen beschikbaar zijn. Larry Hogan, de Republikeinse gouverneur van Maryland, wees erop dat veel van de testcapaciteiten in zijn staat in federale laboratoriums is. Zijn staat heeft 500.000 testen verworven uit Zuid-Korea.

Volgens vicepresident Mike Pence staat de federale regering klaar om de staten te ondersteunen bij testen voor het virus. „Als het aankomt op testen, zijn we er om te helpen", zei hij na een telefonische conferentie met gouverneurs.

Welkom in dit blog

In dit blog houdt de redactie van NRC de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus bij.

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Het RIVM heeft 67 nieuwe sterfgevallen en 75 ziekenhuisopnames door corona gemeld. Dat gaat niet alleen om het afgelopen etmaal. Meestal is er door het weekend ook vertraging in meldingen van sterfgevallen, die dinsdag worden bijgeteld.
 • De daling in het aantal coronapatiënten op een intensive care heeft weer doorgezet. Momenteel gaat dit nog om 1.158 mensen, waarvan er 50 in Duitsland op een IC liggen.
 • Ook de Duitse deelstaat Beieren heeft mondbescherming verplicht gesteld in winkels en het openbaar vervoer.
 • 800.000 mondkapjes uit China zijn aangekomen in Nederland. Komende dagen worden nog grote ladingen medische hulpmiddelen verwacht.
 • De prijs voor een vat Amerikaanse ruwe olie is voor het eerst in de geschiedenis in de negatieve cijfers terechtgekomen.
 • Bijna 300.000 mensen wachten in Nederland op een niet-coronagerelateerde behandeling in een ziekenhuis sinds de uitbraak van het virus.
 •  

  Lees hier het blog van maandag terug
[/up]