Canada

Dodental schietpartij Nova Scotia opgelopen tot achttien

Het dodental in de reeks schietpartijen op het platteland van de Canadese provincie Nova Scotia in de nacht van zaterdag op zondag, is opgelopen naar 18. Onder hen een politieagent en de schutter zelf, Gabriel Wortman, die vermomd was als een agent en in een auto reed die op een politiewagen leek. De autoriteiten doen onderzoek op meerdere plaatsen langs de route van ongeveer 100 kilometer die de schutter in twaalf uur aflegde. Over zijn motieven is nog weinig bekend. De Canadese premier Justin Trudeau noemde het bloedbad, het dodelijkste schietincident in de Canadese geschiedenis, in een toespraak op maandag „een tragedie”. Hij zei dat de regering op het punt stond een verbod op aanvalsgeweren in te stellen, toen het parlement vanwege de coronacrisis tijdelijk op non-actief ging. (NRC)