Arnhemse politie onderzoekt acht autobranden in één nacht

Brandstichting Zes auto’s gingen in vlammen op, bij twee auto’s werd een poging tot brandstichting gedaan. Het is niet de eerste keer dat Arnhem met autobranden te maken heeft.
Foto Lex van Lieshout/ANP
Foto Lex van Lieshout/ANP Afgelopen vrijdag hield de politie twee verdachten aan voor een autobrand in Arnhem.

De politie in Arnhem doet onderzoek naar acht auto’s in de nacht van maandag op dinsdag in brand zijn gestoken. Dat maakte de politie dinsdag bekend. Zes auto’s zijn compleet uitgebrand, bij de andere twee is een poging tot brandstichting gedaan.

De brandstichting vond plaats in vijf straten in een woonwijk het noorden van de stad. De politie onderzoekt de getroffen auto’s op sporen, zoekt naar camerabeelden en spreekt met buurtgenoten en mogelijke getuigen. Het is volgens de politie nog te vroeg om te zeggen of alle auto’s door dezelfde dader in brand zijn gestoken. Iedere brand wordt daarom afzonderlijk onderzocht.

Het is niet de eerste keer dat Arnhem wordt opgeschrikt door autobranden. Afgelopen donderdagnacht vatte een auto in het zuiden van de stad vlam. Na een melding van een getuige hield de politie twee verdachten aan. Twee jaar geleden werd een veertienjarige verdachte opgepakt voor meerdere brandstichtingen van auto’s in woonwijken. Ook tussen eerdere autobranden en het incident van maandagnacht ziet de politie vooralsnog geen verband.

Burgemeester Ahmed Marcouch uitte zijn frustratie over de Arnhemse brandstichtingen afgelopen zaterdag via Instagram. Hij noemt de branden „laf en sneaky” en „een plaag voor Arnhem”. Een autobrand is „een drama voor de eigenaar en schrikbarend voor de buurt; het karkas ziet er mistroostig uit, alsof er een bom is ontploft.” Volgens Marcouch, die zelf politieman is geweest, zijn het bovendien zaken die moeilijk op te lossen zijn. Hij doet een oproep aan Arnhemmers om de politie te bellen als ze iets vreemds zien.

View this post on Instagram

Melden helpt. Een man hoorde gister nacht toen hij naar bed wilde gaan een flinke knal en aarzelde geen moment. Hij spoedde zich naar buiten en zag hoe een auto in brand stond. Hij noteerde het kenteken en het signalement van de wegrijdende auto. De politie zette succesvol de achtervolging in en wist de verdachten op te pakken. Nog twee mannen hoorden de knal en belden ook de politie. Ik noem ze Frankie, Berkay en Mo. De autobranden zijn een plaag voor Arnhem. Het gebeurt in Gelderland vaak, laf en sneaky, het is een drama voor de eigenaar en schrikbarend voor de buurt; het karkas ziet er mistroostig uit, alsof er een bom is ontploft. Het zijn voor de politie moeilijk op te lossen delicten. Willen wij hier als stad vanaf komen, dan zijn wij dus afhankelijk van meldingen zoals vannacht. Melden helpt! Frankie, Berkay en Mo vonden het heel normaal. ‘We leven toch allemaal samen, dit is wat wij kunnen doen.’ Dat is waar, melden maakt het verschil tussen oppakken en wegkomen. Dus Ik ben heel blij met deze meldingen en bracht de mannen , samen met @wijkagent_malburgenoost_duifje een bloemetje om ze te bedanken namens onze stad. Beste mensen, vervul uw goede voornemens. Hoort of ziet u iets vreemds, grijp uw kans kijk goed, probeer een signalement te onthouden en bel de politie #arnhemspirit

A post shared by Ahmed Marcouch (@ahmedmarcouch) on