Thuiskok.

Koesteren

‘Staat niet op de kaart.” Lingo mag dan sinds kort terug zijn op televisie, bij mij thuis is het programma nooit helemaal weggeweest. Stel je een domme vraag? Staat niet op de kaart. Vraag je naar de bekende weg? Staat niet op de kaart. Wil je iets eten dat de pot niet schaft? Staat niet op de kaart.

Twee weken geleden stond opeens Nederland niet op de kaart. Wie het weerbericht van de Italiaanse krant La Stampa erop nasloeg, zag de weersvoorspelling voor heel Europa met daar waar ons land zo ongeveer moet liggen, geen landsgrenzen maar een zonnetje en een blauwe zee. Een foutje van een slordige tekenaar, zo bleek, maar men zocht er al gauw wat achter. Nederland en Italië hadden immers mot over eurobonds, en even leek het niet meer goed te komen. Toch kwam er een Europees akkoord over noodhulp, maar overal hoorde en las je: Nederland heeft afgedaan in Italië.

Dat zou potverdomme jammer zijn, dacht ik, en alsof het zo moest zijn viel De smaken van Italië op mijn deurmat. De term ‘kookboek’ doet geen recht aan dit werk van Italië-kenner Marie Florence van Es. Een culinaire encyclopedie met wat recepten is een betere omschrijving. Streken, worsten, kazen, wijnen, olijfolies en pizza’s, pasta’s en koffies, van aceto balsamico tot zuppa inglese wordt op alfabetische wijze de Italiaanse gastronomie in 650 trefwoorden afgewerkt.

Achterin staan de streekproducten netjes gerangschikt en wordt verwezen naar de pakweg 50 recepten die verborgen zijn in de bijna driehonderd pagina’s. Veel leuker is om te gaan bladeren en zo over allerlei weetjes, anekdotes en eigenaardigheden te lezen. Wist u bijvoorbeeld dat in industriële pesto pijnboompitten vervangen worden door goedkopere cashewnoten? Of dat Nutella is ontstaan omdat er in de Tweede Wereldoorlog een gebrek aan cacao was en men daarom hazelnoten door de chocoladepasta mengde? En dat we grissini te danken hebben aan een prins die geen kruimig brood lustte?

Gezien de huidige verhoudingen tussen Italië en Nederland kun je zeggen: een slechtere timing om dit boek uit te brengen had niet gekund. Ik zie het andersom: dit kookboek herinnert ons aan veel van het goede dat Italië en Italianen te bieden hebben. Laten we dat koesteren, en een beetje lief zijn voor elkaar.