Schutter doodt zeker zestien mensen in Canada

Nova Scotia De vermoedelijke dader, een 51-jarige als agent geklede man, is omgekomen. Nooit eerder vond in Canada zo’n groot schietincident plaats.

Provincie Nova Scotia
Provincie Nova Scotia

Bij een reeks schietpartijen op het platteland van de Canadese kustprovincie Nova Scotia zijn zaterdagavond en zondag zeker zestien mensen om het leven gekomen, onder wie een agente. Dat heeft de politie zondagnacht bekendgemaakt. De schutter, een 51-jarige man die zich vermomde als een politieman, is ook gedood.

Het bloedbad is het dodelijkste schietincident in de Canadese geschiedenis – en het dodental kan volgens de politie oplopen. De autoriteiten doen onderzoek op meerdere plaatsen langs een route van ongeveer honderd kilometer die de schutter in twaalf uur aflegde, grotendeels in een auto die leek op een politiewagen. Over zijn motieven was maandagochtend Nederlandse tijd nog weinig bekend.

De dader, door de politie geïdentificeerd als Gabriel Wortman, richtte zaterdagavond het bloedbad aan in Portapique, een kleine plaats in het noorden van de kustprovincie waar hij onroerend goed bezat. Veel van de doden werden in en om een woning gevonden waar het eerste schietincident plaatsvond. Ook gingen zeker drie gebouwen in vlammen op.

Een nachtelijke achtervolging door de politie volgde, onder meer over een snelweg, waarbij de bevolking werd gewaarschuwd voor een actieve schutter. Mensen in de buurt werden gemaand hun woningen af te sluiten en te schuilen in hun kelders.

De man, in politie-uniform, reed in een auto die leek op een politiewagen. Dit zou wijzen op voorbereidingen door de dader, en niet om een impulsieve daad. De politie wees de bevolking op een nummer waaraan de auto kon worden herkend.

Bij een confrontatie tussen de schutter en de politie in het plaatsje Shubenacadie kwam een agente om het leven. Een andere agent raakte gewond. Over de identiteit van de andere slachtoffers zijn nog geen mededelingen gedaan. Ook is onbekend wie van hen de schutter kenden.

De achtervolging eindigde zondag tegen het middaguur (plaatselijke tijd) bij een benzinestation in de plaats Enfield, ongeveer 35 kilometer ten noorden van Halifax, de hoofdstad van Nova Scotia. Daar werd de dader omsingeld door politieauto’s en neergeschoten. Volgens de Canadese tv-zender CTV is de dader door de politie gedood, de autoriteiten hebben dat niet bevestigd.

De schutter werkte als tandtechnicus in de buurt van Halifax. Hij was geen bekende van de politie. Volgens de autoriteiten handelde hij vermoedelijk alleen. „We geloven dat één persoon verantwoordelijk is voor alle moorden.”

Schietpartijen met meer dan tien doden zijn zeldzaam in Canada, zeker in vergelijking met buurland de Verenigde Staten. In 1989 werden veertien vrouwelijke studenten doodgeschoten en raakten veertien anderen gewond bij een technische hogeschool in Montreal. De dader kwam daarbij ook om het leven.